A Westinghouse első AP1000®-es atomerőműve, a Szanmen 1 sikeresen elérte az első kritikusságot

Szanmen, Kína--()--A Westinghouse Electric Company és a China State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC) ma bejelentették, hogy a Kína Csecsiang tartományában lévő Szanmenben épülő, a világon az első AP1000-es típusú reaktorral működő atomerőmű sikeresen elérte az első kritikusságot.

"Ma elérkeztünk a Westinghouse AP1000-es atomreaktor-technológiája szempontjából az utolsó fontos mérföldkőhöz az erőmű működésének kezdete előtt" - nyilatkozta José Emeterio Gutiérrez, a Westinghouse elnök-vezérigazgatója. "Újabb lépéssel közelebb jutottunk ahhoz, hogy átadhassuk a világ első AP1000 erőművét megrendelőnknek és a világnak. Ügyfeleink támogatásával biztonságos, megbízható és tiszta energiát biztosíthatunk a szanmeni 1-es blokkból kínai partnereink számára."

Az első kritikusság elérését követően a következő feladat az erőmű bekapcsolása az elektromos hálózatba. A szanmeni 1-es blokk üzembe helyezésével megkezdi működését a világ első AP1000-es technológiát hasznosító atomerőműve, amelynek innovatív passzív biztonsági technológiája, többszintű védelmi megoldásai és modern irányítórendszere kiemelkedő megbízhatóságot és biztonságosságot eredményez.

A Westinghouse és kínai ügyfele közti szoros együttműködést méltatva Gavin Liu, a Westinghouse ázsiai régióért felelős elnöke rámutatott, hogy "a Westinghouse sikere Kínában a vállalat és kínai partnerei közös erőfeszítéseinek gyümölcse", majd hozzátette: "ez a partnerség és a közösen kialakított együttműködési modell nagy segítséget jelent egy sor további AP1000-es blokk felépítésében a következő jónéhány évben szerte a világon."

A Westinghouse jelenleg hat AP1000 atomerőmű projektet bonyolít, melyek az építési, tesztelési, illetve beüzemelési fázisban vannak. A projektek a következők: két blokk építése Kínában, a Csecsiang tartományban lévő Szanmenben, két blokk építése Kína Santung tartományában található Haiyangban, valamint két blokk építése az Amerikai Egyesült Államokban, a Georgia állambeli Waynesboroban működő Alvin W. Vogtle villamoserőműben.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Westinghouse Electric Company
Sarah Cassella, +1 412-374-4744
Manager, External Communications
E-mail: cassels@westinghouse.com
www.westinghousenuclear.com

Contacts

Westinghouse Electric Company
Sarah Cassella, +1 412-374-4744
Manager, External Communications
E-mail: cassels@westinghouse.com
www.westinghousenuclear.com