A Teijin Automotive Technologies az új Lotus Emira kulcsfontosságú külső alkatrészeinek szállítója

The doors, rear quarter and tailgate outer panels of the new Lotus Emira are manufactured using Teijin Automotive Technologies' proprietary TCA Ultra Lite® material. (Photo: Business Wire)

AUBURN HILLS, Michigan--()--Ha már találkozott a vadonatúj Lotus Emirával, valószínűleg feltűnt az izgalmas külső formavilága. A prémium kategóriás sportautó – melynek motorját középen helyezték el – elegáns külsejét részben azoknak a fejlett kompozitanyagból készült paneleknek köszönheti, amelyeket a Teijin Automotive Technologies szállít. Például a Teijin Automotive Technologies gyártja a jobb és bal oldali ajtókat, a jobb és bal oldali hátsó oldalelemeket, valamint a csomagtérajtó belső, külső és alsó burkolatát.

Az ajtó, a hátsó oldalelemek és a csomagtérajtó külső paneljeit a vállalat szabadalmaztatott TCA Ultra Lite® anyagából gyártották. Az alacsony sűrűségű, „A” osztályba sorolt felületi anyag közel 43 százalékkal könnyebb, mint a hagyományos kompozitanyag, súlya pedig nagyjából megegyezik az alumíniuméval. Ugyanakkor mivel kompressziós eljárással készült kompozitanyagról van szó, olyan egyedi stílusjegyeket lehet létrehozni vele, amit a préselt fémmel nem, továbbá ütés- és korrózióálló. Ezt a díjnyertes anyagot a vállalat legmodernebb, lemezformázó kompozit (SMC) eljárást alkalmazó gyártósorán készítik a Franciaországban található Pouancéban.

A különleges dizájnelemek közé tartozik az ajtóban a formatervezett, a légáramlást a hátsó oldalpanelbe öntött szívónyílás felé vezető rész. Ez a kialakítás kettős célt szolgál: levegő beszívást és hűtést biztosít a motortér számára.

„A Lotus Emira karosszériaelemeinek számos követelménynek kellett megfelelniük, beleértve az aerodinamikai és a formatervezést, továbbá könnyűnek, erősnek kellett lenniük, biztosítva a magas minőségű „A” kategóriájú felületképzést” – mondta el Paul Tedstone, a Lotus Cars ellátási igazgatója. „Azzal, hogy a karosszériaelemekhez – beleértve az ajtókat is – könnyű kompozitanyagokat használtunk, ötvözni tudtunk minden mérnöki és formai követelményt a díjnyertes sportautó lenyűgöző dizájnjának kialakításakor.”

A csomagtérajtó belső paneljei szerkezeti minőségű, alacsony sűrűségű SMC-ből készülnek, amelyek a szilárdsághoz optimalizált üvegszáltartalommal rendelkeznek. Minden külső panelt vezetőképes alapozóval ellátva adnak át a Lotusnak, míg a belső csomagtérajtó panel fekete texturált bevonatot kap. Az alkatrészeket a Teijin Automotive Technologies portugáliai, Leça do Balio-ban található gyárában állítják elő.

„Az, hogy részesei lehettünk ennek az ikonikus járműmárkának, és ezáltal egy teljesen új, dinamikus sportautó került a piacra, nagyon izgalmas volt számunkra” – jelentette ki Chris Twining, a Teijin Automotive Technologies elnök-vezérigazgatója. „Az „A” osztályba sorolt, ultrakönnyű kompozitanyagaink fokozzák ennek az egzotikus külsejű, prémium kategóriás autónak a megjelenését és a teljesítményét.”

A Teijin Automotive Technologies Ultra Lite technológiája szabadalmaztatott, kezelt üvegbuborékokkal helyettesíti a kálcium-karbonátot , lehetővé téve, hogy a gyanta hozzátapadjon a mátrixhoz és megnövelje a gyanta és a buborék közötti felületi szilárdságot. Ezzel a kezelési technológiával robusztusabb gyantakeverék hozható létre, ezáltal az öntött alkatrészek jobban ellenállnak a kezelési sérüléseknek, megakadályozza, hogy az apró repedések miatt lepattanjon a festék, gödrök, vagy hólyagok keletkezzenek, valamint javítja a festék tapadási és kötési tulajdonságait.

A TCA Ultra Lite lehetővé teszi az autógyártóknak, hogy „A” kategóriájú felületet képezzenek egy olyan anyaggal, amely ellenáll a korróziónak, a benyomódásnak és horpadásnak, így a vásárló járműve nem rozsdásodik, és nem lesz kitéve a karcolásoknak és horpadásoknak, amelyek minden fémből készült járműpanel felületét károsítják.

Amit a Teijin Automotive Technologies vállalatról tudni érdemes

A Teijin Automotive Technologies a Teijin vállalatcsoport szerves részeként, a globális autó- és közlekedési iparág szolgálatában, fejlett kompozitanyagokból készült alkatrészek – többek között szén- és üvegszálak – fejlesztésére és gyártására specializálódott. A vállalat világszinten vezető szerepet tölt be a kompozitanyagok terén arra helyezve a hangsúlyt, hogy az autógyártókat olyan könnyű, tartós termékekkel lássák el, amelyek rugalmassá teszik a tervezést és a kialakítást. A Teijin Technologies székhelye a Michigan állambeli Auburn Hills-ben található az Egyesült Államokban, a vállalat 29 telephellyel rendelkezik 8 országban és több mint 5 000 embert foglalkoztat. További információért kérjük, látogasson el a következő weboldalra: Teijinautomotive.com.

Amit a Teijin vállalatcsoportról tudni érdemes

A Teijin (TSE: 3401) olyan technológia vezérelt globális vállalatcsoport, amely számos ágazatban kínál csúcstechnológiát képviselő megoldásokat ügyfeleinek, ideértve a környezetvédelmet és a biztonsági és katasztrófaelhárítási területet, továbbá a demográfiai változásokat és a fokozott egészségtudatosságot. A Japán első műselyemgyártójaként 1918-ban alapított Teijin egyedülálló vállalkozássá nőtte ki magát, amely három fő üzleti területet fed le: nagy teljesítményű anyagok, mint aramid, szénszálak és kompozitok, valamint gyanta- és műanyag-feldolgozás, fóliák, poliészterszálak és termékátalakítás; egészségügy, beleértve a csont- és ízületi, légzőszervi és szív- és érrendszeri/metabolikus betegségek kezeléséhez használt gyógyszereket és otthoni egészségügyi eszközöket, ápolóeszközöket, valamint a tüneteket megelőző egészségügyi ellátást; informatikai, köztük B2B megoldásokat orvosi, vállalati és állami rendszerekhez, illetve csomagolt szoftvereket és B2C online szolgáltatásokat a digitális szórakoztatáshoz. Az iparágakban tevékenykedő felek iránti mély elkötelezettségét a „Human Chemistry, Human Solutions” (Emberi kémia, emberi megoldások) szlogen is kifejezi, és ezzel a Teijin a jövő társadalmát támogató vállalat kíván lenni. A vállalatcsoport mintegy 170 tagot számlál és világszerte körülbelül 20 000 embert foglalkoztat 20 országban. A 2022. március 31-én zárult pénzügyi évben a Teijin konszolidált árbevétele 926,1 milliárd jen (7,2 milliárd USD) volt, míg összvagyona elérte az 1 207,6 milliárd jent (9,4 milliárd USD).

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Kim Zitny
+1 248.535.6944
kim.zitny@teijinautomotive.com

Contacts

Kim Zitny
+1 248.535.6944
kim.zitny@teijinautomotive.com