Nagroda Japońska 2024: laureatami trzech naukowców ze Stanów Zjednoczonych i Zjednoczonego Królestwa

Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się 16 kwietnia w Tokio

TOKIO--()--23 stycznia 2024 r. o godz. 13.00 fundacja Japan Prize Foundation ogłosiła zwycięzców Nagrody Japońskiej 2024. Prof. Brian J. Hoskins (Zjednoczone Królestwo) i prof. John Michael Wallace (Stany Zjednoczone) zostali laureatami Nagrody Japońskiej w dziedzinie zasobów, energii, środowiska i infrastruktury społecznej, a prof. Ronald M. Evans (Stany Zjednoczone) otrzymał nagrodę w dziedzinie nauk medycznych i farmaceutycznych.

W tegorocznej edycji prof. Hoskins i prof. Wallace zostali wyróżnieni nagrodą za wybitny wkład w ustanowienie naukowych podstaw dla zrozumienia i przewidywania ekstremalnych zjawisk pogodowych, a prof. Evans za odkrycie rodziny jądrowych receptorów hormonów i jego zastosowanie do opracowywania leków.

Przed przyznaniem Nagrody Japońskiej 2024 fundacja zaprosiła około 15 500 wybitnych naukowców i inżynierów z całego świata do zgłaszania kandydatur badaczy pracujących w dziedzinach, w których w tym roku przyznawana jest nagroda. Otrzymaliśmy 130 nominacji w dziedzinie zasobów, energii, środowiska i infrastruktury społecznej oraz 198 nominacji w dziedzinie nauk medycznych i farmaceutycznych. Tegoroczni zwycięzcy zostali wyłonieni spośród 328 kandydatów.

Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się 16 kwietnia w Tokio.

Informacje o Nagrodzie Japońskiej
Ustanowienie Nagrody Japońskiej w 1981 r. wiąże się z pragnieniem japońskiego rządu, by stworzyć uznaną przez społeczność międzynarodową nagrodę, która przyczyni się do rozwoju naukowo-technicznego na całym świecie. Dzięki wsparciu licznych darowizn fundacja Japan Prize Foundation otrzymała w 1983 r. poparcie rządu Japonii.

Nagroda Japońska przyznawana jest naukowcom i inżynierom z całego świata, których oryginalne i niezwykłe osiągnięcia przyczyniają się do postępów w ich dziedzinach oraz do utrzymania pokoju i zwiększenia dobrobytu całej ludzkości. Nagrodę mogą otrzymać badacze z wszystkich dziedzin nauki i techniki, a każdego roku wybierane są dwie dziedziny z uwzględnieniem aktualnych trendów w rozwoju naukowo-technicznym. Co do zasady w każdej z tych dziedzin nagrodę przyznaje się jednej osobie, która otrzymuje dyplom, medal i nagrodę pieniężną. W każdej ceremonii wręczenia nagród bierze udział para cesarska, trzech ministrów i inni powiązani urzędnicy oraz przedstawiciele różnych innych grup społecznych.

Biuro Public Relations Nagrody Japońskiej
japanprize@ml.prap.co.jp