Alerzo boekt vijfvoudige transactiegroei over lopende jaar door informele kleinhandelaren van Nigeria te bedienen

Technologie transformeert een detailhandelssector die voornamelijk in handen is van vrouwen

SINGAPORE & IBADAN, Nigeria--()--Alerzo, een van de snelstgroeiende B2B-startups in Nigeria, heeft vandaag aangekondigd dat het transactievolume op jaarbasis in september meer dan US$ 155 miljoen bedroeg, een groei die meer dan vervijfvoudigd is sinds begin 2021.

Sinds de Series A-inzamelingsactie van het bedrijf deze zomer, heeft de B2B-marktplaats van Alerzo de omzet meer dan verdubbeld en een betalingsbedrijf opgebouwd dat nu meer dan 400.000 transacties per maand verwerkt.

Adewale Opaleye ('Ade') richtte in 2019 Alerzo op in Ibadan, de op twee na grootste stad van Nigeria. Het bedrijf biedt meer dan 150.000 informele winkels - waarvan meer dan 90% door vrouwen wordt geëxploiteerd - met gratis levering op dezelfde dag, niet-contante betalingen en een portfolio met andere digitale diensten die de winstgevendheid van de winkel vergroten en het leven van de eigenaren vereenvoudigen.

“Ik begon Alerzo om mijn moeder te helpen. Ze is een alleenstaande moeder die twee informele winkels had om mij en mijn drie broers en zussen te onderhouden. Vóór Alerzo moest ze haar winkel sluiten en uren reizen om inventaris te kopen om in bedrijf te blijven,” aldus Opaleye, die natuurkunde studeerde in Nigeria en informatica in China. “Vrouwen zijn vaak het slachtoffer van diefstal omdat straatjongens weten dat winkeliers vaak contant geld bij zich hebben. Ik wilde toepassen wat ik in China heb geleerd om het leven van werkende moeders in Nigeria te verbeteren.”

Deze zomer nam Alerzo Shago Payments over om de transformatie van een B2B-marktplaats naar een alles-in-één technologieplatform te versnellen. Shago, opgericht door Sabastine Enechi, een veteraan in de betalingssector, versnelt de vooruitgang van Alerzo in digitale producten en financiële diensten. Met de integratie van Shago in AlerzoPay, de betalingstak van het bedrijf, voorziet Alerzo informele winkels nu van een portfolio met nieuwe digitale diensten, zoals het opwaarderen van mobiele beltegoeden, factuurbetalingen en peer-to-peer-overschrijvingen.

Santie Botha, voorzitter van Capitec Bank (Zuid-Afrika), trad onlangs toe tot de raad van bestuur van Alerzo als de leidende onafhankelijke bestuurder. "Ik trad toe tot het bestuur van Alerzo omdat ik werd geïnspireerd door het levensverhaal van Ade en de toewijding van Alerzo deelde om werkende vrouwen in Afrika zelfredzamer te maken," verklaarde Botha.

Iyinoluwa Aboyeji, mede-oprichter van Flutterwave en Andela en lid van de adviesraad van Alerzo, stelde: "De meeste bedrijven praten veel over financiële en economische inclusie, maar richten hun bedrijven vervolgens op commercieel slimme megasteden zoals Lagos of Nairobi. Alerzo's focus op uitgesloten maar commercieel levensvatbare handelsgemeenschappen in kleinere steden zoals Ibadan is voorbeeldig en visionair. Ik ben geïnspireerd door hun focus op gemeenschappen die echt worden uitgesloten.”

Naast Aboyeji bestaat de adviesraad van Alerzo uit senior leidinggevenden die onder andere hebben gewerkt bij KKR, Facebook, Wellington Management en Galaxy Digital.

Christina Sass, een van Alerzo's investeerders en medeoprichter van Andela, merkte op: "Alerzo is een van die zeldzame sociale ondernemingen waar de duidelijke en krachtige maatschappelijke missie succesvol is in combinatie met de financiële prestaties van het bedrijf."

In september breidde Alerzo zijn activiteiten uit naar de Middle Belt en de noordelijke regio's van Nigeria, en is nu actief in Abuja en Kano. Het bedrijf is van plan voor het einde van volgend jaar het grootste deel van Nigeria te bedienen.

Over Alerzo

Alerzo, met hoofdkantoor in Singapore en Ibadan, Nigeria, is een alles-in-één technologie- en dienstenplatform dat de manier waarop de informele winkels van Nigeria werken, transformeert. Met Alerzo kunnen detailhandelaren voorraad bestellen, deze snel laten bezorgen, niet-contante betalingen ontvangen en doen, de winstgevendheid van de winkel beter volgen en een portfolio van digitale diensten faciliteren, waaronder aankopen van mobiele beltegoeden, factuurbetalingen en peer-to-peer-overschrijvingen. Bezoek ons op www.alerzo.com of volg ons op LinkedIn. Neem voor meer informatie over Alerzo contact met ons op via IR@alerzo.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Debra Cope, +1-202-468-3814, PR@Alerzo.com

Contacts

Debra Cope, +1-202-468-3814, PR@Alerzo.com