Az Enviva és a J-Power összefognak Japán áramtermelésének szén-dioxid-mentesítése érdekében

Az Enviva együttműködik a J-Powerrel egy olyan globális ellátási lánc kiépítése céljából, amely képes 5 millió metrikus tonna fenntartható, fás biomasszát biztosítani a J-Power erőműveiben felhasznált szén kiváltása céljára

Enviva’s wood pellet storage dome at the Port of Chesapeake in Virginia, U.S. (Photo: Business Wire)

BETHESDA, Maryland állam, USA & TOKIÓ--()--A fenntartható faalapú bioenergiára összpontosító, globális megújulóenergia-termelő vállalat, az Enviva Partners, LP (NYSE:EVA) (a továbbiakban "Enviva") és a tokiói székhelyű közmű, az Electric Power Development Co., Ltd. (TYO:9513) (a továbbiakban "J-Power") előzetes megállapodást (Memorandum of Understanding) írtak alá, mely alapján az Envivának az USA dél-keleti részén működő gyártó létesítményei jelentős mennyiségű, fenntartható fás biomasszát biztosítanak hosszú távon a J-Power Japánban üzemelő, széntüzelésű erőművei számára. A megállapodás célja egy olyan megvalósítható befektetési terv kidolgozása, melynek alapján az Enviva mintegy 5 millió metrikus tonna fenntartható falabdacs (fapellet) előállítására és leszállítására alkalmas, új infrastruktúrát épít ki. A fapellettel a J-Power meglévő, széntüzelésű erőműveiben használt szenet kívánják véglegesen kiváltani, mivel így jelentős mértékben csökkenthető a közmű üvegházhatásúgáz-kibocsátása. Az előzetes megállapodás keretet biztosít a biomassza megújuló és fenntartható energiaforrásként való alkalmazásának elterjesztéséhez, és hozzásegíti a J-Powert "Blue Mission" (Kék küldetés) elnevezésű tervének (karbonsemlegesség elérése a 2050-es évre) teljesítéséhez.

"Az éghajlatváltozás globális kihívás, és mint ilyen, globális megoldást igényel. Az Enviva jól ismert arról a megbízható, skálázható és fenntartható termékéről, amely ma jelentős mértékű és átfogó szén-dioxid-mentességet biztosít az energiatermelőknek és ipari vállalatoknak szerte a világon" - nyilatkozta Thomas Meth, az Enviva társalapítója és az értékesítésért és marketingért felelős ügyvezető alelnöke. "Nagy örömünkre szolgál, hogy a J-Powerrel való együttműködésünk hozzásegíti ezt a vezető japán közművet ahhoz, hogy az éghajlatváltozás megakadályozását szolgáló célkitűzéseit olyan megbízható alapterhelési energia biztosításával teljesítse, amely kiegészíti a szél- és napenergia-termelésből csak időszakosan elérhető energiát."

A világ harmadik legnagyobb gazdaságának számító Japán a kibocsátott szén-dioxid-mennyiség csökkentésére vonatkozóan 2013-ban kitűzött, 2030-ra elérendő 26%-os előirányzatát idén áprilisban majd kétszeresére (40%-ra) emelte, csatlakozva azokhoz az országokhoz, amelyek az éghajlatváltozás elleni küzdelem fokozása céljából igyekeznek egyéb energiaforrásokkal kiváltani a szenet és az egyéb fosszilis tüzelőanyagokat. A kormány szén-dioxid-mentesítési politikájával való nagyobb összhang elérése érdekében a J-Power, amelynek széntüzelésű erőművei összesen 8,4 gigawattos teljesítményt nyújtanak, nemrégiben több különféle tervet is bejelentett, ideértve az elöregedett hőerőművek termelésből való fokozatos kivezetését és a biomasszát vagy ammóniát felhasználó, vegyes tüzelésű erőművek létrehozását.

A megállapodás értelmében a felek közösen mérik fel, melyek azok a leginkább fenntartható és a költséghatékonyság szempontjából legelőnyösebb eszközök, amelyek lehetővé teszik a szénről a biomasszára való átállást célzó projekt célkitűzéseinek teljesítését, azaz biztonságos ellátást, kikötői fogadó létesítményeket, szállítást és tárolási logisztikát, megfelelő biztonsági intézkedéseket és projekt-mutatószámokat biztosítanak. A beruházás a J-Power meglévő széntüzelésű erőműveinek új célra való használatát teszi lehetővé az átalakítás révén, melynek eredményeként egyetlen, illetve több energiaforrást (ideértve a biomasszát) felhasználó erőművek jöhetnek létre.

