Blue Ocean Robotics wraz z UVD Robots w rankingu 50 najbardziej wpływowych firm z branży robotyki stworzonym przez Robotics Business Review

Firma odnotowuje dalszy globalny wzrost dzięki robotowi do dezynfekcji, który okazał się skuteczną bronią przeciwko koronawirusowi i zakażeniom szpitalnym.

“Before we received the UVD robot, six of the hospital’s doctors had been infected with COVID-19. Since we started using the robot two months ago to disinfect, we have not had a single case of corona among doctors, nurses or patients,” said Christiano Huscher, chief surgeon at Gruppo Poloclinico Abano, which operates a number of private hospitals in Italy. UVD Robots is seeing not only growing interest by hospitals worldwide, but also from nursing homes and other healthcare institutions, schools and day care centers, with increased demand from shopping malls and commercial airports as well. (Photo: Business Wire)

ODENSE, Dania--()--Firma Blue Ocean Robotics ogłosiła dzisiaj, że magazyn Robotics Business Review umieścił ją na liście 50 najbardziej wpływowych firm z branży robotyki na świecie (RBR50) w ramach uznania za stworzenie UVD Robots. Nagrodę przyznano za pracę nad robotem UVD ze względu na korzyści zdrowotne wynikające z zastosowania tej technologii i stale rosnące zapotrzebowanie na funkcje dezynfekujące robotów.

UVD Robots łączy w sobie dogłębną wiedzę na temat mikrobiologii, niezależną technologię robotyczną i światło ultrafioletowe, aby stworzyć najlepsze na świecie rozwiązanie do dezynfekcji oparte na promieniowaniu UV-C o udowodnionej skuteczności zwalczania patogenów w pomieszczeniu w ciągu 10-15 minut. Roboty zostały wprowadzone na rynek w ponad 60 krajach na świecie.

„UVD Robots ma ponad 75% udziału w rynku autonomicznych mobilnych robotów UV-C do dezynfekcji – powiedział Claus Risager, dyrektor generalny Blue Ocean Robotics. - Przy przewidywanym dalszym wzroście i dzięki opatentowanym rozwiązaniom, które dają nam 2-4 letnią przewagę nad konkurencją, jesteśmy dominującym podmiotem przyszłości”.

Firma Blue Ocean Robotics, założona w ramach współpracy ze Szpitalem Uniwersyteckim w Odense, w 2014 r. stworzyła podmiot zależny UVD Robots, aby rozwiązać problem zakażeń szpitalnych. Jedna na piętnaście osób zaraża się podczas pobytu w szpitalu.

Eugene Demaitre, starszy redaktor Robot Report i Robotics Business Review, powiedział: „Rozwiązanie zostały wprowadzone na rynek jeszcze przed pandemią COVID-19 i od tego czasu spółka UVD Robots dostosowała swoją produkcję do rosnącego zapotrzebowania globalnego na zautomatyzowane narzędzia do dezynfekcji. Oczekujemy, że duńska firma RBR50 w przyszłości będzie wspierać szpitale i inne miejsca w zapobieganiu zakażeniom”.

Blue Ocean Robotics

Blue Ocean Robotics opracowuje, produkuje i sprzedaje profesjonalne roboty usługowe mające zastosowanie w opiece zdrowotnej, hotelarstwie, budownictwie, rolnictwie i na innych rynkach globalnych. Do portfolio produktów firmy należą następujące marki robotów: UVD Robots, roboty mobilne do dezynfekcji GoBe Robots, roboty mobilne do komunikacji zdalnej, wspierania włączenia społecznego oraz ulepszeń w zakresie emisji CO2, oraz PTR Robots, roboty mobilne do bezpiecznej opieki nad pacjentami i ich rehabilitacji. Blue Ocean Robotics opracowuje roboty począwszy od koncepcji i pomysłu po zwiększenie skali działalności. Każdy z robotów jest opracowywany w ramach oddzielnego przedsięwzięcia – podmiotu zależnego, czyniąc Blue Ocean Robotics twórcą pierwszej na świecie fabryki robotów bazującej na takim przedsięwzięciu.

Pobierz materiały dla prasy tutaj.

Merima Cikotic
e-mail: mc@blue-ocean-robotics.com