A Mary Kay hatásos partnerségek révén rávilágít azokra az erőfeszítésekre, amelyeket a női vállalkozások fejlesztésének előmozdítására tesznek szerte a világon

A Női Vállalkozók Napja elismeréseként a Mary Kay külső partnerségek és együttműködési erőfeszítések révén a női vállalkozókban rejlő lehetőségeket szabadítja fel világszerte.

Deborah Gibbins, Mary Kay’s Chief Operating Officer (Photo courtesy: Mary Kay Inc.)

DALLAS--()--A Mary Kay Inc., a nők gazdasági szerepvállalásának és a nemek közötti egyenlőségnek lelkes szószólójaként a Női Vállalkozók Napjának alkalmából megerősíti a női vállalkozók iránti globális elkötelezettségét a női vállalkozások felkarolására és fejlesztésére összpontosító külső erőfeszítések és partnerségek révén.

A Mary Kay egy közel 35 országban működő vállalkozásfejlesztő cég, amely közel 60 éve támogatja a nők helyzetét és vállalkozói törekvéseiket. A vállalat hatásközpontú partnerségekkel világszerte együttműködik a változást előidéző felekkel, hogy segítsen lebontani a nők gazdasági szerepvállalása előtt álló akadályokat, valamint felgyorsítani a nők bevonását a vállalkozói ökoszisztémába.

A NŐI VÁLLALKOZÁSOK POTENCIÁLIS ÉRTÉKE ÉS AZ ELŐTTÜK ÁLLÓ KIHÍVÁSOK:

A nők gazdasági bevonásának bővítése felemeli a családokat, erősíti a közösségeket, és ellenállóbbá teszi a társadalmakat. Az adatok azt mutatják, hogy a nők általában jövedelmük 90%-át családjukba és helyi közösségeikbe fektetik be.1 A kutatások azt is kimutatják, hogy a női tulajdonban lévő vállalkozások – noha a gazdasági visszaesés aránytalanul nagy hatással van rájuk –, rugalmasak, agilisak és fenntarthatóak.2 A női tulajdonban lévő vállalkozások gyakran innovatívan reagálnak a válságokra, és a legsürgetőbb globális kihívásokkal, köztük az éghajlatváltozással, illetve a biológiai sokféleség csökkenésével is megküzdenek.

A női vállalkozói tevékenység nyilvánvaló multiplikátorhatásának ellenére a nők az üzleti életben továbbra is világszerte akadályokkal szembesülnek, amelyek a tőkéhez, a szakmai oktatáshoz, a globális értékláncba való bevonáshoz, valamint a termékeiket és szolgáltatásaikat szolgáló piacokhoz való egyenlőtlen hozzáférésből fakadnak. Ezeket az akadályokat az egyenlőtlen jogszabályok tovább erősítik. A 2022-es "A nők, a vállalkozás és a jog" jelentés megállapította, hogy közel 2,4 milliárd munkaképes korú nő még mindig nem rendelkezik ugyanolyan gazdasági jogokkal, mint a férfiak.3

A kihívások olyan nagymértékűek, hogy a 2022-es globális nemi egyenlőtlenségi jelentés szerint 151(!) évre lesz szükség a gazdaságban való részvétel és a lehetőségek közötti, nemi egyenlőtlengségből adódó szakadék megszüntetéséhez.4

Ha a nőket kizárják a vállalkozói ökoszisztémából, az azt jelenti, hogy a vállalatok és a befektetők hatalmas beruházási lehetőségektől esnek el. Európában például tanulmányok bizonyítják, hogy bár a nők feleannyi befektetési tőkéhez jutnak, mint a férfiak, cégeik minden befektetett dollár után kétszer akkora bevételt termelnek.5

A Mary Kay és partnerei a nők életének gazdagítását célzó küldetésükhöz igazodva a női vállalkozói szellem előmozdítására és a már tapasztalt vagy feltörekvő női vállalkozók támogatására összpontosítanak, bárhol éljenek is a világon.

Felismerve, hogy a nők szerepvállalásának növelése és a nemek közötti egyenlőség kulcsfontosságú tényezői és gyorsítói a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) elérésének, a Mary Kay 2021-ben elindított 10 éves fenntarthatósági stratégiáját – Az élet gazdagítása ma a fenntartható holnapért – a nemek közötti egyenlőségre irányuló határozott célkitűzés és az az alapvető kötelezettségvállalás támasztja alá, miszerint 2030-ig világszerte 5 millió nő helyzetét erősítik kulcsfontosságú kezdeményezések és partnerségek révén. A nők gazdasági részvételének előmozdítása nemcsak a fenntartható növekedés szempontjából kedvező, hanem azt is biztosítja, hogy senki ne maradjon le – ez a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrend egyik fő alapelve.

