Družice MethaneSAT na oběžné dráze po startu průlomové mise společnosti SpaceX na ochranu klimatu

První družice vyvinutá neziskovou organizací zabývající se ochranou životního prostředí bude sledovat emise metanu, což otevírá cestu k větší odpovědnosti a rychlejšímu snižování emisí

MethaneSAT (Photo: Business Wire)

VANDENBERG SFB, LOMPOC, Calif.--()--Dnes krátce po 16:00 tichomořského času se družice MethaneSAT fakticky odpojila od lodi SpaceX Transporter-10, která ji vynesla do vesmíru. Tato revoluční družice má pomoci chránit zemské klima tím, že urychlí snižování emisí silného skleníkového plynu, přičemž se nejprve zaměří na ropné a plynárenské provozy, které jsou hlavním zdrojem metanu.

Digitální mediální sada s fotografiemi, videi a grafikou je k dispozici ZDE .

Družice MethaneSAT, vyvinutá dceřinou společností globální neziskové organizace Environmental Defense Fund, uvidí a vyčíslí celkové emise metanu na rozsáhlých územích, kam jiné družice nedosáhnou, a identifikuje velké emitenty v místech, kam se nedívají. Data z družice MethaneSAT umožní společnostem i regulačním orgánům sledovat emise a zúčastněným stranám – občanům, vládám a investorům – poskytne bezplatný přístup k údajům téměř v reálném čase a bezprecedentní možnost porovnávat výsledky s emisními cíli a závazky.

"Snížení znečištění metanem z provozů fosilních paliv, zemědělství a dalších odvětví je nejrychlejší způsob, jak zpomalit tempo oteplování, protože pokračujeme v dekarbonizaci našich energetických systémů,“ řekl prezident fondu EDF Fred Krupp. „K tomu jsou zapotřebí komplexní údaje o tomto znečištění v celosvětovém měřítku. Systém MethaneSAT nám ukáže celý rozsah této příležitosti díky sledování emisí až k jejich zdroji.“

oznámil Krupp projekt MethaneSAT při přednášce na konferenci TED v roce 2018 v rámci projektu TED Audacious Project. Fond EDF je již více než 10 let světovým lídrem v oblasti vědy a řešení problematiky metanu, který tento problém uvedl na mapu tím, že zorganizoval průkopnickou sérii 16 nezávislých studií, které ukázaly, že emise metanu v celém dodavatelském řetězci ropy a zemního plynu v USA jsou o 60 % vyšší, než tehdy společnost EPA. MethaneSAT je přímým výsledkem tohoto úsilí.

„Největší předností systému MethaneSAT je schopnost přesně měřit úroveň metanu s vysokým rozlišením na rozsáhlých územích, včetně menších, rozptýlených zdrojů, které v mnoha regionech představují většinu emisí,“ řekl Steven Hamburg, hlavní vědecký pracovník společnosti EDF a vedoucí projektu MethaneSAT. „Je nezbytné vědět, kolik metanu odkud pochází a jak se jeho množství mění.“

Družice MethaneSAT obletí Zemi patnáctkrát denně a bude měřit změny v koncentraci metanu až na úrovni tří částic na miliardu. Vysoká citlivost spolu s vysokým rozlišením a širokým zorným polem umožní družici MethaneSAT sledovat celý obraz emisí (podrobnější informace jsou k dispozici viz zde ).

Tyto jedinečné schopnosti zahajují novou éru transparentnosti v tomto odvětví. Interaktivní data o emisích budou dostupná komukoli přímo z webových stránek www.MethaneSAT.org a na Google Earth Engine, přední platformě pro geoprostorová data, kterou využívá více než 100 000 odborníků a analytiků.

Projekt MethaneSAT byl umožněn výhradně díky podpoře dárců fondu EDF a našemu partnerství s vládou Nového Zélandu. Mezi největší přispěvatele projektu MethaneSAT patří Bezos Earth Fund, Arnold Ventures, Robertson Foundation a TED Audacious Project.

„Emise metanu byly příliš dlouho přehlíženy a těžko zjistitelné,“ uvedla Dr. Kelly Levin, vedoucí oddělení vědy, dat a systémových změn ve fondu Bezos Earth Fund. „MethaneSAT mění tuto rovnici a staví vědu a data do popředí zájmu. Na obloze vidí to, co ostatní nevidí, a dobrým aktérům tak pomáhá a ty špatné pohání k odpovědnosti. Fond Bezos Earth Fund je hrdý na to, že se může podílet na této výpravě.“

V prosinci se fond EDF spojil s Bloomberg Philanthropies, Mezinárodní energetickou agenturou, RMI a Mezinárodním střediskem pro sledování emisí metanu Programu OSN pro životní prostředí v rámci nové, první iniciativy svého druhu, jejímž cílem je zvýšit odpovědnost společností a vlád za nakládání s metanem.

