Mary Kay Inc. spolupracuje s evropskými partnery na podpoře projektů obnovy původních ústřic

Mary Kay logo

DALLAS--()--Útesy s ústřicemi přinášejí lidem a životnímu prostředí prospěch prostřednictvím řady ekosystémových procesů. Jediná ústřice dokáže denně přefiltrovat až 240 litrů vody, což vede ke zvýšení kvality a čistoty vody a podporuje jedinečné a velmi rozmanité společenství ryb a bezobratlých mořských druhů. Ústřicové útesy jsou zároveň nejohroženějším mořským biotopem na světě, jehož úbytek se celosvětově odhaduje na 85 %.

Při příležitosti Světového dne ohrožených druhů a Mezinárodního dne biologické rozmanitosti oznámila společnost Mary Kay Inc., celosvětový lídr v oblasti udržitelného rozvoje, spolupráci s organizací The Nature Conservancy (TNC) a evropskými partnery na podpoře projektů obnovy původních ústřic ve Velké Británii a kontinentální Evropě.

TNC pomohla založit Alianci pro obnovu původních ústřic (NORA), evropskou síť složenou z vládních agentur, vědců, nevládních organizací, pěstitelů ústřic a soukromých podniků. Tyto týmy spolupracují na obnově původních evropských stanovišť ústřic ploských, aby opět podporovala biologickou rozmanitost, která je na nich závislá, a pomáhala zlepšovat kvalitu vody.

"Ústřicové útesy jsou jednou z nejlepších investic, které můžeme do ochrany přírodních systémů vložit," řekla Dr. Elizabeth McLeodová, která vede program TNC Global Reef Program zaměřený na ochranu útesů. "Zdravé populace ústřic zajišťují čistší vodu a pomáhají chránit pobřežní oblasti a lidi, kteří v nich žijí, před dopady klimatických změn. Díky podpoře sponzorů, jako je Mary Kay, může TNC tyto důležité systémy dlouhodobě obnovovat a chránit."

Partnerství společnosti Mary Kay s TNC a sítí NORA podpoří projekty na ochranu biologické rozmanitosti a mořských zdrojů v celé Evropě. Mezi příklady patří:

• LOKALITY PRO OBNOVU ÚSTŘIC VE VELKÉ BRITÁNII
    • Mořská ochranná zóna (MCZ) v ústích řek Blackwater, Crouch, Roach a Colne: tato chráněná mořská oblast o rozloze 284 km2 byla vyhlášena v roce 2013 pro původní ústřice i původní ústřicové porosty. Podle rozlohy se jedná o největší projekt obnovy v Evropě.
    • Solent (vodní úžina, která odděluje ostrov Wight od pevninské části Spojeného království): jeho populace ústřic jsou využívány již od římských dob. V letech 1972-2006 se jednalo o největší soběstačný lov ústřic v Evropě. Nadměrný rybolov, nemoci a predace však způsobily jeho kolaps a nakonec uzavření v roce 2013, přičemž od té doby mají rybáři přístup jen ve velmi omezené míře a příležitostně.
  • OBNOVA ÚSTŘIC V KONTINENTÁLNÍ EVROPĚ
    • Německé Severní moře: Tato oblast je typická pro většinu Evropy, kde byla původní ústřice evropská historicky rozšířená, ale od poloviny 20. století je klasifikována jako funkčně vyhynulá. Jednotlivé živé exempláře se vyskytují jen zřídka a tento druh je na Červeném seznamu ohrožených druhů IUCN. Tento projekt vyvíjí a testuje metody pro dlouhodobou obnovu populací ústřic v této oblasti.

"Společnost Mary Kay je hrdá na to, že může podpořit činnost organizace The Nature Conservancy, která pomáhá znovu vysadit původní ústřice evropské a obnovit tak kritickou mořskou biodiverzitu," uvedla Deborah Gibbinsová, provozní ředitelka společnosti Mary Kay. "Rozsáhlé zkušenosti organizace The Nature Conservancy s obnovou ústřicových útesů na čtyřech kontinentech nám dávají důvěru v její úsilí o revitalizaci těchto vzácných a kriticky ohrožených biotopů v evropských mořských vodách. Ve společnosti Mary Kay se zaměřujeme na to, abychom zanechali planetu lepší, než jsme ji našli. To zahrnuje i ochranu velkých a malých tvorů."

Chcete-li se dozvědět více o závazku společnosti Mary Kay k udržitelnosti, navštivte stránku marykayglobal.com/sustainability a stáhněte si globální strategii udržitelnosti společnosti Mary Kay s názvem Enriching Lives Today for a Sustainable Tomorrow.

O organizaci The Nature Conservancy

The Nature Conservancy je celosvětová organizace na ochranu přírody, jejímž cílem je chránit půdu a vody, na nichž závisí veškerý život. Vycházíme z vědeckých poznatků a vytváříme inovativní řešení nejtěžších problémů našeho světa přímo v terénu, aby příroda a lidé mohli společně vzkvétat. Zabýváme se změnou klimatu, chráníme půdu, vody a oceány v nebývalém měřítku, zajišťujeme potraviny a vodu udržitelným způsobem a pomáháme k udržitelnějšímu rozvoji měst. Působíme v 79 zemích a teritoriích a využíváme přístup založený na spolupráci, který zapojuje místní komunity, vlády, soukromý sektor a další partnery. Chcete-li se dozvědět více, navštivte www.nature.org nebo nás sledujte na Twitteru na adrese @nature_press.

O společnosti Mary Kay

Mary Kay Ashová, jedna z prvních bořitelek skleněných stropů, založila v roce 1963 svou vysněnou kosmetickou společnost s jediným cílem: obohatit život žen. Tento sen se rozrostl v multimiliardovou společnost s miliony nezávislých prodejců v téměř 40 zemích. Jako společnost zaměřená na rozvoj podnikání se Mary Kay zavázala posilovat ženy na jejich cestě prostřednictvím vzdělávání, mentoringu, propagace, vytváření sítí a inovací. Společnost Mary Kay se věnuje investicím do vědy stojící za krásou a výrobě špičkové péče o pleť, barevné kosmetiky, doplňků stravy a vůní. Mary Kay věří v obohacování dnešních životů pro udržitelný zítřek, spolupracuje s organizacemi z celého světa, které se zaměřují na propagaci kvalitního podnikání, podporu výzkumu rakoviny, prosazování rovnosti žen a mužů, ochranu těch, kteří přežili domácí násilí, zkrášlování našich komunit a povzbuzování dětí, aby šly za svými sny. Více informací najdete na marykayglobal.com, sledujte nás na sítích Facebook, Instagram, LinkedIn a Twitter.

Text této zprávy v původním, zdrojovém jazyce je oficiální verzí. Překlad této zprávy do jiných jazyků poskytujeme pouze jako doplňkovou službu. Text zprávy v původním, zdrojovém jazyce je jedinou právně závaznou verzí této tiskové zprávy.

Mary Kay Inc. Corporate Communications
marykay.com/newsroom