GPCI 2019-rapport van de Mori Memorial Foundation: Londen verliest momentum, Tokio is traag en Parijs zit in de lift

48 van 's werelds grootste steden volgens het GPCI 2019-rapport van de Mori Memorial Foundation

Global Power City Index(GPCI) 2019 - 48 Target Cities (Graphic: Business Wire)

TOKIO--()--Londen, New York, Tokio en Parijs werden in deze volgorde opnieuw uitgeroepen tot 's werelds meest allesomvattende en aantrekkelijkste steden in het Global Power City Index (GPCI) 2019-rapport dat gepubliceerd werd door het Institute for Urban Strategies van The Mori Memorial Foundation, een onderzoeksinstituut opgericht door Mori Building, een toonaangevende, stedelijke ontwikkelaar in Tokio. Sinds 2008 rangschikt het jaarlijkse GPCI-rapport 40 of meer grote steden in termen van “aantrekkingskracht” of algeheel vermogen om creatieve individuen en ondernemingen van over de hele wereld aan te trekken. Steden worden beoordeeld op basis van 70 indicatoren in zes categorieën (functies): Economie, O&O, culturele interactie, leefbaarheid, milieu en toegankelijkheid. In een poging om te gaan met veranderingen in de omstandigheden rond wereldsteden, verbetert de GPCI continu zijn indicatoren en methoden voor het verzamelen van gegevens.

Te midden van toenemende opaciteit in de wereldeconomie en toenemend bewustzijn van milieuproblematiek, zag Londen na acht jaar zijn scores in de allesomvattende toppositie in de GPCI dalen. Hoewel de scores van New York, Tokio en Parijs allemaal om eigen redenen afnamen, werd de kloof tussen Tokio en New York groter, hoewel de kloof tussen Tokio en Parijs kleiner werd. Parijs bleef verder stijgen nadat het in 2017 gelukt was om voor 2024 de organisatie van de Olympische Spelen binnen te slepen en een eerdere, neerwaartse trend na de terroristische aanslag van 2015 te boven komen.

Een groot aantal uitdagende gebeurtenissen vond plaats of bleef plaatsvinden in 2019, zoals de handelswrijving tussen de VS en China, de beoogde terugtrekking van het VK uit de EU en de protesten in Hongkong. Opvallende effecten op de GPCI 2019-scores waren de trage “BNP-groeicijfers” van Beijing en Shanghai en het dalende aantal “Top 500-bedrijven ter wereld” in Londen. Hongkong zal waarschijnlijk de gevolgen van zijn politieke onrust voelen in de GPCI 2020.

Hoogtepunten (#1-#10 steden)

