A tokiói Toranomon-Azabudai projekt és Toranomon Hills Area projekt megkapta a LEED ND és a WELL előminősítést

Tokió első LEED ND platina szintű előminősítéssel rendelkező ingatlana és a világ legnagyobb, WELL előminősítéssel rendelkező ingatlana

Toranomon-Azabudai Project (Credit: DBOX for Mori Building Co.)

TOKIÓ--()--A japán városi tájépítészet vezető vállalata, a Mori Building Co., Ltd. ma bejelentette, hogy a vállalat által Tokióban végzett, jelentős város-újjáépítési projektek keretében létrejött épületek a nagy presztizsű, főként környezetbarát zöldépületeket tanúsító LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítő rendszertől és a zöldépületeket elsősorban az energiahatékonyság és az emberek jóllétének biztosítása szempontjából besoroló WELL (WELL Building Standard) minősítő rendszerektől megkapták az előzetes minősítést.

A Toranomon-Azabudai projekt és a Toranomon Hills Area projekt egyaránt megkapta a LEED ND (Neighborhood Development, v.4) (a LEED a 4 verziószámú, városrész- [lakókörnyezetiegység-] fejlesztési kategóriája) legmagasabb (platina) szintű előminősítést. A Toranomon-Azabudai az első, a Toranomon Hills Area pedig a második projekt Tokióban, amely az ND kategóriában megszerezte a platina szintű minősítést. A LEED a legszélesebb körben elterjedt és alkalmazott zöldépület-minősítő rendszer, amely az épületeket és a városokat szerte a világon a környezetre gyakorolt hatás (víz- és energiafelhasználási hatékonyság, a beltéri környezet minősége és fenntartható anyagok használata) szempontjából értékeli és minősíti. A LEED kezelője a U.S. Green Building Council (USGBC).

A Toranomon-Azabudai projekt „A” negyede és Toranomon Hills Station Tower (nem végleges elnevezés) projekt „A-1” negyede WELL (Core, v.2 Pilot) előminősítést kapott; az előbbi a világon a legnagyobb, az utóbbi pedig Japánban a második legnagyobb ingatlan, amely megkapta ezt az előminősítést. A WELL a világ legelső teljesítményalapú rendszere, amely az épített környezetnek a levegőre, a vízre, a táplálékra, a fényre, az emberek erőnlétére, kényelmére és mentális közérzetére gyakorolt közvetlen, és az ezek összesége által az emberi egészségre és jóllétre gyakorolt közvetett hatását méri, minősíti és monitorozza. A WELL rendszer kezelője szintén a USGBC. A projektek a befejezésüket követően várhatóan megkapják majd a platina szintű WELL minősítést.

A Mahesh Ramanujam, a USGBC elnöke és vezérigazgatója, aki ugyanakkor a USGBC , a LEED, a WELL és a GRESB rendszer keretében harmadik feleket hitelesítő és validáló Green Business Certification Inc. elnöke és vezérigazgatója is, a következőket nyilatkozta:
„A Mori Building fenntarthatóságért végzett munkája és a most kiadott platina szintű LEED előminősítés kiváló példa arra, hogyan formálhatják át a szervezetek, vállalatok a közösségeket a karbonemisszió csökkentése, egészségesebb lakó- és munkakörnyezet kialakítása és a szén-dioxid-kibocsátás jövőbeli nullára csökkentése érdekében tett erőfeszítések révén. Az olyan előremutató projektek elismerésével, mint amilyen a Mori Building projektje is, azt szeretnénk demonstrálni, hogy hogyan járulhatnak hozzá a jobb épületek, a jobb közösségek és a jobb városok az emberek életszínvonalának szerte a világon való emeléséhez.”

A Mori Building „Create cities, nurture cities” (Városok életrehívása, városok táplálása) jelmondattal összefoglalt filozófiája alapján elkötelezett aziránt, hogy a városok és a természet harmonikus együttélésének elérése, alacsony szén-dioxid-kibocsátású városok létrehozása és így az emberi egészség tényleges javítása révén hozzájáruljon egy fenntartható globális társadalom létrehozásához.

LEED ND platina előminősítések

A Toranomon-Azabudai projekt a következő jellemzők alapján ért el kiemelkedően magas pontszámot: a komplexum egy számos különféle városi funkciót biztosító, központi térrel rendelkező, emberi léptékű városi központ, amely saját, megújuló energiaforrásokat hasznosító energiaellátással rendelkezik. A Toranomon Hills Station Tower kedvező megítéléséhez hozzájárult az is, hogy szerves részét képezi a meglévő tömegközlekedési rendszernek (a toronyépület részeként kialakításra került egy új metróállomás is), és rendkívül magas az energiahatékonysága.

