Quanterix kondigt overeenkomst aan voor overname van UmanDiagnostics, 's werelds vooraanstaande leverancier van neurofilament light (Nf-L)-antilichamen

  • Positioneert Quanterix om te profiteren van aanzienlijke groeimogelijkheden met Nf-L-toepassingen bij de ziekte van Alzheimer, multiple sclerose en andere neurodegeneratieve aandoeningen
  • Biedt een verwachte brutomargeverbetering van 200 bps op jaarbasis voor het bedrijf, vóór de impact van de boekhoudkundige verwerking van de inkoopprijs, en gaat naar verwachting de timing van de cashflow break-even versnellen
  • Versterkt de mogelijkheden voor assay-ontwikkeling en -levering van Quanterix
  • Stelt de toevoer van NF-L-antilichamen veilig die van cruciaal belang is voor de toonaangevende ultragevoelige Simoa Nf-L-assays en -services van Quanterix

 

BILLERICA, Mass.--()--Quanterix Corporation (NASDAQ: QTRX), een bedrijf dat biomarker-analyse digitaliseert met als doel de wetenschap van precisiegezondheid te bevorderen, heeft vandaag aangekondigd dat het een definitieve overeenkomst is aangegaan om het particuliere UmanDiagnostics AB te verwerven voor $ 22,5 miljoen, bestaande uit $ 16 miljoen in contanten plus $ 6,5 miljoen in gewone aandelen van Quanterix. Uman wordt algemeen erkend als de bezitter van de toonaangevende antilichamen die momenteel beschikbaar zijn om neurofilament light (Nf-L) te meten en is de voorkeursleverancier geworden voor biofarmaceutische en diagnostische toepassingen.

Uman, gevestigd in Umeå, Zweden, levert NF-L-antilichamen en ELISA-kits, die algemeen worden erkend door onderzoekers en biofarmaceutische en diagnostische bedrijven over de hele wereld als de belangrijkste oplossing voor de detectie van Nf-L om de ontwikkeling van geneesmiddelen en diagnostische middelen te bevorderen voor neurodegeneratieve aandoeningen. NF-L heeft de afgelopen drie jaar een dramatische groei doorgemaakt sinds Quanterix de eerste assay ontwikkelde met behulp van Uman-antilichamen die op betrouwbare wijze Nf-L in het bloed konden meten. Deze innovatie heeft tot een uitzienlijke uitbreiding van onderzoek geleid dat voorheen voornamelijk beperkt was tot hersenvocht (CSF), en heeft tot gevolg gehad dat veel van de belangrijkste neurologische onderzoekers en clinici ter wereld concluderen dat Nf-L mogelijk de meest klinisch relevante hersenbiomarker is die vandaag de dag beschikbaar is. Nf-L heeft nut aangetoond bij de diagnose, prognose en monitoring van een brede verscheidenheid aan aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, traumatisch hersenletsel (TBI), ALS, de ziekte van Huntington en andere.

"Wij zijn van mening dat het vermogen om Nf-L in het bloed te meten een van de meest significante vorderingen is bij de diagnose en monitoring van een breed scala aan neurodegeneratieve aandoeningen en het potentieel heeft om de levens van mensen die lijden aan een aantal van de meest slopende ziekten die impact hebben op de maatschappij, drastisch te verbeteren," aldus Kevin Hrusovsky, Chief Executive Officer, President en voorzitter van Quanterix. "Uman heeft een zeer specifiek antilichaampaar ontwikkeld met een uitstekende affiniteit voor de precieze epitopen van het klinisch relevante Nf-L in bloed en CSF. Wanneer hun innovatie wordt gecombineerd met de voortreffelijke gevoeligheid van onze Simoa-technologie, levert dit een verstoring op, waardoor Nf-L met hoge precisie kan worden gemeten in minder invasieve monsters dan CSF, zoals bloed. De overname van Uman zal Quanterix in staat stellen om groeiend onderzoek met Nf-L beter te ondersteunen en heeft uiteindelijk de potentie om de beschikbaarheid van diagnostische tests te versnellen, terwijl het Quanterix tegelijkertijd significante strategische en financiële waarde oplevert."

