Jaderná elektrárna Sanmen 1 v Číně s technologií Westinghouse AP1000® jako vůbec první úspěšně prošla kritickými zátěžovými zkouškami

Sanmen (Čína)--()--Firma Westinghouse Electric Company a čínská státní firma pro jadernou technologii (China State Nuclear Power Technology Corporation - SNPTC) dnes oznámily, že první jaderná elektrárna na světě s technologií AP1000, která se nachází v čínském městě Sanmen a v provincii Zhejiang, úspěšně prošla počátečními kritickými zátěžovými zkouškami.

"Dnes jsme úspěšně dokončili první hlavní krok před uvedením jaderné elektrárny s technologií AP1000 firmy Westinghouse do plného komerčního provozu," řekl José Emeterio Gutiérrez, prezident a generální ředitel firmy Westinghouse. "Opět jsme se o krok přiblížili k předání první jaderné elektrárny s technologií AP1000 na světě našemu zákazníkovi a vůbec celému světu. Spolu s našimi partnery nabídneme spotřebitelům v Číně bezpečný, spolehlivý a čistý zdroj energie z jaderné elektrárny Sanmen 1."

Po kritických zátěžových zkouškách nyní nastane fáze připojování k elektrické rozvodné síti. Po uvedení do provozu se pak elektrárna Sanmen 1 stane první fungující jadernou elektrárnou s technologií AP1000, s moderním systémem pasivní bezpečnosti, několika bezpečnostními okruhy a dosud netušenými možnostmi v oblasti řízení spolehlivosti a bezpečnosti.

Gavin Liu, prezident firmy Westinghouse pro oblast Asie, k pevnému partnerství společnosti Westinghouse s jejich čínskými zákazníky, řekl: "Společnost Westinghouse dosahuje v Číně úspěchů díky úzké spolupráci se svými zákazníky. Toto partnerství a způsob spolupráce tak představuje vhodný model další budoucí spolupráce při budování dalších elektráren s technologií AP1000 po celém světě."

Společnost Westinghouse v současné době staví šest jaderných elektráren s využitím technologie AP1000, které jsou v různých fázích výstavby, zkoušek a zahajování provozu. Mezi aktuální projekty patří dva jaderné bloky v elektrárně Sanmen, v čínské provincii Zhejiang, dva bloky v elektrárně Haiyang, v čínské provincii Shandong a dva další bloky v jaderné elektrárně Alvin W. Vogtle Electric Generating Plant v blízkosti města Waynesboro, v americkém státě Georgia.

Text této zprávy v původním, zdrojovém jazyce je oficiální verzí. Překlad této zprávy do jiných jazyků poskytujeme pouze jako doplňkovou službu. Text zprávy v původním, zdrojovém jazyce je jedinou právně závaznou verzí této tiskové zprávy.

Westinghouse Electric Company
Sarah Cassella, +1 412-374-4744