Zayed Sustainability Prize lanceert nieuwe categorie om klimaatoplossingen te versnellen en de planeet te beschermen voor toekomstige generaties

  • Nieuwe categorie ‘Klimaatactie’ beloont innovatieve oplossingen die klimaatadaptatie bevorderen, veerkracht opbouwen en milieuoplossingen inzetten
  • Kleine en middelgrote ondernemingen (mkb's) en non-profitorganisaties (ngo's) komen in aanmerking voor de categorie Klimaatactie
  • Winnaar van de categorie Klimaatactie wint $ 600.000

Employee of Zayed Sustainability Prize winner, Okuafo Foundation, demonstrates how to use a drone to optimise agricultural production (Photo: AETOSWire)

ABU DHABI, Verenigde Arabische Emiraten--()--De Zayed Sustainability Prize, de baanbrekende wereldwijde prijs van de VAE voor het erkennen van uitmuntendheid in duurzaamheid, heeft een speciale categorie gelanceerd met de naam ‘Klimaatactie’. Deze nieuwe categorie is gericht op het herkennen en promoten van innovatieve oplossingen die de klimaatverandering aanpakken en de natuurlijke hulpbronnen van de planeet beschermen.

De lancering van de categorie Klimaatactie valt samen met het Jaar van Duurzaamheid van de VAE, een nationaal initiatief dat gericht is op het versnellen van duurzame ontwikkeling in het hele land in overeenstemming met de nationale strategie van de VAE. Het komt ook vooruit op de 28e conferentie van de partijen bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (COP28), die later dit jaar in de VAE zal worden gehouden.

Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, minister van Industrie en Geavanceerde Technologie van de VAE, directeur-generaal van de Zayed Sustainability Prize, en aangewezen president van de COP28: “Nu we het Jaar van Duurzaamheid van de VAE markeren en ons voorbereiden om COP28 te organiseren, is het belangrijker dan ooit om innovatieve oplossingen te erkennen en te ondersteunen die de planeet en mensen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. De VAE zet zich in voor het leveren van een COP of Actie – een oplossingsgerichte COP die inclusieve duurzame ontwikkeling bevordert en de goedkeuring van beleid versnelt dat zal leiden tot mitigatie, aanpassing, klimaatfinanciering en verlies en schade. De nieuwe categorie Klimaatactie van de Zayed Sustainability Prize versterkt deze inzet door de inzet van oplossingen te ondersteunen die de wereld vandaag nodig heeft om het Akkoord van Parijs in leven te houden en de opwarming onder 1,5 graden Celsius te beperken.”

Z.E. Al Jaber voegde eraan toe : "In dit kritieke decennium van actie is de categorie Klimaatactie een belangrijke toevoeging aan het mandaat van de prijs en we kijken uit naar het ontvangen van inzendingen van over de hele wereld. We zijn trots om innovatieve oplossingen aan te moedigen en te belonen die nodig zijn om klimaatbeloften om te zetten in concrete actie en tastbare, inclusieve en duurzame vooruitgang te stimuleren voor onze planeet en gemeenschappen."

De Zayed Sustainability Prize werd in 2008 opgericht als een eerbetoon aan de duurzaamheid en humanitaire erfenis van wijlen Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, de oprichter van de VAE. De prijs erkent organisaties en middelbare scholen die impactvolle en inspirerende innovaties leveren in de categorieën Gezondheid, Voedsel, Energie, Water, Wereldwijde middelbare scholen en nu Klimaatactie.

De nieuwe categorie Klimaatactie zal het bereik en de impact van de prijs verder vergroten door oplossingen te belonen die de natuurlijke omgeving beschermen en verbeteren, terwijl ook de dringende uitdaging van klimaatverandering wordt aangepakt. Dit omvat organisaties die klimaatadaptatie bevorderen, veerkracht opbouwen en milieuoplossingen inzetten. Kleine en middelgrote ondernemingen (mkb's) en non-profitorganisaties (ngo's) komen in aanmerking voor de categorie Klimaatactie.

De Zayed Sustainability Prize transformeert als 15 jaar levens door duurzame oplossingen te bieden op het gebied van gezondheid, voedsel, energie en water. Nu, door zijn speciale categorie Klimaatactie, en naarmate de inspanningen van de wereld om klimaatverandering te bestrijden steeds groter worden, zal de prijs helpen bij het schalen van innovatieve oplossingen die milieuproblemen aanpakken en gemeenschappen in staat stellen om klimaatbestendigheid op te bouwen.

De Zayed Sustainability Prize is een wereldwijd platform geworden voor het bevorderen van duurzame ontwikkeling, met winnaars en finalisten uit alle hoeken van de wereld. Vandaag viert de prijs 15 jaar wereldwijde impact met meer dan 378 miljoen mensen over de hele wereld die profiteren van de 106 oplossingen van de winnaars.

De prijs beloont US $ 600.000 voor elke winnaar in de categorieën Gezondheid, Voedsel, Energie, Water en Klimaatactie. De categorie Wereldwijde middelbare scholen is verdeeld in zes wereldregio's, waarbij elke school tot $ 100.000 kan claimen om hun project te starten of verder uit te breiden.

De lancering van de categorie Klimaatactie zal naar verwachting een breed scala aan inzendingen van over de hele wereld aantrekken. De Zayed Sustainability Prize roept op tot inzendingen van non-profitorganisaties en kleine en middelgrote ondernemingen van nu tot 23 mei 2023. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking in Abu Dhabi.

*Bron: AETOSWire

Contacts

Baha Haroun
Baha.haroun@bcw-global.com

Contacts

Baha Haroun
Baha.haroun@bcw-global.com