Az a tény, hogy a Mori Building mindkét projektje esetében a városfejlesztés a helyi ingatlan-/földtulajdonosokkal együttműködésben történt, igen magas pontszámot eredményezett az ND kategóriában. A Toranomon-Azabudai projekt Tokió első projektje, amely platina szintű minősítést kapott az ND kategóriában, a Toranomon Hills Area projekt pedig ezután rövid idővel a második platina minősítéssel elismert projekt lett. Világviszonylatban is ritkaságnak számít, hogy városi üzleti negyedekben lévő komplexumok megkapják a platina szintű előminősítést.

WELL platina előminősítések

A Toranomon-Azabudai projekt „A” negyede és a Toranomon Hills Station Tower (nem végleges elnevezés) „A-1” negyede modern városfejlesztési koncepciójú projektekként a következő jellemzők alapján kapott igen magas pontszámot: kiterjedt zöld növényzettel rendelkező központi terek, a nagyteljesítményű szűrőkkel rendelkező légkondicionálóknak köszönhető, kiváló beltéri levegőminőség, egészséges ételeket kínáló kávézók és a központi terek testmozgást elősegítő, emelt platformjai. A projektek a befejezésüket követően várhatóan megkapják majd a platina szintű minősítést.

A Toranomon-Azabudai projekt „A” negyede a világ legnagyobb, előminősítéssel rendelkező ingatlana, a Toranomon Hills Station Tower (nem végleges elnevezés) „A-1” negyede pedig Japán második legnagyobb, előminősítéssel rendelkező ingatlana.

Hivatkozás: Toranomon-Azabudai projekt
https://www.mori.co.jp/en/img/article/210524_2.pdf

Amit a Toranomon-Azabudai projektről tudni kell
https://www.mori.co.jp/en/projects/toranomon_azabudai/ 

A Toranomon-Azabudai projekt imázsvideója
https://www.youtube.com/watch?v=5akVE7tWOto&feature=emb_logo 

Hivatkozás: Toranomon Hills Area projekt
https://www.mori.co.jp/en/img/article/210524_3.pdf

Amit a Toranomon Hills Area projektről tudni kell
https://www.mori.co.jp/en/projects/toranomonhills_area/ 

Sajtóközlemények:
https://www.mori.co.jp/en/img/article/190822.pdf
https://www.mori.co.jp/en/img/article/200610_1.pdf
https://www.mori.co.jp/en/img/article/210218_1.pdf 

Amit a Mori Buildingről tudni kell…

A Mori Building tokiói székhelyű, innovatív városfejlesztő cég. A vállalat elkötelezett a városok vonzerejének lehető legnagyobbra növelése iránt azáltal, hogy biztonságos, fenntartható és kozmopolita városközpontokat hoz létre egyedülálló, üzleti, oktatási, szabadidős központként és lakóépületként is funkcionáló toronyépületeket magukba foglaló, „függőleges kertekkel rendelkező város” (Vertical Garden City) koncepciója alapján. A koncepció már a cég számos kiemelkedő projektjének szolgált alapjául, ideértve az ARK Hills, a Roppongi Hills és a Toranomon Hills épületegyüttesek felépítését célzó projekteket Tokióban, valamint a Shanghai World Financial Center kivitelezésére irányuló projektet. A Mori Building további tevékenységei közé tartozik az ingatlan-bérbeadás, a projektmenedzsment és a tanácsadás. Kérjük, látogasson el honlapunkra a következő internetes címen: www.mori.co.jp/en

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Nemzetközi médiakapcsolatok.
Saori Asano
Public Relations, Mori Building Co., Ltd.
Tel.: +81 (0)3 6406 6606
Fax: +81 (0)3 6406 9306
E-mail: koho@mori.co.jp

Weber Shandwick Japan
Reina Matsushita (tel.: +81 (0)80 2375 0295)
Mayuko Harada (tel.: +81 (0)90 9006 4968)
Masashi Nonaka (tel.: +81 (0)80 1037 7879)
E-mail: moribldg@webershandwick.com

Contacts

Nemzetközi médiakapcsolatok.
Saori Asano
Public Relations, Mori Building Co., Ltd.
Tel.: +81 (0)3 6406 6606
Fax: +81 (0)3 6406 9306
E-mail: koho@mori.co.jp

Weber Shandwick Japan
Reina Matsushita (tel.: +81 (0)80 2375 0295)
Mayuko Harada (tel.: +81 (0)90 9006 4968)
Masashi Nonaka (tel.: +81 (0)80 1037 7879)
E-mail: moribldg@webershandwick.com