Milrem: toonaangevende Europese defensiebedrijven dienen een project voor een onbemand grondsysteem in bij de Europese Commissie

The system will consist of a robust and modular unmanned ground vehicle (UGV) equipped with an electronic warfare resistant command, control and communications solution and secure autonomous mobility software that enables the operator to simultaneously and safely control multiple land and air platforms. (Graphic: Business Wire)

BRUSSEL--()--Een consortium onder leiding van het Estse Milrem Robotics en bestaande uit verschillende grote defensie-, communicatie- en cyberbeveiligingsbedrijven en hoogtechnologische MKB-bedrijven in de EU hebben hun aanvraag ingediend bij het European Defence Industrial Development Program (EDIDP) van de Europese Commissie voor een onbemand grondsysteem met meerdere missies dat kan worden bemand met bemande en luchtvoertuigen.

Het systeem zal bestaan uit een robuust en modulair onbemand grondvoertuig (UGV) uitgerust met een elektronische oorlogsbestendige commando-, controle- en communicatie-oplossing en veilige autonome mobiliteitssoftware waarmee de operator tegelijkertijd meerdere land- en luchtplatforms veilig kan besturen.

De UGV's kunnen samenwerken met bemande en luchtvoertuigen met als doel flexibiliteit, modulariteit en veelzijdigheid te bieden voor verschillende missies, de bescherming, duurzaamheid en prestaties van militaire operaties te vergroten en het situationele bewustzijn van grondtroepen te versterken.

Tijdens het project zal operationele knowhow worden verzameld en concepten voor de gecombineerde inzet van bemande en onbemande middelen worden ontwikkeld, waarbij rekening wordt gehouden met de ethische aspecten die van toepassing zijn op robotica, kunstmatige intelligentie en autonome systemen. State-of-the-art virtuele en constructieve simulatieomgevingen zullen ook worden opgezet.

Het project draagt de naam iMUGS (geïntegreerd modulair onbemand grondsysteem) vanwege zijn oorsprong in het raamwerk voor permanente gestructureerde samenwerking (PESCO). Het iMUGS-project werd officieel goedgekeurd door 25 EU-ministers van Defensie op de bijgewerkte lijst van projecten voor PESCO in november 2018. Het wordt geleid door Estland en er zijn ook technische vereisten overeengekomen met Finland, Letland, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje. Het project is consistent met een aantal van de 11 belangrijkste prioriteiten van het Europees Defensieagentschap in het Capability Development Plan 2018.

"Een aantal Europese landen zal onbemande voertuigen gaan gebruiken in een logistieke en ISR-rol, waardoor de fysieke en cognitieve belasting wordt verminderd en de veiligheid van onze troepen wordt verhoogd. Het is belangrijk dat deze nieuwe mogelijkheid goed wordt geïntegreerd met de bestaande mogelijkheden en krachtstructuur," verklaarde Kuldar Väärsi, CEO van Milrem Robotics. "Het is net zo belangrijk dat deze nieuwe onbemande systemen veilig zijn in gebruik en cyber-beschermd. Dit is precies het toepassingsgebied waarop iMUGS zich richt," voegde Väärsi toe.

Een memorandum van overeenstemming voor de samenwerking is ondertekend door 14 partijen: Milrem Robotics, GT Cyber Technologies, Safran Electronics & Defense, NEXTER Systems, Krauss-Maffei Wegmann, Diehl Defense, Bittium Wireless, Insta DefSec, (Un)Manned, dotOcean, Latvijas Mobilais Telefons, GMV Aerospace and Defense, de Estse Militaire Academie en de Koninklijke Militaire Academie van België. Deze ongekende grensoverschrijdende samenwerking zal alle expertise en vaardigheden in de EU samenbrengen die nodig zijn om een belangrijke stap vooruit te maken op dit gebied.

De doelstellingen van het EDIDP-programma zijn om bij te dragen aan de strategische autonomie van de Europese Unie en om de samenwerking tussen de lidstaten te versterken. De prioriteiten omvatten het mogelijk maken van high-end operaties van strijdkrachten met speciale aandacht voor informatie en beveiligde communicatie en cyber. Acties omvatten de ontwikkeling van volgende generatie grondgevechtmogelijkheden en oplossingen in kunstmatige intelligentie, virtuele realiteit en cybertechnologieën.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Gert Hankewitz
Milrem Robotics
gert.hankewitz@milrem.com

Contacts

Gert Hankewitz
Milrem Robotics
gert.hankewitz@milrem.com