XPRIZE van $ 100 miljoen voor koolstofverwijdering gefinancierd door Elon Musk in de strijd tegen klimaatverandering

De grootste stimuleringsprijs ooit om innovators aan te sporen om oplossingen voor koolstofverwijdering te ontwikkelen en op te schalen in de strijd tegen klimaatverandering.

LOS ANGELES--()--XPRIZE, de wereldleider in het ontwerpen en uitvoeren van stimuleringswedstrijden om de grote uitdagingen van de mensheid op te lossen, kondigde vandaag de XPRIZE Carbon Removal-competitie voor $ 100 miljoen aan, gesponsord door Elon Musk en de Musk Foundation.

Deze mondiale competitie van vier jaar nodigt innovators en teams van overal ter wereld uit om een oplossing te creëren en te demonstreren die koolstofdioxide rechtstreeks uit de atmosfeer of oceanen kan halen en het permanent op een milieuvriendelijke manier kan opslaan. Om de wedstrijd te winnen moeten teams een rigoureus, gevalideerd schaalmodel van hun oplossing demonstreren op een verwijderingsniveau van 1 ton CO2 per dag. Verder moeten ze een team van juryleden laten zien dat hun oplossing economisch kan worden opgeschaald naar gigaton-niveau. Het doel van deze XPRIZE is de aanmoediging en opschaling van efficiënte oplossingen om gezamenlijk het richtpunt voor koolstofverwijdering van 10 gigaton per jaar in 2050 te verwezenlijken, om klimaatverandering tegen te gaan en de koolstofbalans van de Aarde te herstellen.

“We willen een echt zinvolle impact maken. Koolstofnegativiteit, geen neutraliteit. Het ultieme doel is schaalbare koolstofonttrekking gemeten op basis van de ‘volledig overwogen kosten per ton’, inclusief de milieu-impact. Dit is geen theoretische competitie; we willen dat teams realistische systemen bouwen die een meetbare impact hebben en kunnen worden opgeschaald naar gigaton-niveau. Koste wat het kost. De tijd dringt,” aldus Elon Musk, oprichter en CEO van Tesla en SpaceX.

“We dagen bouwkundigen, wetenschappers en ondernemers uit om werkende systemen voor koolstofverwijdering te bouwen en te demonstreren,” gaf Peter H. Diamandis, oprichter en bestuursvoorzitter van XPRIZE aan. “Systemen die op subschaal daadwerkelijke, rendabele koolstofverwijdering van 1 ton per dag kunnen aantonen, en die vervolgens aantoonbaar (kosteneffectief) opgeschaald kunnen worden naar gigaton-schaal. Het doel van deze competitie is om ondernemers en bouwkundigen aan te sporen tot de bouw van oplossingen voor koolstofdioxideverwijdering. Over veel van deze oplossingen is alleen nog maar gediscussieerd en gedebatteerd. We willen dat ze worden gebouwd, getest en gevalideerd. We hopen dat deze XPRIZE de publieke en private sectoren zal activeren om betrokken te raken op dezelfde manier dat de Ansari XPRIZE van $ 10 miljoen aan de wieg stond van de commerciële ruimtevaartindustrie.”

Om ervoor te zorgen dat de mensheid de doelstelling van het Akkoord van Parijs - het beperken van de opwarming van de Aarde tot maximaal 1,5˚(C) ten opzichte van het pre-industriële niveau - te realiseren, of zelfs om 2˚(C) te realiseren, hebben we gedurfde, radicale technologische innovatie en opschaling nodig die verder gaat dan het beperken van CO2-emissies en daadwerkelijk CO2 uit onze lucht en oceanen verwijdert. Als de mensheid de normale gang van zaken voortzet, bestaat de kans dat de wereldwijde gemiddelde temperatuur vóór het jaar 2100 met 6˚(C) stijgt.

Het volledige wedstrijdreglement zal op 22 april 2021, oftewel de Dag van de Aarde, worden aangekondigd. Op die dag begint ook de registratie van teams. De competitie duurt vier jaar lang, tot en met de Dag van de Aarde in 2025.

Het prijzengeld van $ 100 miljoen zal op de volgende manier worden verdeeld:

Naar goeddunken van de competitiejury zullen na 18 maanden de beste 15 geselecteerde teams ieder $ 1 miljoen ontvangen. ‘Milestone awards’ zullen de fondsenwerving van teams op gang brengen zodat hun operationele begrotingen de grootschalige demonstraties kunnen verwezenlijken die vereist zijn om de prijs te winnen.

