Konsorcium pod vedením EIG uzavřelo infrastrukturní dohodu se společností Aramco v hodnotě 12,4 miliardy dolarů

Konsorcium složené z renomovaných investorů ze Severní Ameriky, Asie a Blízkého východu

WASHINGTON--()--Společnost EIG, přední institucionální investor v globálním energetickém sektoru a jeden z nejvýznamnějších světových investorů do infrastruktury, dnes oznámila, že uzavřela dříve zveřejněnou transakci se společností Saudi Arabian Oil Co. („Aramco“), v jejímž rámci konsorcium investorů získalo podíl 49 % ve společnosti Aramco Oil Pipelines Company („Aramco Oil Pipelines“), nově vytvořeném subjektu s právy na 25leté tarifní platby za ropu přepravovanou prostřednictvím stabilizované sítě ropovodů společnosti Aramco.

Společná investice do ropovodů Aramco pod vedením EIG přilákala globální skupinu předních institucionálních investorů z Číny, Saúdské Arábie, Koreje, Spojených arabských emirátů a Spojených států, mimo jiné Mubadala Investment Company, Abu Dhabi Sovereign Investor, Silk Road Fund, Hassana a Samsung Asset Management.

Předseda představenstva a generální ředitel EIG R. Blair Thomas uvedl: „Jsme rádi, že jsme dokončili tuto transakci se společností Aramco, předním světovým dodavatelem energie. O kvalitě tohoto významného globálního infrastrukturního aktiva svědčí i přední investoři, kteří investovali společně s EIG. Je nám ctí spolupracovat s tímto špičkovým konsorciem a těšíme se na dlouhodobou a plodnou spolupráci.“

V souvislosti s transakcí působila HSBC Bank plc jako finanční poradce EIG a Latham & Watkins jako právní poradce EIG.

O společnosti EIG

EIG je předním institucionálním investorem do globálního energetického sektoru, který k 31. březnu 2021 spravoval 21,7 miliardy dolarů. EIG se specializuje na investice do soukromých energetických projektů a infrastruktury související s energetikou na celosvětové úrovni. Během své 39leté historie společnost EIG do tohoto sektoru investovala více než 37 miliard dolarů prostřednictvím více než 370 projektů nebo společností v 37 zemích na šesti kontinentech. Mezi obchodní partnery EIG patří řada předních penzijních fondů, pojišťoven, nadačních fondů, nadací a státních investičních fondů v USA, Asii a Evropě. Společnost EIG sídlí ve Washingtonu a má pobočky v Houstonu, Londýně, Sydney, Rio de Janeiru, Hongkongu a Soulu. Další informace naleznete na webových stránkách společnosti EIG na adrese www.eigpartners.com.

O společnosti Aramco

Aramco je globální integrovaná energetická a chemická společnost, která se řídí svým základním přesvědčením, že energie je příležitost. Globální tým společnosti Aramco, který produkuje přibližně každý osmý barel ropy na světě a vyvíjí nové energetické technologie, se snaží ovlivňovat vše, co dělá. Společnost se zaměřuje na to, aby její zdroje byly spolehlivější, udržitelnější a užitečnější. Tím přispívá k podpoře stability a dlouhodobého růstu na celém světě. www.aramco.com.

Text této zprávy v původním, zdrojovém jazyce je oficiální verzí. Překlad této zprávy do jiných jazyků poskytujeme pouze jako doplňkovou službu. Text zprávy v původním, zdrojovém jazyce je jedinou právně závaznou verzí této tiskové zprávy.

EIG
Sard Verbinnen & Co.