Empatica kondigt plannen aan voor baanbrekend klinisch onderzoek om een op AI gebaseerde voorspelling van aanvallen te ontwikkelen op basis van wearable-gegevens uit de praktijk

Eerste studie in zijn soort gaat door de FDA goedgekeurde draagbare technologie gebruiken om aanvallen beter te begrijpen en te voorspellen

Empatica announces plans to develop an AI-based seizure forecasting algorithm based on wearable real-world Data (Graphic: Business Wire)

BOSTON--()--Empatica, een digitaal gezondheids- en AI-bedrijf dat wearables en digitale biomarkers van medische kwaliteit ontwikkelt voor gezondheidsmonitoring en diagnostiek, heeft vandaag plannen aangekondigd om een eerste onderzoek in zijn soort te lanceren gericht op de ontwikkeling van een algoritme voor het voorspellen van aanvallen voor mensen met epilepsie, gebaseerd op gegevens uit de praktijk die zijn verzameld met behulp van de technologie van het bedrijf.

Volgens cijfers van de Centers for Disease Control lijden ruim 3 miljoen Amerikanen aan epilepsie. En ongeveer een derde van de mensen met epilepsie heeft refractaire epilepsie, die optreedt wanneer medicijnen de aanvallen niet langer onder controle houden1. Epileptische aanvallen zijn ontwrichtende gezondheidsgebeurtenissen die een aanzienlijk negatief effect kunnen hebben op de kwaliteit van het leven en het risico op letsel en overlijden kunnen vergroten voor mensen met epilepsie. Deze studie is ontworpen om geïndividualiseerde perioden van risico op aanvallen voor patiënten met epilepsie te identificeren, met behulp van de levensvatbaarheid van biomarkers en patronen in de levensstijlgegevens van patiënten als input voor een voorspellingsalgoritme.

Het voorspellen van aanvallen is al lange tijd een van de meest gevraagde functies voor mensen met epilepsie. We zijn verheugd om onze plannen aan te kondigen om een groot klinisch onderzoek te starten, gericht op het gebruik van draagbare technologie om de betrouwbare voorspelling van aanvallen mogelijk te maken,” aldus Dr. Rosalind Picard, medeoprichter en hoofdwetenschapper bij Empatica. “Patiënten met epilepsie begrijpen de tol die onzekerheid rond aanvallen eist en we hopen dat deze studie hen zal helpen een betere controle over hun leven te krijgen, stress te verminderen en misschien ook vroege interventies mogelijk te maken die uiteindelijk de aanvallen verminderen of voorkomen.”

Deze studie bouwt voort op de bewezen ervaring van Empatica bij het monitoren van neurologische aandoeningen zoals epilepsie. Empatica’s Embrace smartwatch is de eerste en enige door de FDA goedgekeurde draagbare technologie voor het detecteren van mogelijke convulsieve aanvallen, en een van de eerste op AI gebaseerde medische producten die door de FDA zijn goedgekeurd. De wearables van Empatica zijn ook eerder gebruikt om met succes gegevens te verzamelen waarvan is aangetoond dat ze aanvallen voorspellen in een collegiaal getoetst onderzoek van de Mayo Clinic, King’s College en University of Melbourne, gefinancierd door de Epilepsy Foundation via het Seizure Gauge-initiatief2. Via het komende onderzoek is Empatica van plan zijn expertise op het gebied van AI en machine learning, evenals zijn toegang tot de grootste praktijkdataset van convulsieve aanvallen, te gebruiken voor de ontwikkeling van het algoritme voor het voorspellen van aanvallen.

Deze studie bevordert bovendien het werk van Empatica bij het ontwikkelen van door AI aangedreven voorspellende algoritmen. In 2021 ontwikkelde Empatica een op AI gebaseerd voorspellend algoritme dat CE-gemarkeerd was voor medisch gebruik in de EU, gericht op het geven van een waarschuwing wanneer vroege tekenen van luchtweginfecties, waaronder Covid-19, worden gedetecteerd.

De werving voor het onderzoek zal begin 2024 beginnen. Personen die graag gecontacteerd willen worden voor deelname aan het onderzoek wanneer de werving begint, kunnen voor meer informatie naar empatica.com/seizure-forecasting.

Over Empatica
Empatica Inc is een pionier op het gebied van continue, onopvallende gezondheidsmonitoring op afstand, aangedreven door AI. Het platform en de technologie van Empatica worden door duizenden institutionele partners gebruikt voor onderzoeksdoeleinden, in studies naar stress, slaap, epilepsie, migraine, depressie, verslaving en andere aandoeningen. Het medische draagbare paradepaardje van het bedrijf, EmbracePlus, is ontwikkeld in samenwerking met belangrijke partners, waaronder HHS, USAMRDC en het door NASA gefinancierde TRISH. Het bekroonde Embrace-horloge van Empatica is 's werelds eerste en enige door de FDA goedgekeurde slimme horloge op het gebied van neurologie, vanwege het vermogen ervan om epileptische aanvallen te detecteren.

__________________________
1 https://www.cdc.gov/epilepsy/data/index.html
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8578354/

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Voor mediavragen:
Aulani Capuchin
Real Chemistry (namens Empatica)
acapuchin@realchemistry.com

Contacts

Voor mediavragen:
Aulani Capuchin
Real Chemistry (namens Empatica)
acapuchin@realchemistry.com