REPLY-studie over mens/machine-interfaces: trendsettende concepten

Technologie is een hulpmiddel aan het worden voor het uitbreiden van menselijke zintuigen en vermogens. Dit vereist intelligente en meeslepende interfaces. Zullen stemmen, gebaren en gedachtecontrole op korte termijn toetsenborden en touchscreens vervangen?

TURIJN, Italië--()--De studie van Reply, uitgevoerd met het trendplatform SONAR, onderzoekt trendsettende concepten voor interfaces tussen mens en computer - Human-Machine Interfaces - die nu echte mogelijkheden voor communicatie tussen mens en machine aan het worden zijn. Voor bedrijven is er een aanzienlijk potentieel voor meer persoonlijke en emotionele interactie met klanten, evenals nieuwe mogelijkheden voor de visualisatie en analyse van informatie.

Stemassistentie

Wereldwijd gebruiken al 20 miljoen mensen stemassistenten om informatie te zoeken, aankopen te doen of muziek af te spelen. Ook in de zakelijke omgeving maken stemassistenten een geheel nieuwe manier mogelijk om technologie te gebruiken en vele taken te automatiseren. De slimme assistenten voeren volledige taken uit, nemen dingen op of bellen zonder menselijke tussenkomst. Dit verhoogt de productiviteit en zorgt ervoor dat medewerkers meer tijd overhouden voor uitdagende taken. Via steminterfaces kunnen apparaten worden bestuurd met behulp van steminvoer en slimme softwareagenten kunnen in de toekomst een toenemend aantal diensten uitvoeren. Bovendien kunnen elektronische in-ear apparaten, zogenaamde hearables, worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, van draadloze datatransmissie tot communicatiediensten.

Extended Reality (XR)

De technologieën gecombineerd onder XR maken barrièrevrije interactie tussen mens en machine mogelijk en elimineren geografische afstanden. Ze brengen een revolutie teweeg in de interactie van mensen met de omgeving: Augmented, Virtual and Mixed Reality ondersteunen de beslissing van de consument, verlagen de kosten, verhogen de efficiëntie en een productievere omgeving. Andere opkomende trends zijn bewegingscontrole en 3D-weergave, die een virtueel driedimensionaal beeld van een object creëren en interactieve mogelijkheden bieden. Een slimme bril, die de drager aanvullende informatie geeft over wat hij/zij ziet, behoort ook tot de XR-trends.

Volledige onderdompeling

Volledige onderdompelingstechnologieën maken de directe uitwisseling van informatie tussen mens en machine mogelijk. Vooruitgang in volledig immersieve technologieën en neurowetenschappen tonen aan dat een wereld waarin mensen volledig zijn aangesloten op computers, aanstaande is. Wetenschappelijk onderzoek in de geneeskunde leidt de weg naar een toekomst waarin het menselijk brein computers kan beheersen met louter gedachten en ideeën kan uitwisselen via headsets of hersenimplantaten. Bedrijven werken al aan neuraal gestuurde interfaces. Ze bieden directe communicatiekanalen tussen een netwerkbrein en externe apparaten. Een andere trendtechnologie is op het gebied van augmented bodies. Deze is erop gericht het menselijk lichaam en de prestaties ervan te versterken met behulp van bijvoorbeeld implantaten of elektronische tatoeages.

Bovendien identificeert het onderzoek tevens vier visies die snel realiteit zouden kunnen worden:

  • Verzenden van gedachten: ideeën, gevoelens en herinneringen die direct met andere mensen kunnen worden gedeeld.
  • Mensverbetering: door de hersenen direct te verbinden met computers, door AI gestuurde assistenten en internet, kan knowhow in de hersenen worden gedownload of worden uitgebreid met superintelligente AI-systemen.
  • Neurale gezondheidszorg: immersieve technologieën kunnen mensen in staat stellen te herstellen van ziekten die vandaag nog steeds ongeneeslijk zijn, zoals Parkinson of verlamming.
  • Virtuele kopieën: door verbinding te maken met computers kunnen iemands gedachten, herinneringen en gevoelens als gegevens worden opgeslagen en op een dag zelfs een complete virtuele kopie van de hersenen mogelijk maken.

"Communicatie tussen mens en machine is een van de meest boeiende onderwerpen van onze tijd. Technologieën op het raakvlak tussen ons en intelligente systemen zullen in de nabije toekomst een paradigmaverschuiving op alle gebieden van het leven mogelijk maken. De resulterende nieuwe producten en diensten zullen volledig nieuwe oplossingen bieden voor het vertellen van verhalen en het visualiseren van informatie. De drie door SONAR vastgestelde trends en de vier visies voorzien bedrijven van een leidraad op hun traject naar digitale transformatie," aldus Filippo Rizzante, CTO van Reply.

Het Human Machine Interfaces-rapport maakt deel uit van een serie over de volgende onderwerpen: AI, Retail Revolution en Consumer-IoT.

Klik hier om de volledige studie te lezen.

Reply

Reply [MTA, STAR: REY] is gespecialiseerd in het ontwerpen en implementeren van oplossingen op basis van nieuwe communicatiekanalen en digitale media. Via haar netwerk van zeer gespecialiseerde bedrijven gaat Reply samenwerkingsverbanden aan met grote Europese bedrijven in de sectoren telecommunicatie en media, industrie en dienstverlening, bankwezen en verzekeringen, en overheidsdiensten, om bedrijfsmodellen te ontwerpen en te ontwikkelen die zijn gebaseerd op de nieuwe paradigma's van big data, cloud computing, digitale media en het Internet of Things. De dienstverlening van Reply omvat: consulting, systeemintegratie en digitale diensten. www.reply.com

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media:
Reply
Fabio Zappelli
f.zappelli@reply.com

Aaron Miani
a.miani@reply.com

Contacts

Media:
Reply
Fabio Zappelli
f.zappelli@reply.com

Aaron Miani
a.miani@reply.com