A Standard Power a NuScale jóváhagyott SMR technológiáját és az ENTRA1 Energy-t választja az adatközpontok energiaellátásának biztosításához

A tervek szerint Ohióban és Pennsylvaniában a Standard Power két modern atomerőműve biztosítja majd az adatközpontok közel 2 GW-os tisztaenergia-ellátását

A Standard Power szerint az üzembe helyezés 2029-ig megvalósul

NEW YORK & PORTLAND, Oregon.--()--A fejlett adatfeldolgozó vállalatok számára infrastruktúrát nyújtó Standard Power bejelentette, hogy két – kis moduláris reaktorral (SMR) működtetett – létesítmény létrehozását tervezi, amelyek együttesen közel 2 GW tiszta, szénmentes energia előállítására lesznek képesek. Ehhez együtt fog működni a NuScale Power Corporation (NuScale) (NYSE: SMR) céggel, amely az amerikai szabályozó hatóság jóváhagyásával rendelkezó SMR-ek egyedüli technológiai szállítója és gyártója, valamint a független globális energiafejlesztő és -termelő ENTRA1 Energy-vel (ENTRA1). E vállalatok támogatni fogják a Standard Power mindkét projektjét.

A létesítményeket Ohióban és Pennsylvaniában fogják megépíteni. A Standard Power célja, hogy a közeli adatközpontok energiaellátásához szénmentes energiát használjon. Technológiai szolgáltatóként a projektekhez a NuScale az engedélyezett NuScale SMR technológiájával fog hozzájárulni, amely az egyedüli olyan SMR technológia, amely megkapta a nukleáris biztonság szempontjából a világ élvonalába tartozó szabályozó hatóság, az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Felügyeleti Bizottsága tervezési jóváhagyását.

A kereskedelmi SMR-erőművek fejlesztése fontos lépés a fenntartható energiára épülő jövő felé vezető úton, és nemcsak a technológiai adatközpontokat segíti majd a szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési céljaik elérésében, hanem egy olyan új, tiszta energiaforrás létrejöttéhez is hozzájárul majd, amely elengedhetetlen az igen diverzifikált energetikai átállási igények teljesítéséhez. A NuScale tanúsított SMR technológiáját alkalmazó erőművek páratlan rugalmasságot biztosítanak a szén-dioxid-kibocsátások csökkentésének lehetőségeit kereső közművek, iparágak és kormányzatok számára, miközben alaperőmű feladatukat is hatékonyan ellátják.

„Számtalan régi alapenergia-ellátó hálózatot kapcsolnak le úgy, hogy közben hiány van az új fenntartható alapenergia-termelési lehetőségekből, különösen mivel a mesterséges intelligencia által vezérelt számítástechnika és adatközpontok energiaigénye egyre csak nő. Nagyon várjuk, hogy az ENTRA1 és NuScale vállalatokkal együtt dolgozzuk a NuScale jóváhagyott SMR technológiájának bevezetésén a szénmentes alapterhelési energia megvalósítása érdekében, így áthidalva a jelenlegi jelentős hiányt az energiatermelés piacán” – mondta Maxim Serezhin, a Standard Power alapítója és vezérigazgatója. „Azzal, hogy a projekt kidolgozásában és a beruházásban az ENTRA1 erősségeit a NuScale SMR technológiájával egyesítjük, a fogyasztók számára lehetővé tesszük karbonlábnyomuk csökkentését és a dekarbonizációs célok elérését, miközben a hét minden napján folyamatosan biztosítjuk az állandó energiaellátást.”

2022-ben a NuScale kizárólagos globális partnerségre lépett az ENTRA1 Energy-vel azzal a céllal, hogy utóbbi a NuScale SMR technológiáját forgalmazza. E partneri kapcsolat révén az ENTRA1 Energy rendelkezik a NuScale engedélyezett SMR technológiájára épülő energiatermelő létesítmények fejlesztési, menedzselési, tulajdon- és üzemeltetési jogával.

„Az ENTRA1 Energy a NuScale jóváhagyott technológiáját alkalmazó, több gigawattos villamosenergia-termelő projektek globális méretű hálózatával bír” – magyarázta Clayton Scott, a NuScale kereskedelmi igazgatója. „Együtt hatékonyabban tudunk megfelelni a megújuló, szénmentes energetikai megoldások iránti egyre növekvő igényeknek. A félvezetők, a mesterséges intelligencia, az adatok és egyéb technológiai iparágak világában, ahol folyamatosan nő az energia iránti igény, az ENTRA1 és a NuScale egyedülálló helyet foglal el az alapterhelési és stabil energiaellátás terén.”

