Green Obsession van Stefano Boeri Architetti in Dutch Design Week

Visie van een nieuw evenwicht tussen mens en natuur, waar het fundament voor nieuw natuurbeleid en een nieuwe maatschappij wordt gelegd.

Vertical Forest by Boeri Studio (Photo: Dimitar Harizanov)

MILAAN--()--Samen met Alice Rawsthorn, Studio Drift en Jalila Essaïdi is Stefano Boeri Architetti een van de vier ambassadeurs tijdens de Dutch Design Week (DDW) van dit jaar. De DDW is het grootste internationale designevenement in noordelijk Europa - een platform waarop het werk en de concepten van vele internationale designers worden gepresenteerd aan duizenden internationale bezoekers.

Dit jaar vindt de DDW plaats van 19 tot 27 oktober met het thema If not now, then when? Tijdens de DDW wordt nader gekeken naar de rol van design en experimenteren bij het verkennen van innovatieve oplossingen voor de aanpak van ernstige mondiale vraagstukken.

"Designers zijn in staat problemen een draai te geven voor middel van een fundamentele verkenning van de vraagstukken. Met dit thema van DDW19 wordt de nadruk gelegd op het stimuleren van innovatie in ideeën, materialen en processen. Deze ambassadeurs zijn belangrijke pleitbezorgers die ons helpen dit te bereiken," aldus Martijn Paulen, CEO van de Dutch Design Foundation.

Green Obsession is de bijdrage van Stefano Boeri Architetti aan de internationale discussie. Hierbij ligt de focus op wat kan worden gedaan op het gebied van architectuur en stadsinrichting. Er worden onderwerpen verkend als stedelijke groenvoorziening, regeneratieve ontwikkeling en de functie van de openbare ruimte binnen de bestaande stedelijke omgeving. Deze onderwerpen worden op het DDW-podium besproken door deskundigen, onderzoekers en beleidsbepalers.

Timothy Morton noemt klimaatverandering een hyperobject: een complex fenomeen met effecten op verschillende niveaus, waarvoor het moeilijk, zo niet onmogelijk is om een unieke aanpakstrategie te vinden.

Het is nu meer dan ooit te voren cruciaal om in actie te komen, waarbij burgers en deskundigen als leden van de wereldgemeenschap hun krachten bundelen binnen een gemeenschappelijke strategie. Steden zijn de belangrijkste producenten van kooldioxide en worden als eerste getroffen door klimaatverandering. Daarom moeten steden ook het voortouw nemen bij de aanpak van deze enorme uitdaging.

De enige technologie voor het absorberen van CO2 op dit moment is fotosynthese. Het planten van bomen is de meest efficiënte, pragmatische en democratische, en de minst kostbare manier om klimaatverandering aan te pakken. Steden moeten het epicentrum worden van een nieuwe wereldwijde groene infrastructuur die de gehele planeet bestrijkt. We moeten steden gaan zien als groene katalysatoren. We moeten met zijn alleen de aanzet geven tot het tijdperk van een nieuw bondgenootschap tussen de natuur en de stad.

In Nederland worden twee nieuwe verticale bossen aangelegd, ontworpen door Stefano Boeri Architetti: Wonderwoods in Utrecht en Trudo Vertical Forest in Eindhoven, het eerste project van dit type voor sociale huisvesting. Deze gebouwen worden het thuis van planten en bomen, en niet alleen van mensen. Het groenelement vormt een fundamenteel onderdeel van deze gebouwen, in plaats van een decoratief aspect, met het doel de luchtkwaliteit te verbeteren, CO2 en luchtverontreiniging te absorberen, maar ook een gezondere en meer veerkrachtige ruimte te creëren voor zowel de bewoners als de omwonenden.

Een overzicht an de belangrijkste evenementen:

Architectuur en openbare ruimte
20 oktober
14.00 -17.00 uur
in FIFTH | NRE; Gasfabriek 5
met Francesca Cesa Bianchi (SBA), Carolien Ligtenberg (Bureau ZWIRT), Bart Cosijn, Coren Sharples (SHoP Architects), Fabio Colturri (hoofd Content bij DesignWanted) en Laurens van den Acker (Seniot President van design bij Renault)
gepresenteerd door Floris Alkemade (Rijksbouwmeester van Nederland)

Green Obsession - een marathon gewijd aan oplossingen voor stedelijke groenvoorziening
26 oktober
14.30 - 16.00 uur
in NatLab; Kastanjelaan 500
met Stefano Boeri, Arbjan Mazniku, Emanuele Coccia, Petra Blaisse, Piero Pelizzaro, Gabriele Manoli, Xandra van der Eijk en Anne Kathrine Esbjerg

Afsluitend evenement van DDW, lezing van Stefano Boeri
27 oktober
14.00 - 16.00 uur

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Perskantoor Stefano Boeri Architetti
Francesca Raimondi
francesca.raimondi@elettrapr.it
+39 3929469018

Contacts

Perskantoor Stefano Boeri Architetti
Francesca Raimondi
francesca.raimondi@elettrapr.it
+39 3929469018