In hetzelfde tijdsbestek zal een totaal van 25 studentenbeurzen van $ 200.000 worden verdeeld onder de deelnemende studententeams.

De resterende $ 80 miljoen in prijzengeld zal als volgt worden verdeeld:

1) Hoofdprijswinnaar (1e plaats): $ 50 miljoen

2) 2e plaats: $ 20 miljoen

3) 3e plaats: $ 10 miljoen

Teams kunnen inzendingen indienen met natuurlijke, bouwkundige en hybride oplossingen. De competitiejury zal de teams beoordelen op basis van vier fundamentele criteria:

1) Een werkend prototype voor koolstofverwijdering waarvan het vermogen om ten minste 1 ton per dag te verwijderen rigoureus gevalideerd kan worden.

2) Het vermogen van het team om de jury te laten zien dat hun oplossing economisch kan opschalen naar gigaton-niveau.

3) De voornaamste maatstaf voor deze wedstrijd zijn de volledig overwogen kosten per ton, inclusief overwegingen die nodig zijn voor milieuvoordelen, bestendigheid, en producten van toegevoegde waarde; en

4) Het laatste criteria is hoe lang de verwijderde koolstof kan worden opgeslagen. De gewenste minimale doelstelling is 100 jaar.

“Het veranderende klimaat van onze Aarde is een fundamentele bedreiging voor de mensheid. Maar het is niet te laat als we NU actie ondernemen! Menselijke verbeelding en creativiteit kan vormgeven aan een betere en duurzamere toekomst voor de planeet die wij thuis noemen,” verklaarde Anousheh Ansari, CEO van XPRIZE. “In samenwerking met Elon en de Musk Foundation zullen we kosteneffectieve oplossingen crowdsourcen die in de praktijk massaal kunnen worden opgeschaald. De XPRIZE Carbon Removal-competitie nodigt teams uit om geschiedenis te schrijven en onze klimaathelden te worden door onze toekomst opnieuw vorm te geven.

“We verwachten dat een breed scala en een grote diversiteit aan teams vanuit de hele wereld zich zal aanmelden en zal meedoen. Wat zo mooi is aan een XPRIZE-competitie is de diversiteit van benaderingen waarvoor de teams kiezen. Dit past uitstekend bij koolstofverwijdering omdat er heel veel manieren zijn om CO2 te onttrekken uit de lucht en uit onze oceanen. We verwachten benaderingen te zien zoals ontworpen rechtstreekse luchtopvang, mineralisering en versterkte verwering, natuurlijke oplossingen op basis van planten, bomen of oceaangerichte oplossingen. We willen nu zo veel mogelijk rendabele schaalbare demonstraties zodat we allemaal kunnen helpen om de beste oplossingen zo snel mogelijk inzetbaar te maken.”

Bezoek voor de meest recente informatie over de competitiestructuur en belangrijke data XPRIZE.org/prizes/elonmusk.

Bekijk en deel de trailer van 90 seconden voor deze baanbrekende XPRIZE van $ 100 miljoen op gigaton-schaal.

Over XPRIZE

XPRIZE, een 501(c)(3)-non-profitorganisatie, is de wereldleider in het ontwerpen en implementeren van innovatieve competitiemodellen om de grootste uitdagingen ter wereld op te lossen. Actieve competities omvatten de NRG COSIA Carbon XPRIZE van $ 20 miljoen, de XPRIZE Rainforest van $ 10 miljoen, de ANA Avatar XPRIZE van $ 10 miljoen, de XPRIZE Rapid COVID Testing van $ 6 miljoen, de IBM Watson AI XPRIZE van $ 5 miljoen, de XPRIZE Rapid Reskilling van $ 5 miljoen, en de Pandemic Response Challenge van $ 500.000. Bezoek voor meer informatie xprize.org.

Over de Musk Foundation

De Musk Foundation creëert beurzen die worden uitgereikt ter ondersteuning van: onderzoek en pleitbezorging op het gebied van hernieuwbare energie; onderzoek en pleitbezorging op het gebied van menselijke ruimteverkenning; wetenschappelijk en technisch onderwijs; en de ontwikkeling van veilige kunstmatige intelligentie waarvan de mensheid zal profiteren.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Nicole Ryan, XPRIZE
nicole.ryan@xprize.org

Caden Kinard, XPRIZE
caden.kinard@xprize.org

Contacts

Nicole Ryan, XPRIZE
nicole.ryan@xprize.org

Caden Kinard, XPRIZE
caden.kinard@xprize.org