EV Growth sluit fonds van US $ 250 miljoen af

  • De durfkapitaalonderneming bereikt hard cap van US $ 250 miljoen
  • Het fonds bereikte zijn harde cap na een initiële doelstelling van $ 150 miljoen
  • Er zijn plannen om US $ 325 miljoen in te zetten voor Zuidoost-Aziatische startups via combinatie van de omvang van actieve fondsen, zowel voor start- als groeifase

EV Growth team. (Photo: Business Wire)

SINGAPORE--()--EV Growth, een durfkapitaalbedrijf met hoofdkantoor in Singapore, heeft de hard cap van zijn eerste fonds bereikt op US $ 250 miljoen, waarmee het oorspronkelijke doel van de onderneming van US $ 150 miljoen is overtroffen. Deze mijlpaal is het resultaat van de toelating van nieuwe Limited Partners (LP's) door het bedrijf, waaronder verschillende in Azië gevestigde family offices en twee van de grootste staatsbeleggingsfondsen van Azië.

EV Growth werd gelanceerd in maart 2018 en is een joint venture tussen East Ventures, SMDV en Yahoo! Japan Capital die zich richt op het verstrekken van groeikapitaal aan startups in Indonesië en de rest van Zuidoost-Azië met een agnostische focus op de industrie. Het bedrijf wordt geleid door drie partners: Willson Cuaca van East Ventures, Roderick Purwana van SMDV en Shinichiro Hori van Yahoo! Japan Capital.

EV Growth heeft geïnvesteerd in verschillende sectoren in Zuidoost-Azië. Enkele recente investeringen waren:

  • De in Indonesië toonaangevende edu-tech Ruangguru, in Series C-ronde van US $ 150 miljoen
  • De in Indonesië toonaangevende beauty-tech Sociolla, in Series D-ronde van US $ 40 miljoen
  • Regionale cashback startup Shopback, in ronde van US $ 45 miljoen
  • Het in Indonesië gevestigde Warung Pintar, supply chain logistiek, in Series B van US $ 27,5 miljoen
  • Het Indonesisch vracht- en magazijnplatform Waresix, in Series A van US $ 14,5 miljoen

Andere belangrijke vervolgronden waren de laatste ronde van twee Indonesische eenhoorns Tokopedia en Traveloka, het in Indonesië gevestigde Koinworks dat krediet verleent aan het MKB, de Indonesische premium online-naar-offline koffieketen Fore Coffee en het in Indonesië toonaangevende mediabedrijf IDN Media.

Momenteel heeft EV Growth meer dan 50 procent van zijn totale middelen ingezet in 20 deals. 80 procent van de portfoliobedrijven van EV Growth is Indonesisch, waar de IRR van het fonds 36 procent bedraagt.

Willson Cuaca, Managing Partner van EV Growth en mede-oprichter van East Ventures, verklaarde: “Het buigpunt in Zuidoost-Azië vindt op dit moment plaats en we hebben het geluk hier vroeg bij te zijn. De operationele ervaring, de handelssnelheid, de lokale kennis en regionale netwerken van ons bedrijf hebben ons geholpen enkele van de beste deals in de regio binnen te halen. We zijn van plan om US $ 325 miljoen in te zetten voor Zuidoost-Aziatische startups via de combinatie van de omvang van actieve fondsen, zowel voor start- als groeifase.”

Met twee fondsen ondersteunt East Ventures het startup-ecosysteem en is het consistent, langdurig en oprichtersvriendelijk. East Ventures is bijvoorbeeld al heel lang een supporter van Ruangguru, waar Willson Cuaca sinds de startfase bestuurslid was en deelnam aan de zaadronde van het bedrijf in 2014. East Ventures heeft bijgedragen aan de vervolgronde en voor verdere ondersteuning gezorgd via het EV Growth-fonds door te investeren in de recente Series C-ronde van US $ 150 miljoen daarvan.

“We zijn er trots op dat we East Ventures als onze partner hebben. Willson Cuaca van EV Growth geloofde vanaf het begin in ons en gaf ons onze eerste zaadfinanciering in 2014. We zijn dankbaar dat EV Growth ons heeft ondersteund en heeft deelgenomen aan onze laatste ronde van US $ 150 miljoen. We blijven ons enorm inzetten voor East Ventures en kijken ernaar uit om met hen samen te werken om nog grotere hoogten te bereiken," voegde Adamas Belva Syah Devara, CEO en mede-oprichter van Ruangguru, toe.

Over EV Growth

EV Growth is een joint venture tussen East Ventures, SMDV en Yahoo! Japan Capital dat zich richt op het verstrekken van groeikapitaal aan startups in Indonesië en de rest van Zuidoost-Azië met een agnostische focus op de industrie. EV Growth heeft een van de grootste netwerken van bedrijven en partners in de regio en heeft sinds de eerste afsluiting in april 2018 in meer dan 20 portfoliobedrijven geïnvesteerd.

EV Growth streeft ernaar de kloof in de financiering van durfkapitaalgroei te overbruggen met als uiteindelijk doel een goed gediversifieerd portfolio te creëren van pas gestarte toonaangevende bedrijven in technologie in Zuidoost-Azië. Gebruik makend van de diepgaande bedrijfskennis van Sinar Mas, in combinatie met de reputatie van East Ventures als een van de toonaangevende durfkapitalisten met de grootste start- en Series A-portfolio's in de regio, evenals de grote ervaring van Yahoo! Japan Capital in de internetindustrie, beschikt EV Growth over ongeëvenaarde toegang en inzicht in opkomende trends en kansen in de industrie.

Over East Ventures

East Ventures, opgericht in 2009, is een sectorale agnostische durfkapitaalonderneming. Het bedrijf heeft in de Zuidoost-Aziatische regio meer dan 170 bedrijven ondersteund die aanwezig zijn in Indonesië, Singapore, Japan, Maleisië, Thailand en Vietnam.

East Ventures is een vroege voorstander van het startup-ecosysteem in Indonesië en is de eerste investeerder in de eenhoornbedrijven van Indonesië, namelijk Tokopedia en Traveloka. Andere opmerkelijke bedrijven in het portfolio zijn onder meer Mercari, Warung Pintar, Fore Coffee, Disdus (overgenomen door Groupon), Kudo (overgenomen door Grab), Loket (overgenomen door Gojek), Tech in Azië, Omise, IDN Media, Ruangguru, MokaPOS, ShopBack en CoHive.

Om de ontwikkeling van haar ecosysteem verder te ondersteunen en te kapitaliseren, heeft East Ventures in 2018 een groeifasefonds opgericht met de naam EV Growth. Het volgende jaar werd East Ventures door Preqin uitgeroepen tot het meest consistente best presterende VC-fonds wereldwijd en de meest actieve belegger in SEA en Indonesië.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media
Gladys Nathania, Media Relation, East Ventures
Telefoon: +62 81319301170, e-mail: Gladys@east.vc

Contacts

Media
Gladys Nathania, Media Relation, East Ventures
Telefoon: +62 81319301170, e-mail: Gladys@east.vc