Az AD Ports Group és a CMA CGM Group bejelentették, hogy megállapodást kötöttek 570 millió EAE dirham befektetéséről egy, a Khalifa kikötőben létrehozandó új terminál megépítésébe

  • A 35 évre szóló koncessziós megállapodás alapján létrehozásra kerülő, csúcstechnológiát képviselő terminál 2024-ben kezdi meg működését, és kezdeti kapacitása 1,8 millió TEU szabványkonténer lesz
  • A Khalifa kikötő a világ négy legnagyobb hajózási vállalata közül három számára is regionális központként szolgál

ABU DZABI, Egyesült Arab Emírségek--()--A régió logisztikai és ipari tevékenységeket támogató vezető vállalata, az AD Ports Group (AD Ports Csoport) és a világ egyik vezető hajózási és logisztikai cége, a franciaországi székhelyű CMA CGM Group (CMA CGM Csoport) bejelentették, hogy 35 évre szóló koncessziós megállapodást kötöttek.

A megállapodás értelmében az új terminál a GCC (Gulf Cooperation Council [Öböl-menti Együttműködési Tanács]) régió első félautomata konténerkikötőjében, a Khalifa kikötőben épül fel és egy vegyesvállalat fogja kezelni. A vegyesvállalat 70%-os tulajdonosa a CMA CGM leányvállalata, a CMA Terminals, a fennmaradó 30%-os tulajdonrész birtokosa pedig az AD Ports Csoport lesz. A partnerek várhatóan megközelítőleg 570 millió EAE dirhamot (154 millió USA dollár) fektetnek be a projektbe.

A csúcstechnológiájú terminál hozzájárul a Khalifa kikötő növekedéséhez

Az építési munkálatok 2021-ben kezdődnek meg, és a tervek szerint az új terminál 2024-ben kerül átadásra. Az 1. fázisban rendelkezésre álló rakodópart 800 méter hosszúságú lesz, és becsült éves kapacitása eléri az 1,8 millió TEU szabványkonténert. Az AD Ports Csoport felel a támogató kikötői építmények és infrastruktúra fejlesztéséért, ideértve egy összesen 1200 méteres rakodópartfalat, egy 3800 méteres hullámtörőt, egy teljesen kiépített vasúti platformot, valamint egy 700000 négyzetméteres termináludvart.

A terminál új regionális központ lesz a CMA CGM számára, és lehetővé teszi, hogy a Csoport saját szolgáltatási palettájával szolgálja ki az Abu Dzabi és Dél-Ázsia, Nyugat-Ázsia, Kelet-Afrika, Európa, a Földközi-tenger vidéke, továbbá a Közel-Kelet és az indiai szubkontinens közötti áruforgalmat.

Ezzel a jelentős befektetéssel a CMA CGM Csoport számottevő előrelépést könyvelhet el vezető terminálműködtetői pozíciójának erősítését célzó globális terjeszkedési stratégiája megvalósítása terén. A Csoport jelenleg 49 kikötői terminált üzemeltet 27 országban leányvállalatai, a CMA Terminals és a Terminal Link közreműködésével.

A Khalifa kikötő a világ négy legnagyobb hajózási vállalata közül háromnak is központjául szolgál.

A CMA CGM Csoport, amely Abu Dzabi vezető kereskedelmi, logisztikai és ipari tevékenységeket támogató vállalatának partnere lesz, a világ négy legnagyobb hajózási vállalata közt a harmadik helyen áll. Ez a megállapodás is alátámasztja azt, hogy a Khalifa kikötő egyike lett a világ azon néhány kikötőjének, amelyek központi kikötőként szolgálnak a világ három legnagyobb hajózási társasága számára, és ugyanakkor kulcsfontosságú szerepet töltenek be a globális tengeri kereskedelemben, összekapcsolva a keleti és nyugati piacokat.

A CMA CGM az EAE gazdaságának elkötelezett partnere

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) és Abu Dzabi földrajzi szempontból középponti elhelyezkedése a nemzetközi kereskedelmi útvonalak metszéspontjában lehetővé teszi a CMA CGM Csoport számára stratégiai fejlesztési terveinek megvalósítását, perzsa-öbölbeli pozíciójának erősítését és az ügyfelei igényeinek mindenben megfelelő, legjobb szolgáltatások biztosítását.

A CMA CGM Csoport, amely már 15 éve jelen van az EAE-ben, körülbelül 450 alkalmazottat foglalkoztat 10 irodában annak érdekében, hogy a legjobb tengeri szállítási és logisztikai szolgáltatási megoldásokat nyújthassa ügyfeleinek. A Csoport 13 heti hajójárata 9 kikötővel köti össze az EAE-t.

Falah Mohammed Al Ahbabi őnagyméltósága, az AD Ports Csoport elnöke a következőket nyilatkozta: „Az egyik kulcsfontosságú tényező, amely nagy mértékben hozzájárult Abu Dzabi és az EAE növekedéséhez, az a stabil gazdasági környezet, amely mostanra már megérett a külföldi befektetések fogadására. A versenyképes szabadkereskedelmi övezetnek és a külföldi üzleti vállalkozásoknak az országban való megtelepedését megkönnyítő üzleti elkötelezési kezdeményezéseknek köszönhetően az EAE az egyik legfontosabb befektetési célpontjává vált a világ számos olyan vezető gazdasági szereplőjének, amelyek tevékenységüket ki szeretnék terjeszteni a Közel-Keletre.

