DSB doet onderdelenwerkplaatsen van de hand

KOPENHAGEN, Denemarken--()--In verband met structurele veranderingen onderzoekt de DSB momenteel de markt met het oog op het voornemen om de activiteiten in de werkplaatsen die reserveonderdelen voor de treinen leveren en onderhouden af te stoten.

Tussen nu en 2030 gaat de Fremtidens Tog (de trein van de toekomst) de treinstellen die de DSB momenteel in gebruik heeft geleidelijk vervangen. Dit houdt in dat de behoefte van de DSB om zelf onderdelenwerkplaatsen te exploiteren verandert. Bovendien zal de komende generatie van elektrische treinstellen van de DSB, de Fremtidens Tog, worden onderhouden door de leverancier van de treinstellen en niet door de DSB zelf. Dit betekent dat de DSB minder mogelijkheden heeft om personeel van de onderdelenwerkplaatsen elders tewerk te stellen.

Om deze reden brengt de DSB de bedrijfsactiviteiten op het gebied van Levering, Logistiek en Revisie over naar een onafhankelijk bedrijf om de mogelijkheden te onderzoeken voor een afstoting naar een particuliere derde partij. Dit gebeurt in samenwerking met SEB Corporate Finance. In het kader van deze mogelijke transactie zal de DSB een overeenkomst aangaan met het afgestoten bedrijf voor de levering van en het onderhoud aan reserveonderdelen tot 2024, met een optie tot verlenging. Als onafhankelijke partij bevindt het bedrijf zich in een sterke positie om zich in te schrijven voor aanbestedingen voor operationele en onderhoudstaken, zowel nationaal als internationaal.

Het doel van de afstoting is het waarborgen van optimale zekerheid met betrekking tot levering van cruciale reserveonderdelen voor de DSB, en tegelijkertijd een duurzame en aantrekkelijkere werkomgeving te creëren voor de werknemers van de betrokken werkplaatsen.

Het wordt steeds moeilijker om werknemers vast te houden in de komende jaren, waarin de overgang naar de Fremtidens Tog wordt voorbereid, en de vooruitzichten voor de betrokken werknemers zijn onzeker. Denemarken kent geen werkeloosheid en ook nu al merken we dat er aanzienlijke vraag is naar werknemers van de DSB. Daarom geloven we dat dit het juiste moment is voor verkoop van deze activiteiten,” aldus Flemming Jensen, CEO van de DSB. Hij vervolgt:

We hebben ervoor gekozen nu de mogelijkheden voor een verkoop te onderzoeken om optimale omstandigheden te creëren voor de nieuwe leverancier om een been aan de grond te krijgen binnen de markt voordat de leveringen van de Fremtidens Tog van start gaan, in 2024. Door zich te profileren als operator binnen de Noord-Europese markt voor onderhoud aan treinen heeft het bedrijf veel potentieel. De spoorwegactiviteiten in Noorwegen, Zweden, Duitsland en Denemarken groeien, en we beschikken over een uiterst sterke positie op het terrein van onderhoud, met ruime groeimogelijkheden voor de nieuwe eigenaar.”

De DSB heeft SEB Corporate Finance in de arm genomen om te assisteren bij het proces en de marktdialoog te beheren. De werknemers van de DSB begrijpen en steunen het besluit.

Ik zou voorkeur hebben gehad voor een vergelijkbare oplossing als waarvoor is gekozen bij de nieuwe elektrische locomotieven, waarbij de leverancier de formele verantwoordelijkheid voor het onderhoud draagt, maar de werkmensen in dienst zijn van de DSB. Maar omdat die optie nu niet beschikbaar is, denk ik dat dit de beste mogelijkheid is om de banen van onze leden te beschermen,” aldus Jens Christian Kjeldsen, president van het Deense orgaan voor spoorwegactiviteiten, waarin de werkmensen van DSB georganiseerd zijn.

SEB Corporate Finance is te bereiken op nummer +45 3328 2900.

Die Ausgangssprache, in der der Originaltext veröffentlicht wird, ist die offizielle und autorisierte Version. Übersetzungen werden zur besseren Verständigung mitgeliefert. Nur die Sprachversion, die im Original veröffentlicht wurde, ist rechtsgültig. Gleichen Sie deshalb Übersetzungen mit der originalen Sprachversion der Veröffentlichung ab.

Contacts

DSB Communications
Flemming Jensen – CEO – DSB
+45 24 68 00 00

Contacts

DSB Communications
Flemming Jensen – CEO – DSB
+45 24 68 00 00