A tanúsítványkiadó/-kezelő testület, a TOW Co., Ltd. (Tokió, Japán) videót jelentetett meg, amely bemutatja a japánétel-készítési készségek elsajátítását igazoló tanúsítási rendszert

TOKIÓ--()--TOW Co., Ltd.:

[https://tow.co.jp/certification/]
A fenti linkre kattintva elérhető az a dokumentumfilm, amely a rendszer legmagasabb szintű tanúsítványa, az arany fokozatú tanúsítvány (Gold Certification) megszerzéséért vizsgázó külföldi séfek történetein keresztül mutatja be a tanúsítási rendszer értékeit.

A japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium 2016 áprilisában állította össze a japán gasztronómiai ismeretek elsajátításának Japánon kívüli tanúsítására vonatkozó iránymutatásait (Guidelines for the Certification of Cooking Skills for Japanese Cuisine in Foreign Countries).

Ez a rendszer olyan egyértelmű normákat és szabványokat állít fel, amelyekre támaszkodva magánszervezetek is elismerhetik azoknak a külföldi séfeknek a tudását, akik a japán ételek készítése terén elértek egy adott tudásszintet, és elsajátították a szükséges ételkészítési készségeket. A rendszer célja annak elősegítése, hogy a japán ételek és gasztronómiai kultúra, valamint a japán mezőgazdasági és tengeri termékek értékei megfelelően és hatékonyan kerüljenek bemutatásra szerte a világon.*

Ugyanakkor a rendszer segítségével a magánszektor támogatni tudja a japán gasztronómiai készségek elsajátításának tanúsítását célzó erőfeszítéseket, miáltal nő a tanúsítvánnyal rendelkező személyek száma, azaz egyre több olyan külföldi séf lesz, aki elsajátította a japán ételek készítéséhez szükséges tudást és készségeket, és így hozzájárulhat a rendszer végső céljának eléréséhez, azaz a japán ételek és konyhaművészet globális hírnevének erősítéséhez, és a japán mezőgazdasági és tengeri termékek fogyasztásának elterjesztéséhez.

E célból a TOW Co., Ltd. megbízást kapott a tanúsítási rendszerrel kapcsolatos tanúsítványkiadási és kezelői feladatok végzésére. A TOW Co., Ltd. 2021 márciusa óta 11 tanúsító testületet ruházott fel a tanúsítás kiadására vonatkozó hatáskörrel, és a testületek 14 séfnek adtak ki arany, 187-nek ezüst és 389-nek bronz fokozatú tanúsítványt.

Bár a COVID-19-világjárvány világszerte súlyos csapást mért a vendéglátóiparra, a TOW Co., Ltd. továbbra is elkötelezett küldetésének teljesítése iránt, és minden erejével igyekszik támogatni a japán ételek készítéséhez szükséges gasztronómiai tudást és készségeket elsajátítani kívánó külföldi szakácsokat. Reméljük, hogy az ennek a japánétel-készítési készségek elsajátítását igazoló tanúsítási rendszert bemutató videónak az elkészítése és közreadása hozzájárul ezeknek a céloknak az eléréséhez.

*Tanúsítványszintek

Arany
Azok, akik egy Japánban működő, japán főszakáccsal rendelkező japán étteremben körülbelül kétévnyi gyakorlati tapasztalatot szereztek úgy tekintendők, mint akik elsajátították a tanúsítvány kiadásához előírt tudást és készségeket.

Az arany fokozatú tanúsítvány megszerzéséhez szükséges tudás és készségek a következők:

• A japán konyhaművészetre vonatkozó tudás
    A japán konyhaművészet ismerete, a japán ételek, étkezési szokások, a japán szaké- és teaivási szokások ismerete.
  • Higiéniai ismeretek
    Az ételmérgezések fajtái és a megelőzésükre vonatkozó ismeretek, az ételkészítéskor viselendő ruházatra, az alapanyagok kezelésére, az ételkészítésre használt eszközök és berendezések tisztítására és sterilizálására, az összetevőkre és a hőkezelést igénylő ételekre vonatkozó ismeretek.
  • Technikák
    A japán ételkészítési eszközök és berendezések használata, az összetevők kiválasztásának módja, az összetevők felvágása és meghámozása, a főzési eljárások és időtartamok, a főzéshez szükséges hő erőssége/a hő felhasználására szolgáló módszerek, a dashi (japán alapleves) készítésének technikája, az ízesítők keverési aránya, a tálalás, a tartósítás módjai, menükészítés.
  • Omotenashi
    Kifejezések, üdvözlés, vendégszeretet, udvariasság, kiszolgálás, az ételek étkezőasztalon való elhelyezése.

Ezüst
Azok, akik megközelítőleg egy évig japán gasztronómiai oktatásban részesültek bármilyen, saját országukban vagy azon kívül működő főzőiskolában, elsajátították a szükséges ismereteket és készségeket, és sikeresen letették a főzőiskolai végzettség elismeréséhez szükséges vizsgát, úgy tekintendők, mint akik elsajátították a tanúsítvány kiadásához előírt tudást és készségeket.
VAGY
Azok, akik egy Japánban működő, japán főszakáccsal rendelkező japán étteremben körülbelül egyévnyi gyakorlati tapasztalatot szereztek úgy tekintendők, mint akik elsajátították a tanúsítvány kiadásához előírt tudást és készségeket.

Az ezüst fokozatú tanúsítvány megszerzéséhez szükséges tudás és készségek a következők:

• A japán konyhaművészetre vonatkozó tudás
    A japán konyhaművészet ismerete, a japán ételek, étkezési szokások ismerete.
  • Technikák
    A japán ételkészítési eszközök és berendezések használata, az összetevők kiválasztásának módja, az összetevők felvágása és meghámozása, az ízesítők keverési aránya, a főzési eljárások és időtartamok, a főzéshez szükséges hő erőssége/a hő felhasználására szolgáló módszerek, a dashi (japán alapleves) készítésének technikája, a tálalás és a tartósítás módjai.
  • Omotenashi
    Udvariasság, az ételek étkezőasztalon való elhelyezése.

Bronz fokozat
Azok, akik az előírt ismereteket és készségeket oktató képzésben részesültek saját országukban vagy azon kívül bármely japán főzőiskola és/vagy magánszervezet által szervezett, rövid távú tanfolyamok, stb. keretében, és ezután sikeresen letették a tanúsító testület által szervezett vizsgát.

A bronz fokozatú tanúsítvány megszerzéséhez szükséges tudás és készségek a következők:

• A japán konyhaművészetre vonatkozó tudás
    A japán konyhaművészet ismerete.
  • Higiéniai ismeretek
    Az ételmérgezések megelőzésére, az ételkészítéskor viselendő ruházatra, az alapanyagok kezelésére, az ételkészítésre használt eszközök és berendezések tisztítására és sterilizálására, az összetevőkre és a hőkezelést igénylő ételekre vonatkozó ismeretek.
  • Technikák
    A japán ételkészítési eszközök és berendezések használata, az összetevők kiválasztásának módja, az összetevők felvágása és meghámozása, az ízesítők keverési aránya, a főzési eljárások és időtartamok, a tálalás és a tartósítás módjai.
    Udvariasság

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Japanese Cuisine Cooking Skill Certification Application/Management Body:
TOW Co., Ltd. Secretariat
Aya Hamasuna
Mail: nihonshoku.ginou@tow.co.jp

Japanese Cuisine Cooking Skill Certification Application/Management Body:
TOW Co., Ltd. Secretariat
Aya Hamasuna