A meglévő széntüzelésű erőművek fenntartható biomassza használatát lehetővé tévő átalakítása az egyik leggyorsabb, legnagyobb költséghatékonyságot biztosító módja annak, hogy az erőmű élettartama alatt kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét több mint 80 százalékkal csökkentsék úgy, hogy ennek eredményeként nem szűnnek meg munkahelyek az erőművet kiszolgáló ellátási láncban. A szénről biomasszára való átállás megvalósítását célzó projektek lehetővé teszik a korábbi széntüzelésű erőművek további, költséghatékony működtetését azok meglévő ellátási láncára, villamosáram-termelési és hálózati infrastruktúrájára támaszkodva, mivel a szél- és napenergiával ellentétben a biomassza használatára való átálláshoz nincsen szükség hálózatbővítésre.

"Biztosak vagyunk abban, hogy együttműködésünk az Envivával, amely jól ismert fenntartható és megbízható biomassza-ellátást biztosító projektjeiről, jelentős támogatást nyújt a J-Power számára a karbonsemlegesség elérését célzó erőfeszítéseiben. A J-Power rendkívül hatékony szilárdtüzelőanyag-használati technológiájának alkalmazásával és az Enviva globális ellátási láncára támaszkodva meg tudunk felelni a karbonsemlegességgel és az energiaellátás biztonságával kapcsolatos társadalmi elvárásoknak" - jelentette ki Shinsuke Suzuki, a J-Power ügyvezetője és a Thermal Energy & Value Creation (Hőenergia és értékteremtés) egység igazgatója.

Az Enviva által a megállapodás alapján biztosított biomassza az Európai Unió (EU) jelenlegi fenntarthatósági kritériumai alapján kerül tanúsításra, mely kritériumok előírják az erdők egészségének, a növekedésnek és a kapacitásoknak a hosszú távon való fenntartását és javítását. Az EU fenntarthatósági szabványa garantálja, hogy a biomassza kizárólag olyan fenntartható módon kezelt erdőkből származik, amelyeknek regenerációja biztosított, előírja a jelentős szénkészletekkel rendelkező földterületek szénkészleteinek megőrzését és növekedésének biztosítását, valamint azt, hogy az erdőkben folyó fakitermelés ne legyen törvénybe ütköző, továbbá megakadályozza a biomassza természetvédelmi területekről való beszerzését, és rendelkezik a talajminőség és a biodiverzitás figyelembe vételéről.

Az Enviva az év első felében közzétette saját nettó zéró kibocsátási vállalását (Net-Zero Commitment), melynek eredményeként 2030-ra csökkenti, kiküszöböli vagy ellentételezi összes közvetlen szén-dioxid-kibocsátását. Az Enviva vállalta, hogy ennek az ambiciózus, a fosszilis üzemanyagok használatából eredő szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és az energiahatékonyság javítását célzó tervnek a keretében innovatív, alacsony kibocsátással járó folyamatokat vezet be, illetve fejlesztések révén csökkenti egyes folyamatai kibocsátását olyan projektekbe való beruházásokkal, amelyek valós, addicionális és harmadik felek által érvényesített nettó csökkenést eredményeznek a vállalat szén-dioxid-kibocsátásában.

További információkért az Enviva 2030. évre teljesítendő nettó zéró kibocsátási terveiről és céljairól kattintson ide (https://www.envivabiomass.com/sustainability/our-2030-net-zero-goal/)! További információkért a J-Power's Blue Mission 2050. évre teljesítendő kezdeményezéséről kattintson ide (https://www.jpower.co.jp/english/bluemission2050/)!

Amit az Enviváról tudni kell…
Az Enviva (NYSE:EVA) egy természetes erőforrást, a farostot használ fel arra, hogy speciális folyamatok végrehajtásával könnyen szállítható falabdacsokat (fapelletet) állítson elő. Az Enviva az általa előállított fapelletmennyiség túlnyomó részét az Egyesült Királyságban, az Európai Unióban és Japánban tevékenykedő, hitelképes ügyfeleinek adja el hosszú távú, ún. "take or pay" ("vidd vagy fizess") szerződések* alapján. Az Enviva 10 üzemet birtokol és működtet az USA hat államában (Virginia, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Georgia, Florida és Mississippi), amelyeknek összesített termelési kapacitása megközelítőleg 6,2 millió metrikus tonna évente. Az Enviva különböző tengerparti kikötőkben (Port of Chesapeake, Virginia állam, Port of Wilmington, Észak-Karolina állam és Port of Pascagoula, Mississippi állam) működő termináljain, valamint harmadik felek birtokában lévő tengerparti terminálokon (Savannah, Georgia állam, Mobile, Alabama állam és Panama City, Florida állam) keresztül exportálja az általa előállított fapelletet.

* "take or pay" ("vidd vagy fizess") szerződés - az eladó köteles a szerződésben meghatározott mennyiségű terméket leszállítani, a vevő pedig köteles a szerződésben meghatározott mennyiségű termék árát megfizetni az eladónak még akkor is, ha a termék leszállítását nem igényelte/a terméket nem vette át

További információkért az Enviváról kérjük, látogasson el honlapunkra a envivabiomass.com internetes címen és kövesse az Envivát a közösségi oldalakon: @Enviva.

