Volkswagen Group Diesel Efficiency Foundation (VGDES) en de Consumentenbond maken bekend dat de rechtbank Volkswagen opnieuw in het ongelijk stelt in de Nederlandse Dieselgate-procedure

Bedrijf moet consument € 4.440,- betalen, de Consumentenbond roept op tot schikking

AMSTERDAM--()--Op vrijdag 6 oktober 2023 heeft de kantonrechter Oost-Brabant (‘s-Hertogenbosch) geoordeeld dat Volkswagen opnieuw een Nederlandse Dieselgate-consument moet vergoeden die een VW-voertuig heeft gekocht met daarin illegale manipulatiesoftware. De rechtbank oordeelde dat Volkswagen € 4.440,- moet betalen, het equivalent van 10% van de aankoopprijs van het voertuig.

Dit is de laatste van vier rechtszaken die zijn aangespannen door de Volkswagen Group Diesel Efficiency Foundation (VGDES) (een Nederlandse organisatie die consumentenrechten vertegenwoordigt) en de Consumentenbond (de Nederlandse consumentenrechtenorganisatie) namens consumenten die zijn opgelicht door VW. Eerder dit jaar, in maart, april en juli 2023, oordeelden andere Nederlandse rechtbanken allemaal tegen Volkswagen omdat zij vonden dat het bedrijf een schadevergoeding moet betalen aan Nederlandse consumenten die op dezelfde manier voertuigen kochten die waren uitgerust met illegale software. In die eerdere uitspraken kende de rechtbank € 3.000 toe voor een getroffen nieuw VW-dieselvoertuig en € 1.500 voor een gebruikt voertuig. In dit laatste advies verhoogde de rechter de boete omdat hij oordeelde dat deze bedragen te laag waren en oordeelde hij dat de passende sanctie een percentage van de aankoopprijs van het voertuig was.

De vierde nederlaag voor Volkswagen

Dit is de vierde keer op rij dat de rechtbank Volkswagen in het ongelijk stelt,” aldus Dick Bouma, voorzitter van VGDES. “De rechter veegde alle technische juridische verdedigingen van VW terzijde en oordeelde eenvoudigweg dat de autofabrikant consumenten had misleid. Rechtbanken hier en over de hele wereld hebben vastgesteld dat het bedrijf consumenten opzettelijk heeft misleid, onder meer door deze dieselauto's als milieuvriendelijk te promoten. Het is tijd dat Volkswagen de benadeelde consumenten gaat compenseren.”

Volkswagen moet de claims van honderdduizenden Nederlandse consumenten oplossen

Sandra Molenaar, CEO van de Consumentenbond, is verheugd over de uitspraak en kijkt vooruit: “Tot nu toe hebben we alle vier de rechtszaken tegen VW over het illegale gebruik van manipulatiesoftware in dieselauto’s gewonnen. Na dit nog sterkere besluit nodigen we Volkswagen opnieuw uit om deel te nemen aan schikkingsgesprekken. Hopelijk is het bedrijf nu bereid alle getroffen Nederlandse consumenten te compenseren. Als dat niet het geval is, zijn er duizenden individuele zaken die we tegen het bedrijf kunnen aanspannen. En indien nodig zullen we elke zaak voor de rechter brengen om Volkswagen verantwoordelijk te houden en het bedrijf te dwingen alle getroffen consumenten te compenseren.”

Links

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Bron/contactpersoon
Gerard Spierenburg
Consumentenbond
gspierenburg@consumentenbond.nl

Contacts

Bron/contactpersoon
Gerard Spierenburg
Consumentenbond
gspierenburg@consumentenbond.nl