A NuScale által kifejlesztett innovatív, mégis egyszerű kivitelezésű SMR technológia költséghatékony, biztonságos és méretezhető megoldást nyújt az energetikai igények igen széles spektrumán, ideértve a villamosenergia-termelést, a távfűtést, a sótalanítást, a kereskedelmi méretű hidrogéntermelést és más egyéb technológiai hőt igénylő alkalmazásokat. A NuScale Power Modules™ teljes egészében előregyártott, nem igényel helyszíni építést, és hagyományos nukleáris fűtőanyagot használ, amely széles körben elérhető, és amelyet szilárd szabályozási keretrendszer ellenőriz. Ezzel a költségek alacsonyan tarthatók, alakulásuk konzisztens és kiszámítható – ez pedig olcsóbbá teszi a NuScale technológiát alkalmazó erőművek megépítését, működtetését és karbantartását.

„A NuScale izgatottan várja, hogy stratégiai partnerünkkel, az ENTRA1-gyel együttműködve elterjesszük a költséghatékony és biztonságos SMR technológiát annak érdekében, hogy megfeleljünk a Standard Power szénmentes energiával kapcsolatos elvárásainak” – jelentette ki John Hopkins, a NuScale elnök-vezérigazgatója. „Azzal, hogy szerte a világon még több fogyasztó életében jelenünk meg a NuScale-féle innovatív SMR technológiával, fontos lépést teszünk a világ hatalmas dekarbonizációs igényeinek kielégítése felé.”

A Standard Power által, a két létesítménnyel kapcsolatban megfogalmazott tervek szerint a NuScale 24 db 77 MWe teljesítményű modult fog biztosítani, melyek együttesen 1848 MWe tiszta energiát fognak előállítani az ohiói és pennsylvaniai telephelyeken. A két projekt komoly gazdasági fellendülést fog hozni az érintett közösségek számára. A Standard Power becslései szerint a tervezett – SMR-re támaszkodó – adatközpontok egyes projektjeihez nagyszámú képzett munkaerő foglalkoztatására lesz szükség az építkezés ideje alatt, melynek során elsősorban a szakszervezeti forma kap majd hangsúlyt. A Standard Power a helyi közösségi partnerségeket kihasználva igyekszik majd segíteni az oktatási és munkahelyteremtési programok előrelendítését, a helyi munkaerőre összpontosítva.

Amit a Standard Power cégről tudni érdemes

A Standard Power 2019 eleje óta nyújt szolgáltatásokat vezető tárhely-szolgáltatóként a nagyteljesítményű számítógépes cégek számára. Infrastruktúra-kezelési szakértelme a moduláris adatközpontok fejlesztésében teljesedik ki. Tier III+ típusú adatközpont-kialakításaival a Standard Power a nagyteljesítményű számítástechnikát támogató technológiákra koncentrál, és egyike azoknak, akik a folyadékhűtéses technológiát elsőként bevezették. A Standard Power robusztus kivitelezési megoldásai és rendszerei révén kiterjedt, nagyteljesítményű számítástechnikai infrastruktúrával látja el intézményi ügyfeleit.

További információért látogasson el a Standard Power weboldalára.

Amit a NuScale Power cégről tudni érdemes

A NuScale Power Corporation (NYSE: SMR) piacvezető szolgáltató a – saját fejlesztésű, innovatív – fejlett kis moduláris reaktoros (SMR) nukleáris technológia piacán, és célja a globális energetikai átállás lendületben tartása a biztonságos, skálázható és megbízható szénmentes energia biztosításával. A vállalat úttörő SMR technológiáját használó NuScale Power Module™ egy kisméretű, biztonságos, nyomottvizes reaktor, amely egyenként 77 megawatt elektromos áram (Mwe), illetve 250 megawatt hőenergia (bruttó) előállítására képes, de a fogyasztói igényekhez igazodva rugalmas konfigurációs lehetőségei révén – 12 modul segítségével – akár 924 MWe energiát is meg tud termelni.

