A SpaceX úttörő klímavédelmi küldetése, pályára állt a MethaneSAT

Az első nonprofit szervezet által fejlesztett műhold feltérképezi az eddig nem észlelhető kibocsátásokat, ezzel utat nyit a felelősségre vonás lehetősége és a csökkentés előtt

MethaneSAT (Photo: Business Wire)

VANDENBERG SFB, LOMPOC, Kalif.--()--Csendes-óceáni idő szerint nem sokkal 16:00 óra után a MethaneSAT sikeresen levált a SpaceX Transporter-10 -ről, amely a kibocsátást figyelő berendezést az űrbe szállította. Az úttörő műholdat arra tervezték, hogy segítsen megvédeni a Föld éghajlatát az erős üvegházhatású szennyezőanyagok csökkentésének felgyorsításával, elsősorban az olaj- és gázipari tevékenységekre összpontosítva, amelyek a metán fő forrásaiként ismertek.

A fotókat, videókat és grafikákat tartalmazó digitális médiacsomag elérhető ITT .

A globális nonprofit Environmental Defense Fund egyik leányvállalata által kifejlesztett MethaneSAT olyan nagy területeket lefedve fogja látni és számszerűsíteni a teljes metánkibocsátást, és olyan helyeken is azonosítani fogja a nagy kibocsátókat, amire más műholdak nem képesek. A MethaneSAT-től származó adatok lehetővé teszik mind a vállalatok, mind a szabályozó hatóságok számára a kibocsátások nyomon követését. Az érdekelt felek – állampolgárok, kormányok és befektetők – továbbá ingyenesen, közel valós időben férnek hozzá az adatokhoz, és egyedülálló módon lehetőségük van arra, hogy az eredményeket összehasonlítsák a kibocsátási célokkal és kötelezettségekkel.

„A fosszilis tüzelőanyagokkal való tevékenységekből, a mezőgazdaságból és más ágazatokból származó metánszennyezés csökkentése a leggyorsabb módja annak, hogy lassítsuk a felmelegedés ütemét, miközben folytatjuk energiarendszereink dekarbonizációját" – mondta Fred Krupp, az EDF elnöke. „Ehhez arra van szükség, hogy átfogó adatokkal rendelkezzünk a szennyezésről globális szinten. A MethaneSAT teljes egészében bemutatja ennek lehetőségét, mivel a kibocsátást egészen a forrásáig követi.”

Krupp a MethaneSAT-et egy 2018-as TED előadáson, a TED Audacious Project részeként jelentette be. Az EDF több mint egy évtizede világelső a metánnal kapcsolatos tudományos kutatásokban és megoldásokban, és előtérbe helyezte a problémát egy forradalmi, 16 független tanulmányból álló sorozat megszervezésével, amely kimutatta, hogy a metánkibocsátás az amerikai olaj- és gázellátási láncban az EPA akkori becsléseihez képest 60%-kal magasabb . A MethaneSAT megvalósítása ezeknek az erőfeszítéseknek a közvetlen eredménye.

„A MethaneSAT legnagyobb erőssége, hogy képes a metán szintjének pontos, nagy felbontású, nagy területeket lefedő mérésére, beleértve a kisebb, szétszórtan elhelyezkedő forrásokat is, amelyek sok régióban a legtöbb kibocsátásért felelősek” – mondta Steven Hamburg, az EDF vezető tudósa és a MethaneSAT projekt vezetője. „A legfontosabb, hogy tudjuk, honnan mennyi metán származik, és hogyan változik a metán mennyisége”.

A Földet naponta 15-ször megkerülő MethaneSAT a metánkoncentráció változásait fogja mérni, akár egy a hárommilliárdhoz koncentrációban is. A nagy érzékenység, a nagy felbontás és a széles látószög együtt teszi lehetővé a MethaneSAT számára, hogy a teljes kibocsátást feltérképezze (lásd további részletek itt ).

Ezek az egyedülálló képességek az átláthatóság új korszakát vezetik be az iparágban. Az interaktív kibocsátási adatok bárki számára elérhetőek lesznek közvetlenül a www.MethaneSAT.org weboldalon és a Google Earth Engine -en, amely több mint 100 000 szakértő és elemző által használt első számú térinformatikai adatplatform.

A MethaneSAT megvalósulása teljes egészében köszönhető az EDF adományoknak és az új-zélandi kormánnyal való együttműködésünknek. A MethaneSAT legnagyobb támogatói közé tartozik a Bezos Earth Fund, az Arnold Ventures, a Robertson Foundation és a TED Audacious Project.

„Túl sokáig szemet hunytunk a metánkibocsátás felett, illetve túl nehéz volt azt kimutatni” – mondta Dr. Kelly Levin, a Bezos Earth Fund adatokért és rendszerek változásáért felelős tudományos vezetője. „A MethaneSAT-tel változik a kép, és a tudomány, valamint az adatok kerülnek a középpontba. Fentről látja azt, amit mások nem látnak, a jó szereplőket támogatva és a rosszakat felelősségre vonva. A Bezos Earth Fund büszkén vesz részt ebben a kalandban”.

Decemberben az EDF, a Bloomberg Philanthropies, a Nemzetközi Energiaügynökség, az RMI és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának Nemzetközi Metánkibocsátás-megfigyelő Központja együtt csatlakozott egy új, a maga nemében egyedülálló kezdeményezéshez, melynek lényege a vállalatok és a kormányok hatékonyabb elszámoltathatósága a metánkibocsátásuk kezelésére vonatkozóan.

