COVID-19: Campagne ‘Vaccinate Our World’ (vaccineer onze wereld) - Perslancering Europa - 18 mei

Virtuele persconferentie op dinsdag 18 mei 2021 van 14.00 tot 15.00 uur BST

Registreer hier

Pleitbezorgers en regeringsleiders eisen snellere en grotere wereldwijde toegang tot vaccins, betere internationale samenwerking en bespreken ook problemen met COVAX, vaccinatienationalisme, terughoudendheid over vaccins en de ongelijkheden bij de verspreiding van vaccins in armere landen in Europa en de wereld.

LONDEN--()--AIDS Healthcare Foundation (AHF), de grootste leverancier van hiv-/aidszorg en -behandeling ter wereld, organiseert in Londen een virtuele Zoom-persconferentie om internationale samenwerking te eisen om onze wereld te vaccineren tegen COVID-19. De persoproep bestaat uit pleitbezorgers van volksgezondheid en overheidsfunctionarissen van het VK, Europa, Afrika en de VS die oproepen zullen doen voor snellere en bredere wereldwijde toegang tot vaccins. Het VK en de EU zal oproepen om het voortouw van de regering Biden over de tijdelijke opschorting van COVID-19-vaccinpatenten te volgen.

Sprekers zullen ook ingaan op de ongelijkheden bij de verspreiding van vaccins in Europa en de wereld, het nationalisme en de terughoudendheid over vaccins bespreken en de geleerde lessen uit de vroegste dagen van de aids-pandemie aanhalen. De persconferentie in Londen, onderdeel van de lancering van de nieuwe VOW-campagne (beloftecampagne), is een van de vier VOW-persevenementen die in mei wereldwijd worden gehouden.

 • WAT: Virtuele Zoom-persconferentie voor het VK en Europa met de lancering van de campagne Vaccineer onze wereld
 • WANNEER: Dinsdag 18 mei 2021 tussen 14.00 en 15.00 uur BST
 • WIE:
  • Michael Weinstein, oprichter en president van AHF
  • Dr. Tamar Gabunia, eerste onderminister, ministerie van arbeid, volksgezondheid en sociale zaken van Georgië
  • Barones Sheehan, de VK All-Party parlementaire groep voor vaccinaties voor iedereen
  • Europees parlementslid Dr. Juozas Olekas, Fractie van de progressieve alliantie van socialisten en democraten in het Europees Parlement
  • Dr. Penninah Iutung, hoofd van het AHF-bureau voor Afrika
  • Ms. Zoya Shabarova, hoofd van het AHF-bureau voor Europa

We worden geconfronteerd met een catastrofale morele mislukking en falen van de volksgezondheid, vergelijkbaar met de aanvankelijke en hopeloos ontoereikende wereldwijde reactie op de aids-pandemie in de jaren tachtig en negentig, door COVID-19 de armste bevolkingsgroepen ter wereld te laten verscheuren. We kunnen simpelweg niet dezelfde fouten maken die werden gemaakt bij de bestrijding van hiv. Er mag geen vertraging optreden om levensreddende vaccins in alle uithoeken van de wereld te krijgen”, zei Michael Weinstein, oprichter en president van AHF. De regering Biden heeft een ongekende stap gezet door een voorstel voor de WTO te steunen om tijdens de pandemie af te zien van de bescherming van intellectuele eigendom voor COVID-19-vaccins. Als we echt een kans willen maken om de COVID-19-pandemie wereldwijd te beëindigen, dringen we er bij het VK en de EU op aan om dit voorbeeld te volgen. Het afzien van patenten kan farmaceutische bedrijven en regeringen motiveren om het delen van hun vaccins wereldwijd enorm te vergroten.”

De oproep tot actie ‘VOW’ werd half april voor het eerst geïntroduceerd met een wereldwijde campagne op sociale media en een reeks van 22 paginagrote krantenadvertenties in prominente dagbladen in acht landen over de hele wereld. De multimediale wereldwijde pleitbezorgingscampagne voor VOW werd voortgezet met virtuele persevenementen in Bangkok, Johannesburg, São Paulo en nu in Londen, virtueel voor Britse, Europese en andere geïnteresseerde media.