„Nemůžete řídit něco, co nelze měřit, a to rozhodně platí, pokud jde o snižování emisí metanu, což je jedna z největších hnacích sil změny klimatu,“ řekl Michael R. Bloomberg, zvláštní vyslanec generálního tajemníka OSN pro ambice a řešení v oblasti klimatu a zakladatel společností Bloomberg LP a Bloomberg Philanthropies. „Údaje z této družice nám pomohou lépe měřit emise metanu a zaměřit se na jejich zdroje, což přinese větší průhlednost tohoto problému, poskytne společnostem a investorům informace, které potřebují k přijetí opatření, a veřejnosti umožní přivést lidi k odpovědnosti.“

Kromě identifikace zdrojů a míry emisí pro daný region umožní systém MethaneSAT porovnávat míru ztrát emisí v hlavních ropných a plynárenských regionech po celém světě a jejich výkonnost v čase. Analytika vyvinutá speciálně pro tuto misi umožní vysledovat tyto emise až k jejich zdrojům v těchto cílových regionech.

„Neustále se přesvědčujeme o tom, jakou sílu mají silné údaje, které pomáhají získat silné regulační záruky a lepší provozní postupy v tomto odvětví. Kvalitní vědecké poznatky vytvářejí základ pro lepší rozhodnutí,“ řekl Mark Brownstein, senior viceprezident společnosti EDF pro energetickou transformaci.

V lednu Bidenova administrativa navrhla pravidla pro zpoplatnění nadměrných emisí metanu, která budou vyžadovat přesné vykazování emisí. Evropské právní předpisy schválené v listopadu vytyčují cestu k vyžadování empirických údajů o emisích od dovozců plynu, zatímco Japonsko a Korea – dva největší odběratelé LNG – spustily plány na zahájení vyžadování údajů o emisích od dodavatelů.

Vzhledem k tomu, že metanové normy jsou začleněny do vnitrostátních politik a obchodních dohod, systém MethaneSAT pomůže zajistit plnění cílů a objasnit, kde se deklarované snížení nedosahuje.

Více než 150 zemí podepsalo globální závazek snížit do roku 2030 své společné emise metanu alespoň o 30 % oproti úrovni roku 2020. Na konferenci COP 28 oznámilo více než 50 společností Chartu dekarbonizace těžby ropy a zemního plynu, v níž se zavázaly prakticky eliminovat emise metanu a běžné spalování.

Mezi partnery projektu MethaneSAT patří kromě mateřské organizace EDF také Harvard University's School of Engineering and Applied Sciences, Smithsonian Astrophysical Observatory a New Zealand Space Agency. Spojený tým mise má více než 70 odborníků z celého světa se zkušenostmi s vesmírnými lety, dálkovým průzkumem Země a analýzou dat.

Družice byla postavena v Coloradu jednotkou Space & Mission Systems společnosti BAE Systems, Inc (dříve Ball Aerospace) a Blue Canyon Technologies.

Společnost MethaneSAT, LLC je dceřinou společností fondu Environmental Defense Fund, Incorporated, přední mezinárodní neziskovou organizací. Fond EDF propojuje vědu, ekonomiku, právo a inovativní partnerství soukromého sektoru s cílem vytvořit transformační řešení nejzávažnějších problémů životního prostředí. Sledujte nás na Twitteru na @MethaneSAT , nebo se s námi spojte na adrese www.MethaneSat.org . Copyright © 2024 MethaneSAT, LLC. Všechna práva vyhrazena.

Environmental Defense Fund, jedna z předních mezinárodních neziskových organizací, vytváří transformační řešení nejzávažnějších problémů životního prostředí. Za tímto účelem EDF propojuje vědu, ekonomiku, právo a inovativní partnerství se soukromým sektorem. S více než 3 miliony členů a kancelářemi ve Spojených státech, Číně, Mexiku, Indonésii a Evropské unii pracují vědci, ekonomové, právníci a političtí experti EDF ve 28 zemích, aby naše řešení proměnili v činy. Spojte se s námi na Twitteru @EnvDefenseFund.

Text této zprávy v původním, zdrojovém jazyce je oficiální verzí. Překlad této zprávy do jiných jazyků poskytujeme pouze jako doplňkovou službu. Text zprávy v původním, zdrojovém jazyce je jedinou právně závaznou verzí této tiskové zprávy.

Lexie Michel, Sun Public Relations, lexie@sunpr.com nebo 952-457-1418
Lauren Whittenberg, Environmental Defense Fund, lwhittenberg@edf.org nebo 512-784-2161

Lexie Michel, Sun Public Relations, lexie@sunpr.com nebo 952-457-1418