Tech Data planuje zainwestować ok. 750 mln USD, aby przyspieszyć transformację cyfrową

Wraz z zakończeniem przejęcia Tech Data przez fundusze zarządzane przez spółki stowarzyszone Apollo, inwestycja zostanie zrealizowana w ciągu najbliższych pięciu lat.

CLEARWATER, Fla.--()--Wraz z zakończeniem przejęcia Tech Data (lub „Spółki”) przez fundusze zarządzane przez spółki stowarzyszone Apollo Global Management spółka ogłosiła dziś plan zainwestowania ok. 750 mln USD w inicjatywę cyfrowej transformacji w ciągu kolejnych pięciu lat. Inwestycja zasili strategię Tech Data, której głównym założeniem jest przyspieszenie innowacji w sposób pozwalający na ulepszone doświadczenie i zwiększoną sprawność w technologicznym ekosystemie.

„Przejęcie Tech Data przez fundusze Apollo jest krokiem milowym, a ich wsparcie dla naszego wieloletniego zaangażowania zasobów podkreśla nasze wspólne starania na rzecz tworzenia długoterminowej wartości - powiedział Rich Hume, dyrektor generalny Tech Data. - W dalszym ciągu realizujemy naszą strategię przekształcania firmy w taką, która definiuje nowy standard doskonałości operacyjnej i kulturowej w naszej branży. Wierzymy, że Apollo będzie nieocenionym partnerem, który pomoże nam lepiej wspierać naszych partnerów handlowym przy wprowadzaniu na rynek produktów i rozwiązań technologicznych, które świat potrzebuje dla lepszej łączności i rozwoju”.

Inicjatywy cyfrowej transformacji Tech Data skupiają się na dostarczaniu nowoczesnej automatyki, platform i narzędzi analitycznych, które sprawiają, że spółka cechuje się większą sprawnością i szybciej odpowiada na rozwijające się potrzeby swoich parterów sprzedaży pośredniej. Program obejmuje budowanie hiperskalowalnej platformy biznesowej oraz cyfrowego rynku obrotu opartego na technologii chmury, które zostały zaprojektowane w celu wsparcia ambitnych planów Tech Data jeśli chodzi o wzrost spółki oraz świadczenie usług na wschodzących rynkach technologii i w zakresie różnych modeli konsumpcji.

„Appollo postrzega spółkę Tech Data jako silną platformę znaczącego wzrostu i dalszej dywersyfikacji. Jesteśmy zaangażowani we wspieranie inwestycji, która jest zgodną z tą wizją – powiedział Robert Kalsow-Ramos, partner private equity Apollo. - Ta inwestycja obejmująca kolejne pięć lat pozwoli zapewnić spółce zasoby niezbędne do wdrożenia odważnego programu innowacji, który zmieni sposób, w jaki obsługiwani są partnerzy sprzedaży pośredniej i pracownicy.”

Tech Data

Tech Data łączy świat z potęgą technologii. Nasz kompleksowy portfel produktów, usług i rozwiązań, wysoko wyspecjalizowane umiejętności i doświadczenie w zakresie technologii nowej generacji umożliwiają partnerom wprowadzanie na rynek produktów i rozwiązań, które są potrzebne światu do łączności, rozwoju i postępu. Tech Data zajmuje 90. miejsce na liście Fortune 500® i jest jedną z najbardziej podziwianych firm na świecie od 11 lat. Aby dowiedzieć się więcej, odwiedź www.techdata.com lub śledź nas na Twitterze, LinkedIn, Facebooku i Instagramie.

Wypowiedzi prognozujące

Niniejszy komunikat prasowy zawiera stwierdzenia dotyczące przyszłości w rozumieniu obowiązującego federalnego prawa papierów wartościowych. Wypowiedzi prognozujące zawierają oświadczenia dotyczące wyników Tech Data. Wypowiedzi prognozujące wiążą się z ryzykiem i niepewnością spowodowanymi między innymi czynnikami ekonomicznymi, konkurencyjnymi i technologicznymi pozostającymi poza kontrolą firmy Apollo lub Tech Data, które mogą spowodować, że rzeczywiste wyniki będą się znacznie różnić od wyników podanych w takich wypowiedziach. Nie należy nadmiernie polegać na oświadczeniach dotyczących przyszłości w związku z szacowaniem rzeczywistych wyników. Apollo i Tech Data zrzekają się wszelkich zobowiązań oraz obowiązku do publikowania aktualizacji lub poprawek do oświadczeń dotyczących przyszłości w celu odzwierciedlenia wszelkich zmian w oczekiwaniach lub wydarzeniach, warunkach lub okolicznościach, na których takie oświadczenia są oparte.

Bobby Eagle
Dyrektor ds. komunikacji zewnętrznej Tech Data