Scott+Scott kondigt collectieve rechtszaak namens R-CALF USA aan

Groep veeboeren spant historische rechtszaak aan tegen samenzwerende rundvleesverwerkers

CHICAGO--()--Scott+Scott Attorneys at Law LLP ("Scott+Scott"), een advocatenkantoor gespecialiseerd in mededinging en effecten, heeft samen met Cafferty Clobes Meriwether & Sprengel LLP ("Cafferty Clobes") namens R-CALF USA en vier veehouders uit Iowa, Nebraska, Kansas en Wyoming een collectieve rechtszaak aangespannen bij de districtsrechtbank van Chicago. Zij claimen dat de vier grootste rundvleesverwerkers van het land de Amerikaanse mededingingswetten, de Packers and Stockyards Act en de Commodity Exchange Act hebben geschonden door de prijzen die worden betaald aan Amerikaanse veehouders op illegale wijze laag te houden.

De klacht werd ingediend tegen Tyson Foods, Inc., JBS S.A., Cargill, Inc. en National Beef Packing Company, LLC, en bepaalde aan deze bedrijven verwante ondernemingen (de "Grote 4"), die samen meer dan 80% van het Amerikaanse slachtvee (vee dat speciaal wordt geteeld voor de productie van rundvlees) inkopen en verwerken. Sinds ten minste 1 januari 2015 tot aan dit moment zouden de 4 grootste vleesverwerkers samengespannen hebben om de prijs van het slachtvee dat zij van Amerikaanse veehouders kopen laag te houden en zo hun eigen marges en winst te vergroten.

Door middel van deze collectieve rechtszaak willen twee categorieën partijen vergoeding eisen voor de schade die zij hebben geleden als gevolg van het vermeende gedrag van de Grote 4. De eerste categorie bestaat uit veehouders die tussen januari 2015 en nu slachtvee aan een van de Grote 4 hebben verkocht. De tweede categorie bestaat uit handelaren die tussen januari 2015 en nu live-futures of optiecontracten voor vee hebben verhandeld op de Chicago Mercantile Exchange ("CME"). De aanklacht, die wordt onderbouwd met getuigenverklaringen - onder meer van een voormalig medewerker van een van de Grote 4 - handelsregisters en economisch bewijsmateriaal, is dat de Grote 4 zou hebben samengespannen om de prijzen van slachtvee op verschillende manieren kunstmatig laag te houden, onder meer door:

  • hun slachtvolumes en aankopen van vee op de contante markt collectief te verlagen teneinde een overschot te creëren van vee op slachtgewicht;
  • de contante handel in vee te manipuleren door hun onderlinge prijsconcurrentie te verminderen, onder meer door verouderde regels over de volgorde van biedingen af te dwingen door te dreigen met een boycot en onderling af te spreken om praktisch al hun wekelijkse aankopen op de contante markt uit te voeren tijdens een kort venster van 30 minuten op vrijdag;
  • vee te vervoeren over economisch niet rendabele lange afstanden, onder meer vanuit Canada en Mexico, om de prijzen van het slachtvee in de VS laag te houden; en
  • slachthuizen opzettelijk te sluiten om onderbenutting van de beschikbare rundvleesverwerkingscapaciteit te veroorzaken.

Deze vermeende praktijken hebben tot gevolg gehad dat de prijzen van slachtvee sinds 2015 naar schatting met 7,9% zijn gedaald, hetgeen de Amerikaanse veehouders aanzienlijke schade heeft berokkend.

"R-CALF USA start een historische rechtszaak om de belofte aan zijn leden na te komen: voorkomen dat de 4 grote Amerikaanse vleesverwerkers de Amerikaanse veemarkt afnemen van de onafhankelijke Amerikaanse veehouders", zegt de algemeen directeur van R-CALF USA, Bill Bullard. Hij voegt hieraan toe: "We hadden alle andere rechtsmiddelen al uitgeput, maar nu zal, dankzij de deskundige hulp van Scott+Scott en Cafferty Clobes, tegemoet worden gekomen aan de bezorgdheid van onze leden. We hopen dat de veehouders een schadevergoeding zullen ontvangen voor de verliezen die ze jarenlang hebben geleden."

"De impact van het gedrag van de vleesverwerkers op de Amerikaanse veehouders is rampzalig", aldus David Scott, beherend vennoot van Scott+Scott. "De gezondheid en integriteit van de Amerikaanse veehouderij wordt permanent en onherstelbaar geschaad, onafhankelijke veehouders worden systematisch van de markt gedrukt en consumenten wordt de kans ontnomen om vol vertrouwen kwalitatief hoogwaardig Amerikaans rundvlees te kopen."

"Het vermeende gedrag van de vleesverwerkers heeft directe en aanzienlijke gevolgen voor de commodities waaraan de live-futures en optiecontracten voor vee van CME zijn gekoppeld", zegt Anthony Fata, partner bij Cafferty Clobes. "Het is van cruciaal belang dat beleggers vertrouwen blijven houden in deze vitale financiële markt, waarvan veehouders, handelaren en anderen afhankelijk zijn voor de beheersing van het risico dat is gemoeid met hun zakelijke activiteiten."

Over R-CALF USA

R-CALF USA (Ranchers-Cattlemen Action Legal Fund United Stockgrowers of America) is de grootste brancheorganisatie van veehouders exclusief voor producenten in de Verenigde Staten. Het is een nationale organisatie zonder winstoogmerk die als doel heef de winstgevendheid en economische levensvatbaarheid van de Amerikaanse veehouderij op de lange termijn te waarborgen. Ga voor meer informatie naar www.r-calfusa.com of bel 406.252.2516.

Over Scott+Scott Attorneys at Law LLP

Scott+Scott beschikt over ruime ervaring met grote rechtszaken op het gebied van effecten, mededinging, arbitrage, gegevensprivacy en consumentenbescherming in de Verenigde Staten en Europa. De firma vertegenwoordigt pensioenfondsen, ondernemingen, stichtingen, personen en andere entiteiten wereldwijd en heeft kantoren in New York, Londen, Connecticut, Californië en Ohio. Ga voor meer informatie naar www.scott-scott.com of bel 800.404.7770

Over Cafferty Clobes Meriwether & Sprengel LLP

Cafferty Clobes Meriwether & Sprengel LLP heeft aanzienlijke ervaring met de vertegenwoordiging van handelsondernemingen, brokers, adviseurs, beleggers, bedrijven en personen in complexe rechtszaken op het gebied van mededinging, grondstoffen, effecten, consumentenbescherming en handel in de hele VS en heeft kantoren in Chicago, Pennsylvania en Michigan. Ga voor meer informatie naar www.caffertyclobes.com of bel 312.782.4880.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Voor R-CALF USA: Bill Bullard
Telefoon: 406-252-2516; r-calfusa@r-calfusa.com
Voor Scott+Scott: David Scott
Telefoon: 860-531-2605; david.scott@scott-scott.com

Contacts

Voor R-CALF USA: Bill Bullard
Telefoon: 406-252-2516; r-calfusa@r-calfusa.com
Voor Scott+Scott: David Scott
Telefoon: 860-531-2605; david.scott@scott-scott.com