„Ha valamit nem tudunk mérni, akkor azt nem is tudjuk kezelni, és ez minden bizonnyal igaz az éghajlatváltozás hátterében álló egyik legfőbb tényező, a metán csökkentésére is” – mondta Michael R. Bloomberg, az ENSZ főtitkár éghajlatváltozással kapcsolatos törekvésekkel és megoldásokkal foglalkozó különmegbízottja, a Bloomberg LP és a Bloomberg Philanthropies alapítója. „A műhold adatai segítenek majd a metánkibocsátás pontosabb mérésében és a metánkibocsátók feltérképezésében, ezáltal nagyobb átláthatóságot biztosítanak ezen a téren, megadják a vállalatoknak és a befektetőknek a a cselekvéshez szükséges információkat, és felelősségre vonásra hatalmazzák fel a nyilvánosságot.

Amellett, hogy azonosítja egy adott régió kibocsátási forrásait és kibocsátási szintjét, a MethaneSAT lehetővé teszi a kibocsátáshoz köthető veszteségek arányos összehasonlítását a világ főbb olaj- és gázipari régióiban, valamint az adott időre vonatkozó teljesítmény összehasonlítását. A kifejezetten ehhez a küldetéshez kifejlesztett analitika visszavezeti ezeket a kibocsátásokat az adott régión belüli forrásokhoz.

„Konzekvensen azt tapasztaltuk, hogy az erős adatok jelentős erőt képviselnek abban, hogy szilárd szabályozási biztosítékokat kapjunk és a jobb működési gyakorlatokat vezessenek be az iparágban. A jó tudomány megalapozza a jobb döntéseket” – mondta Mark Brownstein, az EDF energiaátalakításért felelős alelnöke.

Januárban a Biden-kormány javaslatot tett a metán többletkibocsátás után fizetendő díj bevezetésére, ami szükségessé teszi a kibocsátásokra vonatkozó pontos jelentések készítését. A novemberben elfogadott európai jogszabályok olyan utat jelölnek ki, amely empirikus kibocsátási adatokat követel meg a gázimportőröktől, míg a két legnagyobb LNG-vásárló, Japán és Korea azt tervezi, hogy kibocsátási adatokat kér a szállítóktól.

Amíg a metánszabványok beépülnek a nemzeti politikákba és a kereskedelmi megállapodásokba, a MethaneSAT segít biztosítani a célok teljesülését, és rávilágít arra, hol marad el a vállalt csökkentés.

Több mint 150 ország írta alá a globális metánkibocsátási vállalást, amely szerint 2030-ig a 2020-as szinthez képest legalább 30 százalékkal csökkenteniük kell a metánkibocsátást. A COP 28-on több mint 50 vállalat részvételével bejelentették az olaj- és gázipari dekarbonizációs kartát , amelyben kötelezettséget vállalnak a metánkibocsátás és a fáklyázás gyakorlatának jóformán teljes megszüntetésére.

Az anyavállalat EDF mellett a MethaneSAT további partnerei a Harvard Egyetem Mérnöki és Alkalmazott Tudományok Kara, a Smithsonian Asztrofizikai Obszervatórium és Új-Zéland űrügynöksége. A küldetés egyesített csapatában világszerte több mint 70, az űrrepülés, a távérzékelés és az adatelemzés területén tapasztalattal rendelkező szakértő vesz részt.

A műholdat Coloradóban építette a BAE Systems, Inc. (korábban Ball Aerospace) Space & Mission Systems egysége és a Blue Canyon Technologies.

A MethaneSAT, LLC az Environmental Defense Fund, Incorporated, vezető nemzetközi nonprofit szervezet leányvállalata. Az EDF a tudomány, a közgazdaságtan, a jog és az innovatív magánszektorbeli partnerségek összekapcsolásával átalakító megoldásokat hoz létre a legsúlyosabb környezeti problémákra. Kövessen minket a Twitteren: @MethaneSAT vagy lépjen velünk kapcsolatba a www.MethaneSat.org weboldalon. Copyright © 2024 MethaneSAT, LLC. Minden jog fenntartva.

A világ egyik vezető nemzetközi nonprofit szervezete, az Environmental Defense Fund (edf.org) átalakító megoldásokat hoz létre a legsúlyosabb környezeti problémákra. Ennek érdekében összekapcsolja a tudományt, a közgazdaságtant, a jogot és az innovatív magánszektorbeli partnerségeket. Az Egyesült Államokban, Kínában, Mexikóban, Indonéziában és az Európai Unióban több mint 3 millió taggal és irodával rendelkező EDF tudósai, közgazdászai, jogászai és politikai szakértői 28 országban dolgoznak azon, hogy megoldásainkat tettekre váltsák. Lépjen kapcsolatba velünk a Twitteren @EnvDefenseFund.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Lexie Michel, Sun Public Relations, lexie@sunpr.com vagy 952-457-1418
Lauren Whittenberg, Environmental Defense Fund, lwhittenberg@edf.org vagy 512-784-2161

Contacts

Lexie Michel, Sun Public Relations, lexie@sunpr.com vagy 952-457-1418
Lauren Whittenberg, Environmental Defense Fund, lwhittenberg@edf.org vagy 512-784-2161