Trailstone betreedt Scandinavische energiemarkt

Door technologie ondersteund risicobeheer, vermogensoptimalisatie en handelsdiensten nu beschikbaar voor duurzame activa in Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland

LONDEN--()--Trailstone Group, een wereldwijd energie- en technologiebedrijf, heeft vandaag aangekondigd dat het is begonnen met het aanbieden van risicobeheer van hernieuwbare energie, activa-optimalisatie en handelsdiensten in Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland. Het bedrijf kan een reeks hernieuwbare energieproducten inzetten, waaronder Power Purchase Agreements (PPA's) voor toegang tot de markt, risicobeheerdiensten voor onevenwichtigheden en beheer van garanties van oorsprong (GoO's). Sinds 2013 heeft Trailstone vergelijkbare diensten geleverd voor meer dan 18.000 MW aan hernieuwbare energiebronnen in de EU, het VK en de VS, en is het onlangs begonnen met het aanbieden van soortgelijke diensten in Japan.

Een instroom van nieuwe intermitterende hernieuwbare energie in de afgelopen vijf jaar heeft de complexiteit van de Scandinavische energiemarkten aanzienlijk vergroot, en de Scandinavische regio zal naar verwachting zijn wind- en zonnecapaciteit tot 2030 verdrievoudigen. In 2023 en 2024 zal een aantal markthervormingen worden doorgevoerd om de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen en Nord Pool nauwer te integreren met de Europese energiemarkten. Verwachte hervormingen zijn onder meer stroomgebaseerde marktkoppeling, de introductie van flexibiliteitsmarkten en de verschuiving naar een resolutie van 15 minuten in intraday-markten. Trailstone heeft eigenaren en ontwikkelaars van wind- en zonne-energieactiva geholpen bij het navigeren door vergelijkbare markthervormingen over de hele wereld en is goed gepositioneerd om eigenaren van activa in Scandinavië te helpen risico's te minimaliseren en rendementen te optimaliseren naarmate de Nord Pool-markten evolueren.

Ante Pogacic, wereldwijd hoofd Power & Renewables bij Trailstone, verklaarde: "De Scandinavische energiemarkten volgen een vergelijkbare trend die we klanten hebben geholpen te navigeren op andere internationale markten terwijl de wereld aan het versnellen is om meer wind- en zonne-energie te installeren. Eigenaren van hernieuwbare activa en ontwikkelaars die stroom verkopen aan Nord Pool hebben oplossingen nodig zoals ons door AI ondersteund optimalisatieplatform om de toenemende marktcomplexiteit te beheren, en we zijn verheugd om onze diensten en ervaring uit te breiden."

De afgelopen 30 jaar is waterkracht het belangrijkste balanceerinstrument in het Scandinavische energiesysteem geweest vanwege de energieopslagcapaciteit en flexibele opwekking ervan. De komende jaren zullen zowel de waarde van flexibele waterkracht als de uitdagingen voor intermitterende wind- en zonne-opwekking toenemen. In de afgelopen jaren met een slecht hydrologisch evenwicht, waarin de Scandinavische landen minder dan gemiddelde neerslag hadden, is de gerealiseerde prijs voor wind- en zonneproductie verlaagd ten opzichte van de prijs van elektriciteit. Uit een analyse van Trailstone bleek bijvoorbeeld dat in 2022, een jaar met een lager dan verwachte waterkrachtproductie, eigenaren van windenergie in Scandinavië gemiddeld 70-75% van de stroomprijs op de markt behaalden en aanzienlijk hogere onbalanskosten opliepen.

Geir Dvergastein, Market Manager, Noorwegen, bij Nord Pool, stelde: "Met marktspelers zoals Trailstone, die op intelligente wijze de hoeveelheid wind- en zonne-energie die beschikbaar is voor het net kunnen optimaliseren, hebben we er alle vertrouwen in dat we de hervormingen kunnen doorvoeren die nodig zijn om de verschuiving naar meer intermitterende hernieuwbare opwekking te ondersteunen, terwijl nog steeds wordt gezorgd voor een betrouwbare en efficiënte stroomvoorziening."

Het bedrijfseigen optimalisatieplatform van Trailstone maakt gebruik van robuuste weermodellen, data-analyse en kunstmatige intelligentie (AI) om de levering van hernieuwbare energie beter te voorspellen en het rendement voor eigenaren van activa te optimaliseren. De ervaren risicobeheer- en handelsteams van Trailstone gebruiken het platform om onevenwichtigheden te beheersen die worden veroorzaakt door weergerelateerde productierisico's, waardoor de toetredingsdrempels voor activaontwikkelaars worden verlaagd en de inzet van meer wind- en zonne-opwekking mogelijk wordt. Op netniveau zorgt het verbeteren van de effectiviteit en efficiëntie waarmee hernieuwbare energie wordt beheerd ervoor dat meer activa op het net kunnen worden aangesloten, waardoor de reservevereisten en kosten worden verlaagd. Alles bij elkaar zorgt dit voor een betere omgeving voor de eindconsument.

Over Trailstone

Trailstone is een wereldwijde onderneming voor handel in hernieuwbare energie en activabeheer die risicobeheer en energieoptimalisatie biedt om de productie en het financiële rendement te verbeteren. Het bedrijf biedt een volledig geautomatiseerd end-to-end platform voor het beheer van hernieuwbare energie, ondersteund door een succesvolle staat van dienst in energiehandel. De bedrijfseigen technologie van Trailstone maakt optimaal gebruik van data-analyse en meteorologie om robuuste modellerings-, prognose- en handelsmogelijkheden aan zijn klanten te bieden. Trailstone is opgericht in april 2013. Tot op heden heeft Trailstone geholpen bij het optimaliseren van meer dan 18.000 MW aan hernieuwbare energie-activa en is het actief in 20 landen. Meer informatie op www.trailstonegroup.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Mediavragen:
Rebecca Collins
Contact voor mediarelaties
trailstone@antennagroup.com

Contacts

Mediavragen:
Rebecca Collins
Contact voor mediarelaties
trailstone@antennagroup.com