Norsk Titanium en QuesTek testen additieve titaniumlegering

QuesTek-legering geoptimaliseerd voor additieve processen zorgt voor extra prestaties

PARIJS--()--Voortbouwend op de samenwerking aangekondigd gedurende Farnborough in juli 2018, heeft Norsk Titanium (Norsk) succesvol de aangepaste titaniumdraad van QuesTek geprint ter ondersteuning van de eerste materiaaleigenschapstests.

QuesTek heeft de microstructuur zorgvuldig geëvalueerd en de eigenschappen gemeten onder verschillende hittebehandelde omstandigheden, inclusief verschillende combinaties van trekontlasting en oplossingsbehandeling. Superieure prestaties zijn gedemonstreerd ten opzichte van Ti-6-4.

De hoogste prestatieomstandigheden waren een basisoplossingsbehandeling van één uur, waarbij een gemiddelde Ultimate Tensile Strength (UTS/eindtreksterkte) van 147 ksi en een gemiddelde rek van 18% werden gemeten. Dit betekent een verhoging van de sterkte en rek, met behoud van vermoeiingsprestatie, ten opzichte van de standaard Ti-6Al-4V.

“De hoogwaardige titaniumlegering van QuesTek biedt klanten van Norsk de mogelijkheid om het RPD™-proces van Norsk Titanium voor het printen van onderdelen te optimaliseren en biedt mogelijkheden voor nieuwe toepassingen”, zei Norsk Chief Technology Officer Carl Johnson.

De typische Ti-6Al-4V-microstructuur heeft een α/β-structuur, bestaand uit pakketten met parallelle α-latten, terwijl de titaniumlegering van QuesTek een α’ martensitische structuur met een gevlochten morfologie of martensitisch gevormde α’-platen. De non-parallelle en verfijnde structuur van de martensietstructuur van de plaat in de legering van QuesTek wordt gezien als de factor die verantwoordelijk is voor de extra sterkte en stevigheid in vergelijking met de grovere, parallelle α-latten van Ti-6Al-4V. Het legeringselement van QuesTek draagt bij aan een betere reactie op hittebehandeling, voordelig voor sterkte- en rekeigenschappen.

Norsk en QuesTek zijn van plan om aanvullende tests uit te voeren en werken samen met vliegtuig- en aandrijvingsproducenten aan de verbeterde zakelijke casus die de nieuwe legering mogelijk maakt.

Bezoek www.norsktitanium.com voor meer informatie over Norsk. Norsk toont ook zijn RPD™-technologie tijdens de internationale Paris Air Show van 17-20 juni.

Over Norsk Titanium AS

Norsk Titanium AS is 's werelds toonaangevende leverancier van luchtvaartwaardige, met additieven geproduceerde, structurele titaniumcomponenten. Het bedrijf is vooraanstaand in de luchtvaartindustrie door zijn gepatenteerde Rapid Plasma Deposition™ (RPD™)-proces dat titaniumdraad omzet in complexe componenten die geschikt zijn voor structurele en veiligheidskritieke toepassingen. Norsk Titanium is een preferente leverancier van Boeing en heeft zich toegewijd tot het verlagen van de kosten van vliegtuigonderdelen en straalmotoren voor ’s werelds eersteklas luchtvaartfabrikanten. RPD™ is het eerste FAA-goedgekeurde, 3D-geprinte, structurele titanium van de wereld, die een substantiële besparing op de doorlooptijd en kosten voor de luchtvaart, defensie, en commerciële klanten oplevert. De eerste met additieven gemaakte integrale schoepenrotor zal te zien zijn in stand 41430 van Norsk Titanium in hal 4 tijdens de Farnborough International Airshow. www.norsktitanium.com

Over QuesTek Innovations

QuesTek Innovations LLC is een wereldwijde leider in Integrated Computational Materials Engineering (ICME). QuesTek heeft zijn eigen Materials by Design®-methodologie gebruikt om snel een familie van in de handel verkrijgbare Ferrium®-staalsoorten te ontwerpen en in te zetten die gebruikt worden in veeleisende toepassingen voor landingsgestellen van lucht- en ruimtevaarttoepassingen zoals landingsgestellen en transmissietandwielen. QuesTek is bij >40 projecten betrokken geweest bij het oplossen van materiaalproblemen in verschillende legeringssystemen in additieve productie (Al, Mg, Cu, Fe, Co, Ni en Ti) om de prestaties van componenten te verbeteren door de chemische samenstellingen aan te passen en de hittebehandelingen te optimaliseren of volledige nieuwe legeringen te ontwerpen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Lauren Quesada, Griffin Communications Group
Lauren@griffincg.com; +1 281-744-7938

Contacts

Lauren Quesada, Griffin Communications Group
Lauren@griffincg.com; +1 281-744-7938