„Egy nő által a nőkért alapított vállalkozásfejlesztési cégként az a küldetés inspirál bennünket, hogy hisszünk abban, hogy be kell fektetnünk a női vállalkozásokba, és képessé kell tennünk a nőket arra, hogy ne csak a gazdaságban, hanem a társadalom egészében is élvezzék a gazdasági részvétel előnyeit. Úgy alakítjuk át a női vállalkozók helyzetét, hogy a status quo lebontására irányuló kulcsfontosságú partnerségek révén elhárítjuk az előttük álló akadályokat” – árulta el Deborah Gibbins, a Mary Kay Inc. operatív vezérigazgatója.

A NŐI VÁLLALKOZÁSOK ELŐMOZDÍTÁSÁRA IRÁNYULÓ JELENTŐS, FOLYAMATBAN LÉVŐ PARTNERSÉGEK VILÁGSZERTE:

 • Az SDG kísérleti falu projekt Kínában – Nőkre összpontosító szegénységcsökkentő fejlesztési projekt
  • Felismerve, hogy a vidéki nők életének javítása kulcsfontosságú a szegénység elleni küzdelemben és a fenntartható fejlődés elérésében, az UNDP Kína és a Mary Kay a kínai kormánnyal, a közszférával és a civil szervezetekkel együttműködve 2017-ben elindította az SDG kíséleti falu projektet a kínai Yunnan tartományban fekvő Waipulában.6 A közös projekt a társadalmi védelem biztosítása és a zöld vállalkozói lehetőségek megteremtése révén lebontotta a női vállalkozói tevékenység előtti akadályokat, amelyet a nők vezető szerepének növelésére tett erőfeszítések támogattak a közösségi döntéshozó fórumokon.
  • Ennek a nemre összpontosító projektnek az eredményeként (1. fázis: 2017-2021):
   • A falu helyi szegénységi rátája a 2017-es 28%-ról 2020-ra 0%-ra csökkent.
   • Képzésekkel és kapacitásépítéssel 2020-ra 60 háztartást és 193 szegénységi küszöb alatt élő személyt emeltek ki a szegénységből.
   • 210 szezonálisan ingázó, illetve 120 hosszú távú ingázó, többségében női munkavállaló térhetett haza, hogy munkát vállaljon, vagy saját vállalkozást indítson, és újra együtt lehessen gyermekeivel és családjával.
   • 607 helyi nő talált munkát és növelte jövedelmét, közülük néhányan közösségi vezetők lettek, akik a falubizottság tagjaiként, illetve a helyi vendéglátásban és művészetekben vezető szerepet vállaltak.
   • Az emberek egy főre jutó jövedelme 2021-ben 14 128 RMB-re/2107 USD-ra nőtt.
   • A projekt a 17 fenntartható fejlesztési célból (SDG) 12-t előrébb mozdított.
 • Az Egyesült Nemzetek Szervezetének WE Empower SDG kihívása – A női szociális vállalkozók támogatása
 • A női vállalkozói szellem ösztönzése
  • 2019-ben 6 ENSZ-ügynökséggel együtt, a Mary Kay létrehozta a női vállalakozói szellem ösztönzését célzó programot (WEA) azzal a küldetéssel, hogy egy működő ökoszisztémát teremtsen a női vállalkozók számára.
  • A WEA-t alkotó 6 ENSZ ügynökség: Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC), Nemzetközi Távközlési Unió (ITU), ENSZ Globális Megállapodás (UNGC), az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP) és a UN Women (Nők az ENSZ-ben).

A NŐI VÁLLALKOZÓI SZELLEM ÖSZTÖNZÉSÉT CÉLZÓ PROGRAM ÁLTAL ELÉRT FŐ EREDMÉNYEK:

 • Vállalkozási politika fejlesztése Mexikóban és Brazíliában
  • 2020 és 2021 során az ILO elkészítette és közzétette a női vállalkozásfejlesztési (WED) értékelést a női vállalkozói tevékenységet befolyásoló szakpolitikai feltételekről, a mexikóvárosi kereskedelmi és ipari szektorra összpontosítva a WEA támogatására. Az értékelés 19 végrehajtható ajánlást tartalmazott a női vállalkozók körében fennálló intézményi hiányosságok kezelésére. Brazíliában az ILO a Serviçio Nacional de Aprendizagem Industrial-lal (SENAI) dolgozott együtt, hogy kommunikációs és figyelemfelkeltő kampányok, kapacitásépítő műhelyek és rendezvények révén szorgalmazza a női vállalkozások fejlesztését.
 • A női vállalkozói EXPO elindítása
  • 2021-ben a UN Women (Nők az ENSZ-ben) által vezetett első Női vállalkozói EXPO a Mary Kay támogatásával képzést szervezettaz európai és közép-ázsiai (ECA) régióban a női vállalkozók befektetésvonzó képességének növelése céljából. A képzés fénypontja a 2022. április 22-én rendezett Investors Pitch (a befektetők meggyőzését szolgáló bemutatók) döntője volt, ahol 9 országból (Törökország, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Kazahsztán, Koszovó, Kirgizisztán, Észak-Macedónia, Moldova és Szerbia) származó 25 női vállalkozó mutatta be a korai szakaszban járó induló vállalkozását és üzleti tervét, hogy megbirkózzanak az egyik legnagyobb kihívással, amellyel a női vállalkozók szembesülnek üzletük bővítésekor – a tőkéhez való hozzáféréssel. Bemutatójukat követően a befektetők pénzügyi támogatást, mentorálási és hálózatépítési lehetőségeket ajánlottak a női vállalkozóknak, hogy segítsék vállalkozásuk bővítését.
  • Ebben a hónapban a második élő női vállalkozói EXPO, a PricewaterhouseCoopers, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a Yildiz Holding együttműködésével, a női vállalkozói szellem ösztönézését célzó program részeként a Mary Kay támogatásával összehozta a női vállalkozókat és üzleti partnereket, hogy mozgósítsanak és konkrét intézkedéseket hajtsanak végre a női vállalkozások fejlesztése érdekében.
 • Üzleti készségek fejlesztése feltörekvő és tapasztalt vállalkozóknak
  • Az első ingyenes online vállalkozói bizonyítványt adó programot az ITC SheTrades fejlesztette ki a WEA támogatására 2022 januárjában. A Mary Kay támogatásával a 27 modulból álló-digitális tananyag a vállalkozói lét 7 kulcsfontosságú szakaszát fedi le. Az angol, spanyol, francia – és hamarosan arab, orosz és kínai – nyelven elérhető tananyag 200 videót tartalmaz, és célja, hogy a feltörekvő és már tapasztalt vállalkozók elsajátíthassák a vállalkozás-tervezés és -létrehozás készségeit. A résztvevők megtanulják, hogyan kell létrehozni a vállalkozói kultúrát, hogyan dolgozzanak ki üzleti ötleteket és sajátítsák el az indulási módszereket, készítsenek el egy üzleti modellt, tervezzenek üzleti előadást, azonosítsák a finanszírozási forrásokat, találják meg a megfelelő partnereket és mentorokat, illetve hogyan építsenek csapatot.
  • 2022-ben az ITU kidolgozott egy projektet a nemek közötti digitális készségek terén fennálló különbségek kezelésére oly módon, hogy hozzáférést biztosít a nők és lányok számára olyan ingyenes, jó minőségű oktatási modulokhoz, amelyek a digitális gazdaságban való előrelépéshez szükségesek. A 2023 folyamán megvalósuló kezdeményezést több nyelvre is lefordítják majd. A Mary Kay által támogatott projekt 17 online modulból áll, mint például az általános digitális készségek fejlesztése a feltörekvő és már tapasztalt női vállalkozók számára; digitális készségek fejlesztése női vállalkozóknak a textil- és ruházati ágazatban, valamint vezetői készségek fejlesztése női vállalkozók számára a technológia területén. Ezek a modulok széles körű szakmai képzést nyújtanak minden női vállalkozónak, függetlenül attól, hogy hol vagy milyen területen folytatnak üzleti tevékenységet.
 • Globális érdekképviseleti tájékoztató kiadása a magánszektor bevonására a nemek közötti egyenlőséget figyelembe vevő közbeszerzésbe (GRP)
  • 2022-ben a UN Women (Nők az ENSZ-ben) „A közbeszerzési stratégiai értéke. Miért van üzleti értelme a nemi szempontokat figyelembe vevő beszerzésnek?" címmel adott ki érdekképviseleti tájékoztatót a WEA támogatására, amelyhez Deb Gibbins, a Mary Kay operatív vezérigazgatója írt előszót. A tájékoztató rávilágít arra, hogy a gazdaságoknak jobbak a növekedési lehetőségeik, és ellenállóbbak a válságokkal szemben, ha a nők és a férfiak egyenlő jogokkal rendelkeznek. Meggyőző bizonyítékokkal támasztja alá, hogy milyen előnyökkel jár, ha megerősítjük a nők részvételét a magánszektor ellátási láncaiban, ami elősegíti az inkluzív növekedést és a fenntartható fejlődést. Széles körű konzultációt folytattak 374 érdekelt féllel, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek arra vonatkozóan, hogy a vállalkozásoknak miért kellene alkalmazni a nemi egyenlőséget figyelembe vevő közbeszerzést (GRP).
 • Innovációs verseny indítása a nemek közötti egyenlőséget jobban figyelembe vevő digitális ökoszisztéma létrehozására
  • A Mary Kay támogatásával az ITU nyílt innovatív versenyt rendez a következő hónapban, ahol a szakértőkből álló zsűri kiválasztja a 10 legjobb digitális gyakorlatot és digitális megoldást abból a célból, hogy a nemek közötti egyenlőséget jobban szorgalmazó ökoszisztémát hozzon létre az induló és bővülő vállalkozásoknak. Ezáltal azok megbirkózhatnak számos olyan kadállyal, amellyel a női vállalkozók a technológiai fejlesztés során szembesülnek. A nyertesek hozzáférést kapnak a digitális innovációs ökoszisztéma programhoz, amely révén kapacitásépítésben és speciális mentorálásban részesülnek.