  • Londen (#1) markeerde een afname van “Nominaal BNP” en de “Top 500-bedrijven ter wereld”, misschien als gevolg van verwarring rond de Brexit-onderhandelingen. Desondanks bezit de stad over het algemeen nog steeds over een zeer goede score, met 12 van de 16 indicatoren in Culturele Interactie die in de top 5 staan.
  • New York (#2) werd eerste in de categorieën Economie en Onderzoek & Ontwikkeling en behaalde hoge scores voor “Nominaal BNP” en “Aantal onderzoekers”. Zowel “Beschikbaarheid van bekwaam personeel” als “Aantal buitenlandse ingezetenen” onder Culturele Interactie vertoonden dalende trends als gevolg van het verschuiven van menselijk talent naar andere steden.
  • Tokio (#3) behield, ondanks een daling, de derde plaats. Hoewel Beijing (#24) Tokio inhaalde vanwege de verbetering van het “Politieke, economische en zakelijke risico”, zijn de scores voor de Culturele interactie van Tokio gestegen, aangezien de Olympische Spelen binnenkort worden gehouden. Tokio scoorde goed in “Aantrekkelijkheid van eetgelegenheden”, terwijl “Aantal musea” en “Nachtleven” slecht scoorden, wat aangeeft dat er behoefte is aan elementen die voor toeristen aantrekkelijker zijn.
  • Parijs (#4) kreeg na een daling van de score na de terroristische aanslagen in 2015 betere scores in “Aantal buitenlandse bezoekers” en “Aantal moorden”. Verwacht wordt dat Tokio en Parijs zullen concurreren om het stedelijk vermogen te stimuleren in de voorbereidingen voor de organisatie van de Olympische Spelen in respectievelijk 2020 en 2024.
  • Singapore (#5) bleek een stabiele stad te zijn met de eerste plaats in “Politiek, economisch en zakelijk risico” en de tweede plaats in “Economische vrijheid”. Singapore behoudt nog steeds zijn hoge score in “Aantal buitenlandse bezoekers” en “Aantal buitenlandse inwoners”, als toonaangevende internationale spil in Azië.
  • De populariteit van Amsterdam (#6) als een bestemming voor entertainment werd weerspiegeld en werd derde in de nieuw toegevoegde indicator “Opties voor nachtleven”, gevolgd door Londen en Bangkok (#40). Seoul (#7) scoorde goed in “Onderzoek & Ontwikkeling” en belandde in de top 10 van vijf van de acht indicatoren. Samen met andere Aziatische steden, zoals Taipei (#39) en Hongkong (#9), scoorde Seoul hoog in “Hoeveelheid gerecycled afval”. Berlijn (#8) presteerde goed als een leefbare stad met een sterke kunst- en cultuurscène. Samen met Madrid (#13) stond het in de top 10 in “Leefbaarheid” dankzij de indicatorgroepen “Kosten van levensonderhoud” en “Gemak van leven”. Hongkong (#9) behaalde uitstekende scores op het gebied van “Economische vrijheid” en “politieke, economische en zakelijke risico's”. Sydney (#10) was de enige top-10 stad in het algemeen die scoorde in de top 10 van het “Milieu”. Het is ook een educatieve bestemming en staat op de derde plaats van alle steden voor “Aantal internationale studenten”.

Andere hoogtepunten

  • De Noord-Amerikaanse steden Los Angeles (#12), Boston (#25), Chicago (#26) en San Francisco (#18) behaalden hoge scores in “Winnaars van prijzen in wetenschap en technologie”, allemaal in de top 10 van “Onderzoek & Ontwikkeling”. Toronto (#16) en Vancouver (#23) behaalden hoge scores op de meeste indicatoren, vooral in “Sociale vrijheid en gelijkheid” en “Economisch risico van natuurrampen”.
  • Zürich (#15) en Genève (#34) scoorden hoog in milieu, zoals “Stadsgroen” en “CO2-uitstoot”, terwijl Stockholm (#14) en Kopenhagen (#20) goed scoorden in “Waterkwaliteit” en “Hoeveelheid hernieuwbare energie”.
  • Onder de nieuwe steden voor de GPCI scoorden Melbourne (#11) en Helsinki (#28) zeer hoog op het gebied van “Milieu”, terwijl Dublin (#33) hoog scoorde op het gebied van “Groeipercentages van het BNP”. Tel Aviv (#38), een prominent technologisch centrum, staat op #7 in “Startupklimaat”

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Voor meer informatie:
The Mori Memorial Foundation
Institute for Urban Strategies,
Peter Dustan, + 81-3-6406-6800
Fax: +81-3-3578-7051
iusall@mori-m-foundation.or.jp
http://mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/
of
voor Internationale media
Weber Shandwick
Reina Matsushita/Kaya Tanabe,
+81-(0)80-2375-0295/+81(0)90-7726-7027
moribldg@webershandwick.com

Contacts

Voor meer informatie:
The Mori Memorial Foundation
Institute for Urban Strategies,
Peter Dustan, + 81-3-6406-6800
Fax: +81-3-3578-7051
iusall@mori-m-foundation.or.jp
http://mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/
of
voor Internationale media
Weber Shandwick
Reina Matsushita/Kaya Tanabe,
+81-(0)80-2375-0295/+81(0)90-7726-7027
moribldg@webershandwick.com