Az első és egyetlen olyan SMR technológia kifejlesztőjeként, amelynek terveit az Egyesült Államok Nukleáris Felügyeleti Bizottsága jóváhagyta, a NuScale jó pozícióból indul ahhoz, hogy szerte a világon a legkülönbözőbb fogyasztói rétegeket szolgálhassa ki az atomenergia biztosításával – legyen szó az áramtermelésről, távfűtésről, sótalanításról, kereskedelmi méretű hidrogéntermelésről és egyéb technológiai hőt igénylő alkalmazásokról.

A 2007-ben alapított NuScale székhelye az Oregon állambeli Portlandben van. További információért látogasson el a NuScale Power weboldalára vagy kövessen minket a LinkedIn, a Facebook, az Instagram, az X és a YouTube oldalain.

Amit az ENTRA1 Energy cégről tudni érdemes

Az ENTRA1 Energy LLC egy amerikai független globális energiatermelő vállalat, amely erőműveket fejleszt, finanszíroz és birtokol. Diverzifikált portfóliója a villamosenergia-és hidrogéntermelésre, valamint a technológiai hő és a sótalanított víz előállítására egyaránt kiterjed. A NuScale kizárólagos globális stratégiai partnereként feladata a NuScale-féle SMR technológia kereskedelmi forgalomba hozatala. E partneri viszony keretében az ENTRA1 olyan erőműveket fejleszt, finanszíroz, birtokol és működtet, amelyek a NuScale SMR technológiájára támaszkodnak. Ahogy a világ különböző pontjain bevezetett újabb megoldásokkal bővül az energetikai átállás és a fenntartható infrastruktúra lehetőségeinek tárháza, az ENTRA1 Energy hiszi, hogy szakértelmével hozzájárulhat a nagyobb erőművek fejlesztéséhez, menedzseléséhez, megvalósításához és üzemeltetéséhez.

További információért látogasson el az ENTRA1 Energy weboldalára vagy kövessen minket az X-en.

Előretekintő nyilatkozatok

A közlemény jövőbe tekintő állításokat is tartalmaz (ideértve, de nem kizárólagosan a céget és annak vezetését illetően a „fogja”, „hiszi”, „várja”, „tervezi” és egyéb hasonló kifejezéseket). Ezek közé az előretekintő nyilatkozatok közé tartoznak a stratégiai és operatív tervek, a tőkeátcsoportosítás, a növekedési potenciál, az új díjak, a hátralékok, a bevételek és a vállalat jövőbeni üzleti lehetőségei.

A tényleges eredmények jelentős eltérést mutathatnak, aminek számos tényező áll a hátterében. Idetartozik többek között a Covid19-világjárvány súlyossága és időtartama, valamint a kormányzatok, vállalatok és egyének által a pandémiára, illetve az elhúzódó és súlyos gazdasági zavarokra válaszul hozott intézkedések; a Vállalat részéről az újabb szerződések elnyerésének elmaradása, a költségek túllépése, a késedelmes projektek, illetve a projektvégrehajtásnál felmerülő egyéb problémák (például a költségtervek és ütemezés nem tartása); a működési területünket képező iparágakra jellemző intenzív verseny; partnereink részéről a kötelezettségek be nem tartása; kiberbiztonsági támadások; a külföldi gazdasági és politikai bizonytalanságok; a meglévő szerződések ügyféloldali visszamondása vagy nagyságuk módosítása; a biztonságos munkahely fenntartásának meghiúsulása és a nemzetközi biztonsági kockázatok; a rajtunk kívül álló eseményekkel összefüggésben felmerülő bizonytalanságok és kockázatok (időjárási viszonyok, világjárványok, népegészségügyi krízishelyzetek, politikai válságok és egyéb katasztrófák); a pénzügyi kimutatások becslésekre és feltételezésekre alapozása; ügyféloldali késedelmes vagy hibás kifizetések; a beszállítók, alvállalkozók és harmadik felek oldalán fellépő hiányosságok a szerződés szerinti szolgáltatások megfelelő biztosítása tekintetében; a kormányzati szerződéseket érintő bizonytalanságok, korlátozások és szabályozások; a kellő felkészültség hiánya a szakképesítéssel rendelkező munkaerő felvételére és megtartására; bizonyos adóügyi kérdések potenciális hatása; esetleges információtechnológiai fennakadások; a Vállalat felkészültsége a megfelelő biztosítások biztosítására; a nukleáris szolgáltatásokkal kapcsolatos felelősségbiztosítás; a devizakockázatok; a Vállalat bevétele szempontjából meghatározó egy vagy több ügyfél elvesztése; a hírnéven esett csorba; a szellemi tulajdonjogok megfelelő védelmének meghiúsulása; az eszközök értékvesztése; a klímaváltozás és az ezzel összefüggő környezetvédelmi kérdések; a fenntartható gyakorlatok egyre szigorúbb vizsgálata; a hitelintézetek által az ügyfelek, beszállítók, alvállalkozók és egyéb partnerek vonatkozásában érvényesített korlátozások és hitellehetőségek; a jelenlegi és későbbi jogi peres és hatósági eljárásokban, vitás ügyekben vagy követelések esetén elmaradt, számunkra kedvező eredmények (ideértve a többletköltséggel kapcsolatos követeléseket); a jogszabályok betartásának meghiúsulása akár a mi oldalunkon, vagy munkavállalóink, képviselőink és partnereink oldalán; új vagy megváltozott jogszabályi előírások (például környezetvédelmi, egészségügyi és biztonsági vonatkozásban); stratégiai és operatív kezdeményezéseink sikeres megvalósításának elmaradása; az átváltható elsőbbségi részvényeinkkel való rendelkezés kockázatai; valamint az alapszabályunk és a Delaware-i törvény értelmében az esetleges ügyleteket érintő korlátozások. E jövőbe tekintő állításokat és a hasonló előretekintő nyilatkozatokat kellő óvatossággal kell kezelni. Az ismert és nem ismert kockázatoknak és veszélyeknek köszönhetően a Vállalat aktuális eredményei lényegesen eltérhetnek a várt és előrejelzett eredményektől.

