NBT en CET ondertekenen EPC-contracten voor de bouw van de 750 MW Zophia II- en Zophia III-windparken in Oekraïne

Voorlopige financieringsovereenkomst met ICBC, Exim Bank of China en China Construction Bank voor de financiering van het grootste windpark op land in Europa

NBT and CET Sign EPC Contracts to Build the 750MW Zophia II and Zophia III Wind Farms in Ukraine (Photo: Business Wire)

BEIJING & OSLO, Noorwegen--()--NBT AS ('NBT'), een windenergieontwikkelaar op nutsschaal gevestigd in Oslo, en China Electric Power Equipment and Technology Co., Ltd. ('CET'), de EPC-dochteronderneming van State Grid Corporation of China, heeft twee EPC-contracten ondertekend voor de bouw van het 300 MW Zophia II windpark en het 450 MW Zophia III windpark in de regio Zaporizhia in Oekraïne. Daarnaast hebben NBT, CET, Industrial Commercial Bank of China ('ICBC'), de Export-Import Bank of China ('Exim Bank of China') en China Construction Bank ('CCB') ook de voorlopige financieringsovereenkomst ondertekend voor de financiering van de windparken Zophia II en Zophia III, die samen het grootste windpark op land in Europa worden. NBT en CET hebben bovendien een strategische samenwerkingsovereenkomst getekend om op wereldwijde basis samen te werken aan toekomstige projecten voor duurzame energie.

De 300 MW Zophia II- en 450 MW Zophia III-windparken ('Zophia-windparken') zullen het grootste onshore windpark in Europa worden zodra ze voltooid zijn met een totale capaciteit van 750 MW. De totale investering voor de Zophia-windparken zal meer dan € 1 miljard bedragen, wat gelijk is aan ongeveer 1% van het bruto nationaal product van Oekraïne.

De ondertekeningsceremonie, die werd gehouden in Beijing in het hoofdkantoor van State Grid Corporation of China, werd bijgewoond door de ambassadeur van de Koninklijke Noorse Ambassade in China, mw. Signe Brudeset; eerste secretaris van de ambassade van Oekraïne in de Volksrepubliek China, dhr. Oleh Malyi; dhr. Liu Jianchang van ICBC; dhr. Bai Huafeng van Exim Bank of China; dhr. Wu Powei van CCB; en het senior leiderschap van State Grid Corporation of China.

NBT bouwt voort op het succes van haar 250 MW Syvash-windpark, dat begin 2019 de eerste internationale financial close bereikte voor € 262 miljoen aan projectfinanciering voor een windpark van die omvang in Oekraïne. Met de steun van ICBC, Exim Bank of China en CCB voor € 500 miljoen senior schulden, heeft NBT het plan om extra internationale banken bij het bankensyndicaat te betrekken voor nog eens € 250 miljoen aan projectfinanciering en streeft het bedrijf naar een nog grotere financial close voor Zophia.

De Zophia-windparken worden gebouwd volgens zeer hoge internationale normen, conform de EBRD Performance Standards en de Equator Principles. De via Zophia opgewekte elektriciteit zal worden verkocht aan het staatsbedrijf 'Guaranteed Buyer State Enterprise' - Oekraïens groothandelexploitant op de elektriciteitsmarkt. Zodra de twee windparken zijn voltooid, zal sprake zijn van een geplande productie van 2.900 GWh per jaar en wordt voldoende elektriciteit gegenereerd om te voorzien in de behoeften van ongeveer 340.000 huishoudens. De Zophia-windparken zullen naar verwachting de CO2-uitstoot met 1.600.000 ton per jaar verminderen en een aanzienlijk positief effect op het milieu hebben.

Het Zophia-windpark zal zorgen voor aanzienlijke economische ontwikkeling en belastinginkomsten voor de regio Zaporizhia, tot tweeduizend banen opleveren tijdens de bouw en een blijvende economische impact hebben, zelfs nadat de bouw is voltooid.

Joar Viken, CEO van NBT, verklaarde: “We zijn verheugd om de EPC-contracten met CET te ondertekenen voor het grootste onshore windproject in Europa. Het doet ons veel genoegen om samen te werken met CET en State Grid Corporation of China om een enorm windpark in Oekraïne te bouwen dat de inwoners van Oekraïne en het milieu ten goede zal komen. We willen ook ICBC, Exim Bank of China en China Construction Bank bedanken voor hun steun en kijken ernaar uit om nauw met hen samen te werken om onze Zophia-windparken te financieren.”

Jia Zhichiang, voorzitter van CET, stelde: “We willen graag samenwerken met NBT om de 750 MW Zophia-windparken te bouwen. Daar Oekraïne deel uitmaakt van het Belt and Road Initiative, zijn we verheugd dat we Oekraïne kunnen betreden met dit grote bouwproject. Met onze sterke punten op het gebied van internationale EPC-projecten, projectmanagement, technologie, het bouwen van transmissielijnen van wereldklasse inclusief transmissielijnen met ultra-hoogspanning, zullen we garant staan voor ongeëvenaarde uitmuntendheid om de Zophia-windparken met succes te voltooien. We zijn enthousiast om de Oekraïense markt te betreden en hopen meer zaken te doen, zoals het helpen van de regering van Oekraïne bij het verbeteren van haar netwerkinfrastructuur en het bouwen van meer hoogwaardige energieprojecten.”

Over China Electric Power and Technology Co. Ltd.

CET, als een volledige dochteronderneming van State Grid Corporation of China en het platform van haar overzeese activiteiten, is een professionele, toonaangevende onderneming in het uitvoeren van internationale energieprojecten in de 'investering-constructie-exploitatie'-modus en heeft meer dan 20 vaste vestigingen rondom de wereld.

Over NBT

NBT AS is een ontwikkelaar en exploitant van windparken op nutsschaal in opkomende markten. Het bedrijf werd opgericht in 2004 en is gevestigd in Oslo, Noorwegen. NBT heeft activiteiten in Noorwegen, China, Cyprus, Zweden, Singapore en Oekraïne. Ga voor meer informatie naar www.nbtas.no.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Mediarelaties:
Anniken Jensen (NBT)
+47 452 69 023
Anniken.Jensen@nbtas.no

Contacts

Mediarelaties:
Anniken Jensen (NBT)
+47 452 69 023
Anniken.Jensen@nbtas.no