Världspremiär från Unicontrol: 3D-maskinstyrning utvecklad efter grävlastarens behov

ODENSE, Danmark--()--Först utvecklade Unicontrol världens första 3D-maskinstyrningssystem med inriktning på mindre grävmaskiner. Nu har danska Unicontrol kommit med en ny innovation och utvecklat ett intuitivt maskinstyrningssystem för grävlastare. Det har skett i nära samarbete med den svenska maskintillverkaren Huddig. Tillsammans har de utvecklat användarvänlig styrning åt maskinföraren, som både ökar användningsmöjligheterna och lönsamheten för grävlastare.

Ju mindre maskinerna på en byggarbetsplats står still, desto bättre är det för det ekonomiska resultatet i ett byggprojekt. En grävlastare är en mer allsidig och flexibel maskin än en vanlig grävmaskin. Trots det blir maskintypen ofta bortvald på större byggarbetsplatser, eftersom de har saknat fullständig 3D-maskinstyrning av maskinens olika funktioner. Grävlastarna har inte kunnat samla in alla data och har heller inte varit med i byggbranschens digitaliseringsvåg.

Denna utmaning har Unicontrol nu löst tillsammans med Huddig. Parterna har anlitat grävlastaroperatörer i utvecklingsarbetet för att säkerställa en hög användarvänlighet i den färdiga universallösningen som man sökt patent för.

Bengt Thisner är grävlastaroperatör hos PEAB, ett nordiskt byggföretag med 15 000 anställda, och han har prövat den nya Unicontrol-lösningen i sin Huddig-grävlastare.

”Jag fick Unicontrol 3D installerat i min grävlastare i januari 2021. Det har visat sig vara en riktigt bra lösning, som jag är väldigt glad för. Tekniskt fungerar den bra och stabilt, och den är enkel att använda. En bra och pålitlig hjälp i mitt arbete med grävlastaren”, säger Bengt Thisner. Hans arbetsgivare slipper samtidigt att lägga resurser på att lantmätare och byggarbetare ska gå omkring på platsen för arbetet och göra jobbet manuellt. De kan lägga sin tid på mer värdeskapande arbetsuppgifter.

Som pionjärer inom utveckling av 3D-maskinstyrning till alla typer av grävmaskiner är Unicontrol nu representerat av 21 återförsäljare, som sköter lokal service och support i hela Sverige, Norge och Finland, samt på hemmamarknaden i Danmark. Expansionen fortsätter från Skandinavien till övriga Europa, varifrån Unicontrol får allt fler förfrågningar från

Pressfoton

Contacts

Presskontakt
Press Coordinator for Unicontrol
Malene Grouleff
malene@grouleff.it
+45 28915809

Contacts

Presskontakt
Press Coordinator for Unicontrol
Malene Grouleff
malene@grouleff.it
+45 28915809