Het ziet er in de toekomst groen uit voor Nederlandse datacenters

Minder regelgeving, concurrerende lonen en een geavanceerde infrastructuur maken van Nederland een belangrijk knooppunt voor toegang tot wereldwijde markten, aldus het ISG Provider Lens™-rapport.

AMSTERDAM--()--Dienstverleners in Nederland zijn zowel geografisch als technologisch goed gepositioneerd om te profiteren van de groeiende trends in de richting van cloud-automatiseringsactiviteiten en milieuduurzaamheid, zo blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport dat vandaag is gepubliceerd door Information Services Group (ISG) (Nasdaq: III), een toonaangevend wereldwijd technologisch onderzoeks- en adviesbureau.

Het 2023 ISG Provider Lens™ Private/Hybrid Cloud - Data Center Services rapport voor Nederland concludeert dat de toegang tot goedkope "groene" stroom het land een aantrekkelijke locatie maakt voor datacenters en beheerde clouddiensten. Maar de voordelen van Nederland zijn niet beperkt tot de overdaad aan groene energie. Als het gaat om innovatie, staat Nederland consequent in de top vijf van de Europese Unie, aldus het ISG-rapport.

"Nederlandse uitmuntendheid in innovatie dwingt aanbieders hier om hun capaciteiten op het gebied van beheerde diensten voor lokale klanten voortdurend te verbeteren", zegt Ola Chowning, ISG-partner, Noord-Europa. "Het succes in Nederland maakt het makkelijker voor diezelfde aanbieders om in te spelen op de behoeften van klanten in andere EU-landen."

Het aanhoudende conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft een aanzienlijke impact gehad op de Nederlandse uitbestedingsmarkt voor datacenters, met name op colocatiediensten, aldus het ISG-rapport. Volgens het rapport zagen Nederlandse bedrijven de elektriciteitsprijzen in de eerste helft van 2022 omhoogschieten, waardoor ze naar een oplossing hebben gezocht voor de stijgende operationele uitgaven en enkele van hun offshore- en nearshorelocaties hebben gebruikt om aan de eisen van lokale klanten te voldoen.

Om zowel de servicekwaliteit te verbeteren als de kosten te verlagen, blijven beheerde dienstverleners in Nederland hun activiteiten automatiseren, aldus het ISG-rapport. Voor dienstverleners is automatisering de grote gelijkmaker. Het helpt bij het nivelleren van het speelveld tussen kleine, regionale aanbieders van niche-services en grote, gevestigde dienstverleners, volgens ISG.

Omdat automatisering het energieverbruik kan verlagen en daarmee de hogere operationele uitgaven ontstaan door de huidige energiecrisis, zou de trend naar het automatiseren van activiteiten in de cloudomgeving moeten versnellen, aldus ISG.

“Automatisering en AI zijn hier om te blijven," zegt Jan Erik Aase, partner en global leader, ISG Provider Lens Research. "Het feit dat de meeste Nederlandse ondernemingen zijn overgestapt op multi-vendor en multicloud ecosystemen onderbouwt dit."

In het rapport wordt ook onderzocht hoe een robuuste transportinfrastructuur bijdraagt aan een veerkrachtige toeleveringsketen, waardoor de Nederlandse economie aansluiting kan vinden bij diverse wereldmarkten.

Het 2023 ISG Provider Lens™ Private/Hybrid Cloud - Data Center Services rapport voor Nederland evalueert de capaciteiten van 47 aanbieders in twee kwadranten: Beheerde diensten en Colocatiediensten.

Het rapport noemt Accenture, Atos, Capgemini, CyrusOne, data place, Digital Realty (Interxion), DXC Technology, Equinix, Kyndryl, maincubes, NorthC, NTT GDC, Orange Business en TCS elk in één kwadrant als leiders.

Bovendien worden LTIMindtree en Smartdc genoemd als rijzende sterren - bedrijven met een "veelbelovende portefeuille" en "hoog toekomstpotentieel" volgens de definitie van ISG - elk in één kwadrant.

Een aangepaste versie van het rapport is verkrijgbaar bij DXC Technology.

Het 2023 ISG Provider Lens™ Private/Hybrid Cloud – Data Center Services rapport voor Nederland is voor abonnees of voor eenmalige aankoop beschikbaar via deze webpagina.

Over ISG Provider Lens™ Onzerzoek

De ISG Provider Lens™ Quadrant onderzoeksreeks is de enige evaluatie van dienstverleners in zijn soort die empirisch, data-gedreven onderzoek en marktanalyse combineert met de praktijkervaring en observaties van ISG's wereldwijde adviesteam. Ondernemingen vinden er een schat aan gedetailleerde gegevens en marktanalyses om hun selectie van geschikte sourcingpartners te begeleiden, terwijl ISG-adviseurs de rapporten gebruiken om hun eigen marktkennis te valideren en aanbevelingen te doen aan ISG's zakelijke klanten. Het onderzoek bestrijkt momenteel providers die hun diensten wereldwijd aanbieden, in heel Europa, maar ook in de VS, Canada, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Benelux, Duitsland, Zwitserland, Scandinavië, Australië en Singapore/Maleisië, en in de toekomst zullen nog meer markten worden toegevoegd. Voor meer informatie over ISG Provider Lens onderzoek, bezoek deze webpagina.

Een aanvullende onderzoeksreeks, de ISG Provider Lens Archetype-rapporten, bieden een unieke evaluatie van providers vanuit het perspectief van specifieke aankooptypes.

Over ISG

ISG (Information Services Group) (Nasdaq: III) is een toonaangevend wereldwijd technologisch onderzoeks- en adviesbureau en een betrouwbare zakenpartner voor meer dan 900 klanten, waaronder meer dan 75 van de 100 grootste bedrijven ter wereld. ISG zet zich in om bedrijven, organisaties in de publieke sector en service- en technologieproviders te helpen om een uitmuntende bedrijfsvoering en snellere groei te bereiken. Het bedrijf is gespecialiseerd in diensten voor digitale transformatie, waaronder automatisering, cloud- en gegevensanalyse, sourcingadvies, diensten voor governance en risicobeheer, networkcarrierdiensten, strategisch en operationeel ontwerp, veranderingsmanagement, marktinformatie en onderzoek en analyse op het gebied van techniek. ISG is opgericht in 2006 en is gevestigd in Stamford, Connecticut. Het bedrijf heeft meer dan 1.600 digitale professionals in dienst die actief zijn in meer dan 20 landen. Het is een wereldwijd team dat bekend staat om zijn innovatieve denkwijze, marktinvloed, diepgaande expertise op het gebied van industrie en technologie, en onderzoeks- en analysemogelijkheden van wereldklasse die zijn gebaseerd op de meest uitgebreide marktgegevens. Ga voor meer informatie naar www.isg-one.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Press Contacts:

Will Thoretz, ISG
+1 203 517 3119
will.thoretz@isg-one.com

Kate Hartley, Carrot Communications for ISG
+44 (0)20 3457 6403
kate.hartley@carrotcomms.co.uk

Contacts

Press Contacts:

Will Thoretz, ISG
+1 203 517 3119
will.thoretz@isg-one.com

Kate Hartley, Carrot Communications for ISG
+44 (0)20 3457 6403
kate.hartley@carrotcomms.co.uk