OnRobot: A legfontosabb robotikai berendezéseket gyártó dán vállalat megvásárolja az egyedi robotikai céget

ODENSE, Denmark--()--A Purple Robotics nevű új vállalat mindössze egyetlen év alatt fejlesztette ki innovatív vákuumos fogószerkezetét, amely a világon az első, kifejezetten az együttműködő robotokhoz (cobot) tervezett ilyen berendezés. A Purple Roboticsot pedig most felvásárolta az OnRobot, az egyik igazán jelentős robotikai vállalkozás. A tranzakció alig két hónappal azután valósul meg, hogy három (amerikai, magyar és dán) robotikai vállalat összeolvadásából létrejött az OnRobot azzal a céllal, hogy egyetlen globális szereplővé váljon az ipari robotikai berendezések piacán.

A dániai odense-i székhelyű OnRobot egy újabb úttörő technológiával bővíti kínálatát. A Purple Robotics felvásárlásával az OnRobot a világ első dupla vákuumos fogószerkezetét kínálhatja forgalmazóinak. A fogószerkezet nemzetközi robotipari érdeklődést is keltett, amikor a feltalálók bemutatták az idén júniusban Münchenben megrendezett Automaticán, a világ legnagyobb robotikai kiállításán.

A Purple Roboticsot a robotika három dán „megszállottja”, név szerint Lasse Kieffer, Henrik Tillitz Hansen és Peter Nadolny Madsen alapította, akik mindhárman termékfejlesztőként dolgoztak a világ első cobotját kifejlesztő vállalat, a Universal Robots kötelékében. Az ott szerzett értékes szaktudásukat odense-i központjában most saját meglévő K+F részlegével egyesíti az OnRobot. Lasse Kieffer, a Purple Robotics vezérigazgatója kollégáival együtt izgatottan várja, hogy csatlakozzanak az OnRobot szervezetéhez.

„Nagyon szórakoztató volt egy vadonatúj robotikai céget létrehozni, hogy aztán találmányunkkal felforgassuk a vákuumos fogószerkezetek piacát. Logikus lépés – és jelentős szinergia-lehetőség –, hogy csatlakozzunk az OnRobothoz, akik már felépítettek egy szilárd, globális értékesítési szervezetet. Ez számunkra azt jelenti, hogy teljes mértékben a világ legmenőbb robotikai termékeinek fejlesztésére összpontosíthatunk. Együtt messzebb jutunk” – nyilatkozta Kieffer.

Három hónappal a start után már 25 országban értékesítettek

Piacra lépése óta világszerte valósággal ostromolják a Purple Roboticsot a kereskedők, annyira szeretnék már értékesíteni a terméket ügyfeleiknek. Mindössze három hónappal a termék bevezetése után már 25 ország 40 forgalmazója kötött forgalmazási megállapodást a Purple Roboticsszal a szabadalmaztatott találmányra.

A Purple Robotics dupla vákuumos fogószerkezete úgymond két „kezet“ ad a robotkarnak, ezzel pedig azt a képességet, hogy több tárgyat lehessen egyszerre mozgatni, és egyetlen mozgatás keretében több feladatot lehessen megoldani. Ráadásul egy elektromos szivattyú került magába a fogószerkezetbe, ami azt jelenti, hogy a felhasználóknak nem kell bajlódniuk a hagyományos vákuumos fogószerkezeteknél megszokott tömlőkkel, sűrített levegővel és kábelekkel.

A vákuumos fogószerkezet a globális iparágnak az olyan hatékony és rugalmas robotikai megoldások iránti egyértelmű igényét elégíti ki, amelyeket könnyen és gyorsan üzembe lehet helyezni. A Purple Robotics fogószerkezetének telepítése a robotkarra és üzembe helyezése kevesebb mint 30 percet vesz igénybe. A vákuumos fogószerkezet képes arra, hogy gyengéden és hatékonyan kezeljen különböző méretű, tömegű, anyagú és formájú tárgyakat. A fogószerkezet emelési kapacitása 10 kg, és úgy tervezték, hogy valamennyi robotgyártó cég számos könnyűsúlyú robotjával használható legyen.

„Az a jó, ha könnyen elképzelhető még a legkisebb termelési tételek előállításának automatizálása is. Máskülönben a robottechnológia nem jó befektetés. Éppen ezért gondosan kiválogatjuk a legjobb és leginkább felhasználóbarát robotikai termékeket, amelyeket integrálunk az OnRobot kínálatába. Rendkívüli örömünkre szolgál, hogy mostantól vákuumos fogószerkezetet is kínálhatunk robotikai forgalmazóinknak és rendszerintegrátorainknak, miközben izgatottan várjuk, hogy a Purple Robotics első osztályú robotfejlesztői a fejlesztési részlegünk tagjai legyenek” - mondta el Enrico Krog Iversen, az OnRobot vezérigazgatója.

A Purple Robotics felvásárlása azt is jelenti, hogy a vákuumos fogószerkezetet is bemutatják amerikai robotikai vásárlóiknak a szeptember 10. és 15. között Chicagóban megrendezésre kerülő IMTS kiállítás keretében. A három robotikai vállalat – az On Robot, a Perception Robotics és az OptoForce – tavaszi összeolvadását követően az OnRobot termékkínálata robotikai berendezések széles skáláját tartalmazza, köztük elektromos fogószerkezeteket, erő-/nyomatékérzékelőket, gekkó működési elvű fogószerkezeteket és tapintó érzékelőket.

„Most még egy lépéssel közelebb kerültünk jövőképünk megvalósításához, vagyis hogy teljes körű szolgáltatást tudjunk nyújtani a robotikai tartozékok vásárlóinak. Az biztos, hogy nem a Purple Robotics az utolsó felvásárlásunk. Már több érdekes vállalatra is szemet vetettünk szerte a világon” – nyilatkozta Enrico Krog Iversen.

Az OnRobot tulajdonosi köre ráadásul egy újabb jelentős nemzetközi befektetővel – a Summit Partners amerikai kockázati alappal – is bővült a közelmúltban.

Az OnRobot

Az odense-i központú OnRobot elsősorban együttműködő robotokat – cobotokat – alkalmazó megoldások számára kínál technológiákat (hardvereket és szoftvereket is). Az OnRobot fogószerkezeteket, érzékelőket és más cobotberendezéseket fejleszt, amelyek megkönnyítik a technológia használatát olyan területeken, mint a csomagolás, minőség-ellenőrzés, anyagmozgatás, gépkarbantartás, összeszerelés és hegesztés. Dániai székhelye mellett az OnRobot már Németországban, Kínában, az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Malajziában és Magyarországon is rendelkezik értékesítési irodákkal, és már több mint 100 főt foglalkoztat.

További információért látogasson el a www.onrobot.com weboldalra.

OnRobot AS, Teglværksvej 47H, DK-5220 Odense SØ, Dánia

Sajtófotók

Enrico Krog Iversen portréfotói

Lasse Kieffer portréfotói

Fotók a Purple Robotics vákuumos fogószerkezetről

Fotó az OnRobot dániai Odensében található székhelyéről

Interjúk

Enrico Krog Iversennel, az OnRobot vezérigazgatójával, illetve Lasse Kiefferrel, a Purple Robotics vezérigazgatójával Liselotte Winther Frellsen személyi asszisztensen keresztül kérhető interjú. Mobiltelefon: +45 2278 4537. E-mail: lwf@onrobot.com

Contacts

Grouleff Communications
Malene Grouleff
+45 70 27 08 72
malene@grouleff.it

Contacts

Grouleff Communications
Malene Grouleff
+45 70 27 08 72
malene@grouleff.it