Voor het VK/Europa-evenement, op 18 mei wordt Zoya Shabarova, hoofd van het AHF-bureau voor Europa, vergezeld door Michael Weinstein, oprichter en president van AHF, en dr. Penninah Iutung, hoofd van het AHF-bureau voor Afrika, om patenten, terughoudendheid over vaccins, COVAX en ongelijkheden in de Europese verspreiding te bespreken. Dr. Tamar Gabunia, eerste onderminister, ministerie van arbeid, volksgezondheid en sociale zaken van Georgië, Barones Sheehan van de VK All-Party parlementaire groep voor vaccinaties voor iedereen en Europees parlementslid dr. Juozas Olekas, fractie van de progressieve alliantie van socialisten en democraten in het Europees Parlement zullen zich bij hen voegen.

Per 13 mei zijn er wereldwijd meer dan 1,37 miljard vaccindoses toegediend, waarvan 83% in rijke landen. Landen met een laag inkomen hebben slechts 0,3% ontvangen. - NYT Vaccin Tracker via het Our World in Data-project aan de Universiteit van Oxford.

Ondanks de publieke inzet voor gelijkheid, behoren het VK en de EU tot de grootste hamsteraars van het COVID-19-vaccin. Het VK is de op een na grootste hamsteraar ter wereld volgens de laatste gegevens over de inkoop van vaccins van Duke Global Health Innovation Center. Ze hebben voldoende vaccin ingekocht om meer dan vier keer de bevolking te dekken. De EU staat in de top zes en heeft genoeg vaccin ingekocht om meer dan twee keer zo veel inwoners te dekken. Maar dit kortzichtige nationalisme brengt de hele mensheid in gevaar en verlengt de pandemie, aangezien uitbraken een petrischaaltje vormen voor potentiële vaccinresistente mutaties om te evolueren.

Een deel van de oplossing is de opschorting van intellectuele eigendomsrechten voor COVID-19-vaccins. Op 6 mei stuurden 140 leden van het Europees Parlement een brief aan de Europese Commissie waarin ze er bij haar op aandrongen om het voorstel voor een tijdelijke ‘Ontheffing van bepaalde bepalingen van de TRIPS-overeenkomst voor de preventie, beheersing en behandeling van COVID-19’ goed te keuren.

We zijn klaar met de eindeloze beloften van onze regeringen dat we op een dag zullen worden ingeënt. We willen geen uitleg horen waarom het onmogelijk is om eerdere beloften na te komen. Er is geen gegronde uitleg wanneer het leven van mensen op het spel staat. We willen echte acties van onze regeringen zien en we willen vandaag onze vaccins krijgen! Als we de wereld van COVID-19 willen verlossen, moeten we de gelofte afleggen om onze wereld nu te vaccineren”, stelt Zoya Shabarova, hoofd van het AHF-bureau voor Europa.

Vooral Oost-Europese landen als de Oekraïne en Georgië hebben moeite om COVID-19-vaccins in te kopen. Slechts 1,9% van de bevolking in de Oekraïne is momenteel gevaccineerd, terwijl dat in Georgië slechts 1,2% is.

Als één land COVID-19 heeft en geen toegang tot vaccins, blijven alle landen in gevaar”, zei dr. Penninah Iutung, hoofd van het AHF-bureau voor Afrika. “De oproep tot actie ‘VOW’ gaat over het verenigen van pleitbezorgers en regeringsleiders over de hele wereld en het belichten van de immoraliteit van de rantsoenering van vaccins. Hoewel COVAX werd opgericht om landen met lagere inkomens te helpen, waren de hoeveelheden vaccins ontoereikend. Dit heeft ontwikkelingslanden in Afrika en andere delen van de wereld gedwongen voor zichzelf te zorgen door voldoende vaccins te bemachtigen om hun burgers te beschermen. Wetgevers en besluitvormers moeten meer doen om ervoor te zorgen dat alle landen over het vereiste aantal vaccins beschikken om ‘onze wereld te vaccineren’ en de pandemie te verslaan.”

