NASA selecteert Blue Origin voor astronautenmissie naar de maan

A rendering of Blue Origin’s Blue Moon lander that will return astronauts to the Moon as part of NASA’s Artemis program. (Photo: Blue Origin)

KENT, Wash.--()--NASA heeft een NextSTEP-2 Appendix P Sustaining Lunar Development (SLD)-contract toegekend aan Blue Origin. De National Team-partners van Blue Origin zijn Lockheed Martin, Draper, Boeing, Astrobotic en Honeybee Robotics.

Onder dit contract zullen Blue Origin en zijn National Team-partners zowel een maanlander die een precisielanding overal op het maanoppervlak kan maken, als een cislunaire transporter ontwikkelen en besturen. Deze voertuigen worden aangedreven door LOX-LH2. De zeer specifieke impuls van LOX-LH2 biedt een dramatisch voordeel voor energierijke deepspace-missies. Desalniettemin hebben slechter presterende maar gemakkelijker op te slaan drijfgassen (zoals hydrazine en stikstoftetroxide zoals gebruikt op de Apollo-maanlanders) de voorkeur gekregen voor deze missies vanwege de problematische verdamping van LOX-LH2 tijdens hun lange missietijdlijnen. Via dit contract zullen we de stand van de techniek vooruithelpen door van hoogwaardige LOX-LH2 een drijfgascombinatie te maken die kan worden opgeslagen. Onder de SLD zullen we cryocoolers van 20 graden Kelvin op zonne-energie ontwikkelen en besturen, evenals de andere technologie├źn die nodig zijn om verdamping van LOX-LH2 te voorkomen. Toekomstige missies verder dan de maan, en mogelijkheden zoals hoogwaardige nucleaire thermische voortstuwing, zullen veel baat hebben bij opslagbare LH2. De architectuur van Blue Origin bereidt zich ook voor op die toekomstige dag waarop maanijs kan worden gebruikt om LOX- en LH2-drijfgassen op de maan te maken.

Blue Origin en zijn partners zijn al aan het werk en kijken uit naar dit traject met NASA.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.