teamLab Borderless Jeddah | Rekorddöntő digitális művészeti múzeum nyílt a történelmi Dzsiddában, Szaúd-Arábiában

A szaúdi Kulturális Minisztérium és a tokiói központú művészeti kollektíva, a teamLab megnyitotta a Közel-Kelet első teamLab Borderless múzeumát az UNESCO Világörökség részét képező történelmi Dzsiddában

A 10 000 négyzetméteres bruttó alapterületen elterülő „térkép nélküli múzeum” több mint 80 digitálisan létrehozott, határokon átívelő műalkotásból áll.

Download

Loading media player...

teamLab Borderless, a museum without a map, comprises over 80 artworks that transcend boundaries, eternally transforming the scenery and forming one borderless world. Now open in Jeddah Historic District. (Highlight video of teamLab Borderless Jeddah / Video: teamLab)

DZSIDDA, Szaúd-Arábia--()--A térkép nélküli múzeumként ismert teamLab Borderless Jeddah , a szaúdi Kulturális Minisztérium és a tokiói székhelyű művészeti kollektíva, a teamLab együttműködési kezdeményezéseként június 10-én nyitotta meg kapuit Dzsidda (Jeddah) történelmi negyedében. A mintegy 10 000 négyzetméteres bruttó alapterületű múzeum a Közel-Kelet első teamLab Borderless kezdeményezése, amely az Alarbaeen-lagúna partján létesült, és panorámás kilátást nyújt az UNESCO Világörökség részét képező történelmi Dzsiddára.

A teamLab Borderless Dzsidda Szaúd-Arábia Életminőség Programjának a kulturális és művészeti kiállítási infrastruktúra fejlesztésére és előmozdítására irányuló egyik kezdeményezése a királyság művészethez és kultúrához való hozzájárulásának erősítése érdekében, amely a Saudi Vision 2030 egyik célja.

A teamLab Borderless a határok nélküli műalkotások világa, egy teamLab által létrehozott térkép nélküli múzeum. A műalkotások kimozdulnak a szobákból, kommunikálnak más alkotásokkal, befolyást gyakorolnak, és néha határok nélkül keverednek egymással, ezáltal egy folytonos határtalan világot hoznak létre. Ahogy a látogatók belemerülnek ebbe a határtalan művészetbe, „bebarangolják, feltárják és felfedezik” azt.

A hatalmas múzeum, amely először 2018-ban nyitotta meg kapuit Tokióban, és világrekordot állított fel a leglátogatottabb egyetlen művész alkotásait kiállító múzeum (*1) tekintetében, több mint 80 független műalkotást foglal magában, amelyek mind egymással, mind a látogatókkal komplex kölcsönhatást alakítanak ki, örökre átalakítva a tájképet. A teamLab Borderless Jeddah több, egymással tökéletesen összekapcsolt területből áll: Borderless World, Light Sculpture, Athletics Forest, Future Park, Forest of Lamps, EN TEA HOUSE, valamint Sketch Factory.

Toshiyuki Inoko, a teamLab alapítója elmondta: „Dzsidda a Közel-Kelet egyik mély történelemmel és gazdag kultúrával bíró, vezető globális városa. Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy az UNESCO Világörökség részét képező történelmi Dzsidda negyedben megnyithatjuk a teamLab Borderless-t. Ezúttal monumentális léptékben, igazán gyönyörű építészettel tudtuk elindítani a teamLab Borderless-t ezen a csodálatos helyen.

A teamLab Borderless arra a koncepcióra épül, hogy minden a határtalan folytonosságban létezik. Azt a „szépséget” szeretnénk megteremteni, amelyben a különböző műalkotások egymáshoz kapcsolódnak, és határok nélküli folytonosságot teremtenek.

Műalkotásaink az emberiség hosszú története során szerzett tudás folytonosságán alapulnak. Emiatt nagyon fontos, hogy létrejöjjön egy nagyszabású teamLab Borderless a történelmi Dzsiddában. A történelmi Dzsidda negyed és a teamLab Borderless révén ezt a helyet a világ legcsodálatosabb helyévé szeretnénk tenni, és olyan élményt teremteni, ahol az emberek a tökéletesen összekapcsolódó múlt és jelen között utaznak, és erősen átérzik ennek jelentőségét.”

