Museum of Fine Arts, Boston, debuteert nieuwe museumzalen voor Nederlandse en Vlaamse kunst en lanceert Center for Netherlandish Art

BOSTON--()--Op 20 november 2021 opent het Museum of Fine Arts, Boston (MFA), een suite van zeven onlangs gerenoveerde museumzalen die de rijke visuele cultuur van de Nederlandse Republiek en Vlaanderen tijdens de 17e eeuw verkennen, met bijna 100 schilderijen van de grootste meesters — waaronder Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens, Gerrit Dou, Frans Hals en Anthony van Dyck — evenals werken op papier en toegepaste kunst zoals zilver en Delfts aardewerk. De nieuwe opstelling verkent verschillende thema's: vrouwelijke kunstenaars en opdrachtgevers; de groei van de kunstmarkt; en de onverwachte link tussen stillevens, de suikerhandel en slavernij.

Veel van de getoonde schilderijen zijn afkomstig van een schenking uit 2017 door Rose-Marie en Eijk van Otterloo en Susan en Matthew Weatherbie, die de collectie van het MFA tot een van de belangrijkste verzamelingen van 17de-eeuwse Nederlandse kunst in de Verenigde Staten maakt, en een beduidende versterking biedt van de representatie van Vlaamse werken uit de periode. De nieuwe presentatie toont ook recentere schenkingen en aankopen: zeven schilderijen uit de collecties van Rose-Marie en Eijk van Otterloo, Maida en George Abrams en Kathleen en Martin Feldstein. Andere hoogtepunten zijn een selectie Nederlandse penningen uit de Abrams Collection, een in zilver gemonteerde kokosnootbeker en een paar zilveren tazze uit de Van Otterloo Collectie.

De historische donatie van de families Van Otterloo en Weatherbie omvatte ook schenkingsfondsen voor de oprichting van het Center for Netherlandish Art (CNA), een innovatief onderzoekscentrum dat de studie en waardering van Nederlandse en Vlaamse kunst zal bevorderen door interdisciplinair onderzoek en objectgericht leren te stimuleren, toekomstige generaties wetenschappers en conservatoren te ondersteunen middels een fellowshipprogramma, en academische en publieksprogramma's te organiseren. Het nieuw gebouwde CNA is centraal gelegen op de begane grond van het MFA, en huisvest naast een bibliotheek van meer dan 43,000 boeken die op afspraak zal openen voor publiek vanaf januari 2022, ook kantoren voor personeel en wetenschappers, en ruimtes voor seminars en evenementen.

De opening van het CNA valt samen met de onthulling van de nieuwe Nederlandse en Vlaamse museumzalen in het MFA, waaronder een ruimte gewijd aan de wisselende presentatie van onderzoek dat is ontwikkeld door het CNA in samenwerking met academische partners. De activiteiten van het Center zullen de komende maanden blijven toenemen met een CNA Scholars Day begin 2022 en een reeks publieksprogramma's in het voorjaar.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Amelia Kantrovitz
akantrovitz@mfa.org

Contacts

Amelia Kantrovitz
akantrovitz@mfa.org