Over VOW

De ambitieuze maar realiseerbare oproep tot actie ‘Vaccinate Our World’ omvat vijf basisprincipes:

 • De wereldwijde vaccinatie-inspanning voor COVID-19 moet $ 100 miljard veiligstellen van G20-landen
 • Het moet binnen een jaar wereldwijd zeven miljard vaccindoses produceren en verstrekken
 • Bedrijven en overheden moeten de patenten van ALLE COVID-19-vaccinpatenten opheffen of opschorten tijdens de pandemie
 • Landen moeten 100% transparant zijn wat betreft het delen van informatie en gegevens
 • Wereldleiders moeten ook een veel grotere internationale samenwerking bevorderen als drijvende kracht achter het beëindigen van de pandemie. Niet doorgaan met de politiek zoals gewoonlijk.

Doe mee met de digitale pleitbezorgingscampagne om wereldleiders aan te sporen wereldwijd te zorgen voor gelijkheid voor vaccins:

 • Beloof als individu of als een organisatie te vechten voor toegang tot vaccins over de hele wereld.
 • Abonneer u op onze e-maillijst om op de hoogte te blijven en te helpen wanneer we een oproep tot actie doen, zoals een wereldwijde Twitter-demonstratie
 • Vertel uw vrienden, familieleden en collega's over de oproep tot actie van VOW en vraag hen om mee te doen
 • Verspreid het woord en moedig anderen aan om nu een BELOFTE te doen om COVID-19 te beëindigen door te tweeten en op sociale media te plaatsen.

Naast de persconferenties en evenementen die de komende weken zullen plaatsvinden, moet u uitkijken naar de acties #VaccinateOurWorld en #VOWnow in de gaten houden. Doe mee aan de strijd en beloof de mensheid te beschermen! Ga meer informatie over de campagne naar www.VaccinateOurWorld.org

Informatie voor redacteuren

Woordvoerders van AHF en casestudy's zijn wereldwijd beschikbaar voor een interview. Opiniestukken, verklaringen en citaten zijn ook beschikbaar.

Overzicht van sprekers

AIDS Healthcare Foundation (AHF), de grootste mondiale AIDS-organisatie, biedt momenteel medische zorg en/of diensten aan meer dan 1,5 miljoen cliënten in 45 landen wereldwijd in de VS, Afrika, Latijns-Amerika/Caribisch gebied, het Azië-Pacifisch gebied en Europa. Om meer te weten te komen over AHF, kunt u onze website bezoeken op www.aidshealth.org, of ons vinden op Facebook: http://www.facebook.com/aidshealth en ons volgen op Twitter: @aidshealthcare en Instagram: @aidshealthcare

De APPG over vaccinaties voor iedereen, voorgezeten door dr. Philippa Whitford MP, werd in 2017 opgericht om het bewustzijn van het belang van routinematige immunisatieprogramma's te vergroten. De pandemie heeft het belang van alle immunisaties scherp in beeld gebracht en we blijven ervoor zorgen dat de Britse regering zich houdt aan al haar toezeggingen om de toegang tot vaccins wereldwijd te verbeteren.

Vaccin HASHTAGS:

Hashtags voor de campagne ‘Vaccinate Our World’: #VOWNow en #VaccinateOurWorld

Hashtags van andere wereldwijde vaccincampagnes: #peoplesvaccine en #freethevaccine

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Jenny Rose, jenny.rose@barleycommunications.co.uk, +44 (0) 7957 551697

Ged Kenslea, AHF, ged.kenslea@ahf.org, +1.323.791.5526

Contacts

Jenny Rose, jenny.rose@barleycommunications.co.uk, +44 (0) 7957 551697

Ged Kenslea, AHF, ged.kenslea@ahf.org, +1.323.791.5526