Smartmatic deelt expertise in verband met oproep om online stemmen in te voeren voor Europese expats

  • Een hoorzitting van het Europese parlement openbaart zorgen over inbreuk op het stemrecht van kiezers in het buitenland als gevolg van verouderde stemsystemen.

BRUSSEL--()--Tijdens een openbare bijeenkomst in het Europese Parlement, riepen experts, actievoerders en politici op tot actie om te garanderen dat kiezers in het buitenland volledig deel kunnen nemen aan verkiezingen, inclusief de Europese verkiezingen in 2019.

Smartmatic deelde zijn ervaring van het aanbieden van online stemsystemen overal ter wereld. Mike Summers, programmamanager voor Smartmatic, de vooraanstaande leverancier van stemtechnologie ter wereld zei; “Technologie moet kiezers in het buitenland in staat stellen om gemakkelijk hun stem uit te brengen. Stemmen via het internet is een bewezen, veilige en zekere manier die helpt de opkomst te verhogen. We weten uit ervaring met stemsystemen via het internet dat dit werkt.”

Tijdens het evenement benadrukten de actievoerders de verbinding tussen lastige stemprocessen en verminderde betrokkenheid onder kiezers. Rapporten van Britse kiezers in het buitenland die niet konden stemmen in het EU referendum van de afgelopen week als gevolg van ontbrekende en te laat ontvangen stembiljetten toonden hoe de betrokkenheid van expats wordt ondermijnd.

Volgens Summers “waren teveel kiezers in het buitenland bij het EU referendum niet in staat om te stemmen als gevolg van verouderde systemen. Dit moet veranderen en er moet lering uit worden getrokken. De technologie bestaat om kiezers overal ter wereld te helpen.”

De ervaring in de EU verschilt per land:

  • In Estland is er acht keer via het internet gestemd met een bindend resultaat. In de Europese parlementsverkiezingen van 2014 werden stemmen uitgebracht uit 98 landen.
  • Frankrijk, met meer dan 2,5 miljoen burgers die in het buitenland wonen, is de enige EU-lidstaat waar kiezers in het buitenland online kunnen stemmen voor hun vertegenwoordigers in de Nationale Vergadering.
  • Verschillende landen, waaronder Litouwen, Bulgarije en Finland overwegen momenteel om stemmen via het internet in te voeren.

Informatie voor redacteuren

De I-voting conferentie vond op 29 juni plaats in het Europese Parlement van 15.00 - 18.30. Hier is een webstream van het evenement beschikbaar - http://ecrgroup.eu/I-Voting/

Over Smartmatic

Smartmatic werd in 2000 opgericht in de VS en is wereldwijd de toonaangevende aanbieder van stemtechnologie en -oplossingen. Vandaag de dag werkt Smartmatic met zes van de acht landen die verkiezingsautomatisering invoeren. Smartmatic heeft in samenwerking met R&D Lab Cybernetica uit Estland het Internet stemsysteem van Estland ontworpen en opgeleverd en exporteert dit naar de hele wereld. Smartmatic heeft verkiezingen in vijf continenten gemanaged en meer dan 3,7 miljoen stemmen verwerkt. Voor informatie kunt u terecht op www.smartmatic.com

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Smartmatic
Alice Macdonald, 0044 7525149995
Communications and Public Afffairs Director
Alice.macdonald@smartmatic.com

Contacts

Smartmatic
Alice Macdonald, 0044 7525149995
Communications and Public Afffairs Director
Alice.macdonald@smartmatic.com