Abdulrahman Almotawa, a Szaúdi Kulturális Minisztérium hivatalos szóvivője elárulta: „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy Dzsidda történelmi negyedének szívében nyithatjuk meg a teamLab Borderless Múzeumot. Ez a teamLab-bel együttműködésben megvalósult, maga nemében első vállalkozás, Szaúd-Arábia kulturális tájképének új fejezetét nyitja meg. Ez egy forradalmi tér, ahol a művészet, a technológia és a természeti környezet határai elmosódnak, és valóban magával ragadó élményt kínálnak. Hálásak vagyunk a teamLab-nek, amiért osztoznak a Kulturális Minisztérium azon elkötelezettségében az innovatív művészi kifejezésmódok előmozdítása iránt, amelyek helyi és globális szinten is visszhangot keltenek.

A teamLab Borderless Jeddah-t egy olyan dinamikus találkozási pontként képzeljük el, ahol a látogatók feltárhatják a kreativitás eddig még felderítetlen területeit, és párbeszédet folytathatnak, amely a királyság gazdag örökségét a kortárs művészeti diskurzussal ötvözi. Miközben a Kulturális Minisztérium továbbra is a Saudi Vision 2030 kulturális céljainak megvalósításán dolgozik, arra törekszünk, hogy a múzeum megerősítse a királyság a művészetek és a kultúra központjaként betöltött pozícióját a régióban és a világban."

______________________________
*1 “ A tokiói teamLab Borderless Guinness-rekordot döntött ” blooloop. 2021. július 22.

teamLab Borderless Jeddah
Culture Square, Dzsidda történelmi negyed, Szaúd-Arábia

Média
Sajtócsomag: https://bit.ly/borderless_jeddah
Kiemelt videó: https://youtu.be/xpfYR-nLzR8
Hivatalos weboldal: https://teamlab.art/e/jeddah/

Amit a teamLab-ről tudni érdemes...
A teamLab (alapítás éve: 2001) egy nemzetközi alkotói közösség. Együttműködési gyakorlatuk a művészet, a tudomány, a technológia és a természeti világ találkozásában kíván eligazodni. A szakértőkből álló interdiszciplináris csoport a művészeten keresztül kívánja feltárni az ember és a világ kapcsolatát, valamint az érzékelés új formáit.

Amit a Szaúdi Kulturális Minisztériumról tudni érdemes...
Szaúd-Arábia mérhetetlen művészeti és kulturális múlttal büszkélkedhet. A Kulturális Minisztérium fejleszti Szaúd-Arábia kulturális gazdaságát, és egyben gazdagítja a polgárok, lakosok és látogatók mindennapi életét. A minisztérium 11 ágazatspecifikus bizottságot felügyelve egy élettel teli kultúra támogatásán és megőrzésén dolgozik, amely hű marad múltjához, miközben az örökség ápolásával és az új és inspiráló kifejezési formák mindenki számára történő felszabadításával a jövőbe tekint.

Amit az Életminőség Programról tudni érdemes...
A 2018-ban elindított Saudi Vision 2030 részeként célja az egyének és a családok életminőségének javítása. Ez a program az új lehetőségeket támogató és fejlesztő környezet megteremtésére, a kulturális, szórakoztató, sport-, turisztikai és egyéb, az életminőség javításához hozzájáruló tevékenységekben való részvétel ösztönzésére irányul. A program célja a munkahely-teremtés, a gazdasági tevékenységek diverzifikálása és a szaúdi városok státuszának növelése a legjobb városok globális rangsorában.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

teamLab Social Branding csoport
E-mail: lab-pr-info@team-lab.com
Médiaérdeklődések: https://www.teamlab.art/contact/

Contacts

teamLab Social Branding csoport
E-mail: lab-pr-info@team-lab.com
Médiaérdeklődések: https://www.teamlab.art/contact/