Az előbbiekkel és egyéb tényezőkkel kapcsolatban további információt a Vállalatnak az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnél vezetett, rendszeres időközönkénti, nyilvános irataiban talál, ideértve az általános gazdasági feltételeket és egyéb kockázatokat, bizonytalanságokat és tényezőket, melyeket (a) a Vállalatnak az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez 2022. július 1-jén keltezett és benyújtott (a Felügyelet által 2022. június 30-án hatályosnak nyilvánított, S-1 nyomtatvány szerinti nyilvántartási nyilatkozat szerves részét képező) tájékoztatójában a „Kockázati tényezők” és az „Óvatossági nyilatkozat az előretekintő nyilatkozatok tekintetében” rész határoz meg; (b) a Vállalatnak a Felügyelethez 2023. március 15-én a 10-K nyomtatvánnyal benyújtott éves jelentésében a „Kockázati tényezők” és „Különleges megjegyzés az előretekintő nyilatkozatok tekintetében” rész, illetve a Felügyelethez korábban benyújtottak esetében ezekhez hasonló című szakasz határoz meg; és (c) olyan vállalkozásokkal lehet összefüggésbe hozni, mint az energiaiparban tevékenykedő Vállalat. A Felügyelethez benyújtott hivatkozott iratok nyilvánosan elérhetők, illetve kérésre beszerezhetők a NuScale befektetési kapcsolatokkal foglalkozó osztályától a következő címen: ir@nuscalepower.com. A Vállalat nem szándékozik az előretekintő nyilatkozatain az újabb információk, illetve jövőbeni események fényében változtatni, és nem vállal erre irányulóan kötelezettséget a jogszabályban előírtakon túlmenően.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Standard Power Médiakapcsolat
Maxim Serezhin, vezérigazgató, Standard Power
contact@standardpwr.com

NuScale Power Médiakapcsolat
Diane Hughes, alelnök, Marketing és Kommunikáció, NuScale Power
dhughes@nuscalepower.com
(503) 270-9329

NuScale Power Befektetői kapcsolatok
Scott Kozak, igazgató, Befektetői kapcsolatok, NuScale Power
skozak@nuscalepower.com
(541) 452-7583

Contacts

Standard Power Médiakapcsolat
Maxim Serezhin, vezérigazgató, Standard Power
contact@standardpwr.com

NuScale Power Médiakapcsolat
Diane Hughes, alelnök, Marketing és Kommunikáció, NuScale Power
dhughes@nuscalepower.com
(503) 270-9329

NuScale Power Befektetői kapcsolatok
Scott Kozak, igazgató, Befektetői kapcsolatok, NuScale Power
skozak@nuscalepower.com
(541) 452-7583