Amit a Mary Kayről tudni érdemes

Mary Kay Ash, azon nők egyikeként, akiknek sikerült áttörni a nők vezető pozíciókba kerülését akadályozó, sokszor „láthatatlan” korlátokat, azt a célt tűzte ki az általa megálmodott és 1963-ban létrehozott szépségápolási cég elé, hogy gazdagítsa a nők életét. Ez az álom szolgált alapul annak a ma már több milliárd dolláros bevételt elérő vállalatnak a felépítéséhez, amely mintegy 40 országban több millió független szépségápolási tanácsadó munkatárs közreműködésével értékesíti termékeit. Vállalkozásfejlesztő szervezetként a Mary Kay elkötelezett aziránt, hogy képzés, mentorálás, érdekképviselet, hálózatépítés és innováció révén támogassa a nők szerepvállalását azon az úton, amely a gazdasági függetlenséghez vezet. A Mary Kay elkötelezett a szépségápolási termékek tudományos alapjait biztosító kutatások és innovatív bőrápolási, dekorkozmetikai és táplálékkiegészítő termékek és illatszerek előállítása iránt. A Mary Kay hisz abban, hogy életünk gazdagításával egy fenntartható jövőt biztosíthatunk, és szerte a világon együttműködik különféle szervezetekkel az üzleti kiválóság elérésének elősegítése, a rákkutatások támogatása, a nemek közti egyenlőség előrevitele, a családon belüli erőszak áldozatainak védelme és a közösségi életterek szépítése céljából, és arra törekszik, hogy támogatásával a gyermekek megvalósíthassák álmaikat. További információért kérjük, látogasson el a marykayglobal.com weboldalra, keressen minket a Facebookon, az Instagramon , illetve a LinkedIn-en vagy a Twitteren.

________________

1 Harvard Business Review. 2013. „A női vállalkozók globális felemelkedése”.
2 BNP Paribas vagyonkezelés. 2020. 2020-as globális vállalkozói jelentés. A 2020-as jelentés szerint a női vállalkozók 54%-a jegyezte meg, hogy a jövedelmen túl a szénlábnyom csökkentése jelenti a befektetés sikerének legfőbb mérőszámát, míg a férfiaknál ez az arány mindössze 41%.
3 Világbank. 2022. A 2022-es „A nők, a vállalkozás és a jog”.
4 Világgazdasági Fórum. 2022. „2022-es globális nemi egyenlőtlenségi jelentés”.
5 Európai Beruházási Bank. 2020. „Női vállalkozók finanszírozása: hogyan ösztönözzük a növekedést.”
6 A partnerek: a Kínai Női Fejlesztési Alapítvány, a gazdasági és műszaki információcserére létrehozott kínai nemzetközi központ, a Yunnan tartomány női szövetsége és a Yongren megyei önkormányzat.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Mary Kay Inc. Vállalati kommunikáció
marykay.com/newsroom
972.687.5332 vagy media@mkcorp.com

Contacts

Mary Kay Inc. Vállalati kommunikáció
marykay.com/newsroom
972.687.5332 vagy media@mkcorp.com