„Ez a mérföldkőnek számító megállapodás a CMA CGM Csoporttal kiváló példája a külföldi vállalkozások országunkban végzett tevékenysége támogatásának, és jelentős mértékben fel fogja gyorsítani a kereskedelem és az ipar fejlődését mind az EAE-ben, mind azon kívül.”

„Amellett, hogy növeli a kikötőnkön keresztül megvalósuló kereskedelmi forgalmat és hozzájárul az EAE gazdasági fejlődéséhez, várakozásaink szerint a létesítmény kapacitása és a további jelentős kikötőkkel újonnan létrejövő kereskedelmi kapcsolatok hozzá fognak járulni a helyi vállalkozásokba és ipari övezeteinkbe való befektetésekhez, felgyorsítják a kulcsfontosságú szektorok, ideértve a gyártóipar és a logisztika fejlődését, és növelik a munkaerő iránti keresletet.”

„Ez a megállapodás segíteni fog bennünket annak a hosszú távú célunknak az elérésében, hogy kapacitásunk növelésével és a régióbeli, illetve azon kívüli növekedésünk felgyorsításával bekerüljünk a 10 legjobb kikötőüzemeltető, ipari és logisztikai szolgáltató cég közé. Előrejelzéseink szerint összességében az elkövetkező öt évben a CMA Terminals vegyesvállalat motorja lesz a KIZAD (Khalifa Ipari Övezet Abu Dzabi) további növekedésének, és ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárul a nemzeti GDP növeléséhez.”

Mohamed Juma Al Shamisi kapitány, az AD Ports Csoport csoportelnöke a következőket mondta: „A Khalifa kikötőben felépülő új terminál, amelyet a CMA Terminals-zel közösen létrehozott vegyesvállalat fog kezelni, új fejezetet nyit szervezetünk arra irányuló erőfeszítéseiben, hogy a globális kereskedelem egyik kulcsfontosságú támogatója legyünk, és hozzájárul ahhoz, hogy Abu Dzabi megerősítse a tengeri kereskedelem regionális és nemzetközi központjaként betöltött pozícióját.

„Egy újabb globális vezető szerepet betöltő hajózási társaság megjelenésével a Khalifa kikötő most már három cégnek szolgál központjául a világ négy legnagyobb hajózási vállalata közül. Ennek az új társaságnak a megjelenése lehetőséget biztosít új európai, afrikai, kelet-ázsiai és dél-ázsiai piacok felé irányuló kereskedelmi útvonalak megnyitására. Várakozásaink szerint a hajózási terminál, amely közvetlen kapcsolatban fog állni a Khalifa kikötő hamarosan létrejövő vasúti termináljával és támaszkodni fog annak szolgáltatásaira, felgyorsítja az EAE-be irányuló és onnan kiinduló kereskedelmi árumozgást, és egyben arra ösztönzi a CMA CGM Csoport ügyfeleit, hogy vállalkozásba fogjanak Abu Dzabiban.”

Rodolphe Saadé, a CMA CGM Csoport elnök-vezérigazgatója kiemelte: „Ez az ambiciózus projekt, amelyet ma elindítunk Abu Dzabiban, fontos mérföldkő a CMA CGM régióbeli fejlesztési stratégiája szempontjából.

Ez a csúcstechnológiájú terminál hozzájárul a Khalifa kikötő vezető globális központként való pozíciójának megerősítéséhez és az Abu Dzabiba irányuló és onnan kiinduló kereskedelmi árumozgás felgyorsítása révén a régió gazdasági fejlődéséhez.

Ugyanakkor lehetővé teszi vállalatcsoportunk számára, hogy kibővítse e véleményünk szerint jelentős növekedési potenciállal rendelkező régióban hajózási és logisztikai hálózatát.”

A megállapodásról készült videó megtekintése céljából kérjük, látogasson el a következő internetes címre: https://youtu.be/hvW0sgIOonY.

Amit az AD Ports Csoportról tudni kell…

További információkért kérjük, látogasson el honlapunkra: adports.ae.

Twitter @AbuDhabiPorts

LinkedIn: linkedin.com/company/abudhabiports

Instagram: instagram.com/AbuDhabiPorts

Facebook: facebook.com/AbuDhabiPorts

Amit a CMA CGM-ről tudni kell...

Kövesse a CMA CGM Csoportot a következő közösségi csatornákon:

https://twitter.com/cmacgm

https://www.linkedin.com/company/cma-cgm

https://www.facebook.com/cmacgm

http://instagram.com/cmacgm/

https://www.youtube.com/channel/UCAMAVVaqikbzeE3znzw6lVQ

*Forrás: AETOSWire

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

AD Ports Group
Sana Maadad
sana.maadad@adports.ae
+971506250890

CMA CGM
Médiakapcsolatok
media@cma-cgm.com

Contacts

AD Ports Group
Sana Maadad
sana.maadad@adports.ae
+971506250890

CMA CGM
Médiakapcsolatok
media@cma-cgm.com