Niklas Norgren, President en CEO van Uman, stelde: "Quanterix is al enkele jaren een van onze sterkste partners en de Simoa-technologie biedt de grootste belofte voor het daadwerkelijk ontgrendelen van de waarde van Nf-L. We zijn er trots op dat onze focus op Nf-L zulke veelbelovende ontdekkingen in neurodegeneratie mogelijk heeft gemaakt en we zien enorm uit naar de verdere vooruitgang van dit gebied als onderdeel van Quanterix. We zijn enthousiast over de visie, missie en strategie van Quanterix voor het verstoren van het domein van neurodegeneratie-onderzoek en -diagnostiek en hebben vertrouwen in het vermogen van het managementteam om de uitstekende uitvoering voort te zetten met het oog op deze substantiële kans."

Strategische en financiële voordelen van de transactie

  • Financiële voordelen: besparingen gerealiseerd via de kosten van NF-L-antilichamen zullen naar schatting 200 bps, vóór de impact van de boekhoudkundige verwerking van de inkoopprijs, in brutomarge voor Quanterix (op jaarbasis) opleveren en zullen naar verwachting de timing van de cashflow-crossover van het bedrijf versnellen met één of twee kwartalen. De inkomsten van Uman uit de verkoop van NF-L-antilichamen aan andere klanten en uit ELISA-kits zullen naar verwachting niet van materieel belang zijn voor Quanterix, hoewel toekomstige toepassingen van Nf-L de potentie hebben om aanzienlijke kansen voor omzetgroei te bieden.
  • Veiligstelling van levering van antilichamen: de transactie garandeert een leveringsbron voor de lange termijn voor een cruciale technologie. Meer dan 25% van de totale inkomsten van Quanterix zijn afhankelijk van Nf-L als component. In het afgelopen decennium hebben talrijke bedrijven geprobeerd om NF-L-antilichamen te ontwikkelen die concurreren met die welke Uman aanbiedt, met zeer beperkt succes. De acquisitie zal ervoor zorgen dat Quanterix wereldwijd onderzoekers kan blijven voorzien van de 'best-in-class' Simoa Nf-L-assays, terwijl ze nieuwe digitale biomarkers blijven innoveren om het onderzoeksveld op het gebied van diagnostiek voor neurologische aandoeningen vooruit te helpen.
  • Strategische waarde in toekomstige klinische kansen: Serum Nf-L (sNf-L) is momenteel te vinden in 46 actieve belangrijke klinische onderzoeken, waarvan 16 grote, door de industrie gesponsorde studies zijn, en heeft een aanzienlijk potentieel als klinische test voor diagnose, prognose en monitoring van belangrijke neurodegeneratieve aandoeningen. In totaal vertegenwoordigen deze diagnosemogelijkheden een geschatte totale beschikbare markt van > $ 10B. Met de overname zal Quanterix in staat zijn om van deze kansen te profiteren, hetzij in samenwerking met toonaangevende diagnostische en biofarmaceutische bedrijven of alleen.
  • Versterking van de Nf-L-kracht van Quanterix: Nf-L is snel een belangrijke katalysator geworden voor de groei van Quanterix en blijft aanzienlijke toekomstige groeimogelijkheden bieden. Publicaties die de Simoa Nf-L-assay noemen zijn enorm toegenomen sinds de assay in 2016 werd gelanceerd; eind 2018 waren er 58. Quanterix ondersteunde vorig jaar ook een multicenteronderzoek met 17 locaties en toonde een zeer hoog niveau van specificiteit, gevoeligheid en reproduceerbaarheid met de Simoa HD-1-analysator, waarbij de Nf-L-assay op elke locatie op dezelfde monsters werd uitgevoerd en CV's van <10 % werden bereikt. Quanterix is in het afgelopen jaar tweemaal door de FDA uitgenodigd om het nieuwste onderzoek naar Nf-L te presenteren, wat de aantrekkingskracht en belofte van Nf-L als een betere biomarker voor klinische studies en als begeleidende en complementaire diagnostiek aantoont. Grootschalige studies zijn al gepland voor 2019 om referentiewaarden voor patiënten met de meest diverse leeftijden te bepalen, wat zal helpen verder te verduidelijken hoe Nf-L-metingen mogelijk ooit de 'cholesteroltest van de hersenen' kunnen worden. Hiermee kunnen personen hun Nf-L-beginwaarde weten en hun hersengezondheid op minimaal invasieve en kosteneffectieve wijze volgen. De jaarlijkse Powering Precision Health Summit in Amsterdam richtte zich onlangs grotendeels op de belofte van op bloed gebaseerde Nf-L-tests voor verschillende belangrijke categorieën van neurodegeneratieve aandoeningen, waarbij enkele vooraanstaande neurologieartsen en -onderzoekers uit Europa en daarbuiten aanwezig waren. Met de overname van Uman is Quanterix gereed om te profiteren van de groei die gevoed wordt door het momentum in Nf-L als een enorm veelbelovende hersenbiomarker.
  • Antilichaamontwikkelingscapaciteit: Uman heeft aangetoond dat het de ontwikkeling van antilichamen voor een van de meest uitdagende eiwitten in de industrie kan innoveren en brengt expertise op het gebied van de ontwikkeling, opschaling en commercialisering van antilichamen. Dit kan verder worden benut om extra antilichaamontwikkelingsmogelijkheden uit te bouwen bij Quanterix.