Amit az Electric Power Development Co., Ltd.-ről (J-Power) tudni kell…
A villamosáram-termeléssel és villamos áram nagykereskedelmi értékesítésével foglalkozó Electric Power Development Co., Ltd. (J-Power) székhelye Japánban található. A J-Power Japán különböző tájain működő 97 létesítményének összesített villamosáram-termelési kapacitása 18250 megawatt (MW). A vízerőművekben előállított villamos áramnak mintegy 47%-a, a hőerőművekben előállított hőenergiának pedig körülbelül 50%-a a J-Power erőműveiből származik. Folyamatban van a J-Power megújuló energiát (például szél- és geotermális energiát) hasznosító létesítményeinek fejlesztése, melyek kapacitása a tervek szerint 2025-re eléri a 1500 MW-ot. Az ország határain kívül a J-Power 33 áramtermelő létesítményt működtet (például Thaiföldön, az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában), melyek összesített kapacitása 6544 MW.

2021. február 26-án a J-Power közzétette "Blue Mission 2050" (Kék küldetés 2050) elnevezésű tervét, valamint azt a célkitűzését, hogy a 2017 és 2019 közti hároméves időszak tényleges kibocsátásának átlagához viszonyítva 2030-ra 40%-kal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását és 2050-re nettó zéró kibocsátó lesz, azaz megvalósítja a karbonsemlegességet. A tervben szerepel a szén használatáról a szénmentes hidrogén használatára való átállás, megújuló energiát felhasználó létesítmények felépítése, szénmentesen működő nukleáris erőművek építése és a Japán egyik alapvető infrastruktúrájának számító elektromos hálózat bővítése.

Óvatosságra intő megjegyzések az előremutató állításokkal kapcsolatban
A jelen sajtóközleményben található információk, valamint a jelen sajtóközleménnyel kapcsolatosan tett szóbeli nyilatkozatok olyan állításokat tartalmaznak, amelyek az Amerikai Egyesült Államok Értékpapírokról szóló módosított 1933. évi törvényének (Securities Act of 1933) 27A szakasza és az Amerikai Egyesült Államok Értéktőzsdéről szóló, módosított 1934. évi törvényének (Securities Exchange Act of 1934) 21E szakasza alapján előremutató állításnak minősülnek. A jelen sajtóközleményben található, jelenlegi vagy korábbi tényadatokra vonatkozó állításokon kívüli, az Enviva jövőbeli teljesítményére, valamint az Enviva stratégiájára, jövőbeli működésére, pénzügyi helyzetére, becsült bevételeire és veszteségeire, prognosztizált költségeire, kilátásaira, a vezetőség terveire és célkitűzéseire vonatkozó összes állítás előremutató állításnak tekintendő. A jelen sajtóközleményben, valamint a jelen sajtóközleménnyel kapcsolatosan tett szóbeli nyilatkozatokban használt olyan szavaknak, mint a "tudnánk", "fogunk", "kellene", "lesz", "lehet", "úgy hisszük", "várhatóan", "szándékozunk", "becsléseink szerint", "várakozásaink szerint", "előrejelzéseink szerint", illetve e szavak tagadó alakjának és egyéb hasonló kifejezéseknek a célja annak jelzése, hogy az adott állítás előremutató állítás, bár nem minden előremutató állítás tartalmaz feltétlenül ilyen, az azonosításukra alkalmas szavakat és kifejezéseket. Ezek az előremutató állítások a vezetőségnek a jövőbeli eseményekre vonatkozó jelenlegi várakozásain és feltételezésein, valamint a jövőbeli események kimenetelére és időpontjára vonatkozóan jelenleg rendelkezésre álló információkon alapulnak. Az Enviva elhárít mindenféle kötelezettséget arra vonatkozóan, hogy a vonatkozó jogszabályok által előírt módosításokon és frissítéseken kívül a jelen sajtóközlemény kiadásának időpontja után bekövetkező eseményeknek vagy körülményeknek megfelelően módosítsa vagy frissítse az előremutató állításokat, melyek mindegyike kifejezetten a sajtóközlemény e részében közöltek hatálya alá tartozik. Az Enviva figyelmezteti a jelen sajtóközlemény olvasóit, hogy ezeknek az előremutató állításoknak a tartalma tekintetében olyan különféle kockázatok és bizonytalansági tényezők érvényesülhetnek, amelyeket nehéz előre megjósolni és amelyek közül jó néhányra az Envivának nincsen befolyása.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Enviva
Maria Moreno
media@envivabiomass.com
+1-301-657-5560

J-Power
+81-3-3546-2211

Contacts

Enviva
Maria Moreno
media@envivabiomass.com
+1-301-657-5560

J-Power
+81-3-3546-2211