Foley Hoag leidt het juridisch team van Gambia in historische zaak om de genocide van Myanmar tegen de Rohingya te stoppen

BOSTON--()--Gambia heeft namens de 57 lidstaten van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking vandaag een historische rechtszaak aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, om Myanmar op grond van het internationale recht aansprakelijk te stellen voor door de staat gesponsorde genocide tegen zijn minderheid moslim bevolking, bekend als de Rohingya. De rechtszaak vraagt het Hof tevens om Myanmar te gelasten van alle genocidehandelingen af te zien en deze te staken, om de verantwoordelijken te bestraffen, inclusief hoge regeringsfunctionarissen en militaire officieren, en om de slachtoffers schadeloos te stellen.

In de zaak wordt met uiterste urgentie gevraagd dat het Hof 'voorlopige maatregelen' gelast om het genocidale gedrag van Myanmar onmiddellijk te stoppen, teneinde verder kwaad voor de Rohingya-bevolking te voorkomen terwijl de zaak aanhangig is. Naar verwachting zal het Hof volgende maand mondelinge hoorzittingen over dit verzoek houden.

In de rechtszaak wordt beweerd dat de acties van Myanmar, 'waaronder doden, veroorzaken van ernstig lichamelijk en geestelijk letsel, zorgen voor omstandigheden die erop berekend zijn dat ze fysieke vernietiging teweegbrengen, maatregelen opleggen om geboorten te voorkomen en gedwongen overdrachten, genocidaal van aard zijn omdat ze bedoeld zijn om de Rohingya-groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen.' Deze genocidale handelingen worden uitgebreid gedocumenteerd door onafhankelijke onderzoeksinspanningen door deskundigen en organen van de Verenigde Naties, waaronder de onafhankelijke internationale onderzoeksmissie in Myanmar van de VN-Mensenrechtenraad, en zijn bevestigd door internationale menselijke rechtenorganisaties en andere geloofwaardige bronnen.

De zaak werd ingesteld onder het Verdrag inzake de voorkoming en de bestraffing van genocide, aangenomen door de Verenigde Naties in 1948, in de nasleep van de wreedheden begaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gambia en Myanmar zijn beide partij bij het verdrag.

De procureur-generaal en minister van Justitie van Gambia, Abubacarr Marie Tambadou, is aangesteld als bemiddelaar van Gambia in de zaak. Hij verklaarde: "Gambia onderneemt deze actie om gerechtigheid en verantwoording te zoeken voor de genocide die door Myanmar tegen de Rohingya wordt gepleegd, en om de wereldwijde norm tegen genocide die bindend is voor alle staten hoog te houden en te versterken." Het proces is volledig goedgekeurd door de OIC, een intergouvernementele organisatie die bestaat uit staten met een grote of meerderheid moslim bevolking. De OIC heeft Gambia, een OIC-lid, aangesteld om de zaak namens hen aan te spannen.

Gambia koos op zijn beurt voor Foley Hoag LLP om het juridisch team te leiden. Foley Hoag is gespecialiseerd in het vertegenwoordigen van staten voor het Internationaal Gerechtshof en andere internationale rechtbanken en arbitragetribunalen. Paul Reichler, die aan het hoofd staat van de internationale proces- en arbitragepraktijk van Foley Hoag en die zal dienen als de belangrijkste pleitbezorger van het team, roemde Gambia om zijn 'humanitaire zorg voor het voortbestaan van de Rohingya-bevolking die dreigt uit te sterven als groep, en zijn bereidheid om op te staan en geteld te worden in de strijd van alle beschaafde landen om de wereld te bevrijden van genocide, de meest gruwelijke misdaad tegen de mensheid.'

Andere Foley Hoag-advocaten in het team van Gambia zijn onder andere partners Larry Martin en Andrew Loewenstein, raadsman Arsalan Suleman en medewerkers Peter Tzeng, Yasmin Al Ameen en Dario Maestro. Foley Hoag heeft ook twee prominente internationale advocaten en mensenrechtendeskundigen, met wie het regelmatig samenwerkt, uitgenodigd om als collega-advocaten voor het Hof te fungeren: professor Philippe Sands van University College London en Matrix Chambers; en professor Payam Akhavan van McGill University in Montreal.

Over Foley Hoag LLP

Foley Hoag biedt innovatieve, strategische juridische diensten aan publieke, private en overheidsklanten over de hele wereld. We hebben vooraanstaande capaciteiten op het gebied van life sciences, gezondheidszorg, technologie, energie, professionele dienstverlening en particuliere fondsen, en in grensoverschrijdende geschillen. De uiteenlopende achtergronden, perspectieven en ervaringen van onze advocaten en medewerkers dragen bij aan de uitzonderlijke service op hoog niveau die we leveren aan klanten, variƫrend van startups tot multinationale ondernemingen tot soevereine staten. Ga voor meer informatie naar www.foleyhoag.com of volg @FoleyHoag op Twitter.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Audra Callanan
Foley Hoag LLP
+1 617 832 7010
acallanan@foleyhoag.com

Contacts

Audra Callanan
Foley Hoag LLP
+1 617 832 7010
acallanan@foleyhoag.com