Conference Call
Het bedrijfsmanagement organiseert een conference call om de overname te bespreken op woensdag 26 juni om 17.00 uur EDT. Voor toegang tot dit gesprek belt u (833) 686-9351 voor binnenlandse bellers of (612) 979-9890 voor internationale bellers. Raadpleeg de volgende conferentie-ID: 6483495.

Een live webcast is toegankelijk via de Investors-sectie van de Quanterix-website: http://www.quanterix.com. De webcast zal gedurende een jaar na de conference call beschikbaar zijn op de website van het bedrijf.

Over Quanterix
Quanterix is een bedrijf dat de analyse van biomarkers digitaliseert met als doel de wetenschap van precisiegezondheid te bevorderen. De digitale gezondheidsoplossing van het bedrijf, Simoa, heeft de potentie om de manier waarop gezondheidszorg wordt geboden, te veranderen door onderzoekers de mogelijkheid te geven het continuüm van gezondheid tot ziekte nauwkeurig te onderzoeken. De technologie van Quanterix is ontworpen om veel vroegere ziektedetectie, betere prognoses en verbeterde behandelmethoden mogelijk te maken om de levenskwaliteit en de levensverwachting van de bevolking voor toekomstige generaties te verbeteren. De technologie wordt momenteel gebruikt voor onderzoekstoepassingen op verschillende therapeutische gebieden, waaronder oncologie, neurologie, cardiologie, ontstekings- en infectieziekten. Het bedrijf is opgericht in 2007 en is gevestigd in Billerica, Massachusetts. Ga voor aanvullende informatie naar: https://www.quanterix.com.

Toekomstgerichte verklaringen
Dit persbericht bevat toekomstgerichte verklaringen in de zin van de Private Securities Litigation Reform Act van 1995. Woorden zoals 'kunnen,' 'zullen,' 'verwachten,' 'plannen,' 'anticiperen,' 'schatten,' 'van plan zijn' en soortgelijke uitdrukkingen (evenals andere woorden of uitdrukkingen die verwijzen naar toekomstige gebeurtenissen, condities of omstandigheden) zijn bedoeld om toekomstgerichte verklaringen te identificeren. Toekomstgerichte verklaringen in dit persbericht zijn gebaseerd op de verwachtingen en veronderstellingen van Quanterix op de datum van dit persbericht. Elke van deze toekomstgerichte verklaringen houdt risico's en onzekerheden in. Factoren die ertoe kunnen leiden dat de werkelijke resultaten van Quanterix verschillen van de resultaten die in de toekomstgerichte verklaringen in dit persbericht zijn uitgedrukt of geïmpliceerd, worden besproken in de deponeringen van Quanterix bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, inclusief de secties 'Risicofactoren' die daarin zijn opgenomen. Behalve zoals vereist door de wet, aanvaardt Quanterix geen verplichting om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken om veranderingen in de verwachtingen weer te geven, zelfs wanneer nieuwe informatie beschikbaar komt.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Julien Bradley
Quanterix
617-301-9449
jbradley@quanterix.com

Contacts

Julien Bradley
Quanterix
617-301-9449
jbradley@quanterix.com