Luxemburgse supercomputer MeluXina is operationeel

Minister of State Xavier Bettel; His Royal Highness Henri, Grand Duke of Luxembourg; Minister of the Economy Franz Fayot; EuroHPC Joint Undertaking Executive Director Anders Jensen (Photo: Business Wire)

LUXEMBURG--()--De Luxemburgse high-performance computer MeluXina is op 7 juni officieel in gebruik gesteld. Hiermee is het land toegetreden tot de mondiale computergrootmachten. MeluXina is in staat meer dan 10 Petaflops uit te voeren. Dit is het equivalent van 10 miljoen miljard berekeningen per seconde. Hiermee behoort het systeem tot de top 50 van alle supercomputers ter wereld. Deze petascale computer draait op groene energie en is deels gefinancierd door de European High Performance Computing Joint Undertaking.

MeluXina is de tweede in een reeks van 8 high-performance computers in de EU na Vega, een petascale supercomputer in Slovenië die de eerste EuroHPC-machine was die in gebruik werd gesteld. Door de innovatieve modulaire architectuur is MeluXina in staat een grote verscheidenheid aan complexe, gegevensgestuurde rekentaken uit te voeren. De computer is in staat tot het verwerken van modellerings- en simulatietoepassingen die intensief rekenwerk vereisen, alsmede complexe high-performance data-analyse en AI-workloads.

Hoewel de meeste HPC’s zijn opgezet als pure onderzoeksinfrastructuren, onderscheidt MeluXina zich op internationaal niveau doordat het systeem is gericht op het bedrijfsleven en kan worden gebruikt door beginnende ondernemingen en ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf, alsmede door grote internationale groepen. Zowel op Luxemburgs als Europees niveau kan MeluXina alle typen gebruikersgroepen van dienst zijn over het volledige onderzoeks- en innovatiespectrum.

“Ons doel is supercomputing toegankelijk te maken voor iedereen. We hebben een nationaal HPC Competence Centre opgericht dat operationele ondersteuning en training biedt aan gebruikers. Verder heeft het Ministerie van Economische Zaken financieringsinstrumenten voor R&D en innovatie opgezet voor het ondersteunen van HPC-projecten. We bieden bedrijven de juiste gereedschappen om gebruik te kunnen maken van de kansen die worden geboden door de data-economie,” benadrukte de Luxemburgse minister van Economische Zaken Franz Fayot tijdens de ceremoniële ingebruikstelling die plaatsvond in aanwezigheid van ZKH Groothertog Henri. De minister onderstreepte ook dat MeluXina is opgezet als uiterst veilige infrastructuur die de volledige vertrouwelijkheid van alle verwerkte gegevens waarborgt.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Paul ZENNERS
Ministerie van Economische Zaken van Luxemburg
paul.zenners@eco.etat.lu
Tel. : (+352) 247-74126
Mobiel : (+352) 621 409 141

Contacts

Paul ZENNERS
Ministerie van Economische Zaken van Luxemburg
paul.zenners@eco.etat.lu
Tel. : (+352) 247-74126
Mobiel : (+352) 621 409 141