Milrem Robotics rullar ut sitt nya robotstridsfordon Type-X

Type-X från Milrem Robotics kommer att bli en intelligent andrepilot för huvudstridsvagnar och infanteristridsfordon och kommer att kunna ta sig an de farligaste uppgifterna och positionerna, vilket leder till lägre dödsrisker. (Foto: Business Wire)

TALLINN, Estland--()--Robotstridsfordonet Type-X i mellanklassen från den ledande europeiska utvecklaren av robot- och autonoma system, Milrem Robotics, har klarat sina inledande mobilitetstester.

Type-X kommer att bli en intelligent andrepilot för huvudstridsvagnar och infanteristridsfordon och kommer att kunna ta sig an de farligaste uppgifterna och positionerna, vilket leder till lägre dödsrisker.

“Type-X kommer att ge lika eller överträffande eldkraft och taktisk användning till en enhet utrustad med infanteribekämpningsfordon. Det ger medel att bryta igenom fiendens defensiva positioner med minimal risk för egna trupper och att ersätta ett förlorat robotstridsfordon är ett rent logistiskt besvär”, förklarar Kuldar Väärsi, VD för Milrem Robotics.

Type-X kan utrustas med en kanon på upp till 50 mm. Med en kanon på upp till 30 mm kan robotstridsfordonet släppas från luften - C-130J och KC-390 kan bära ett, A400M två och ett C-17 fem.

“Fordonet kommer att vara utrustat med intelligenta funktioner som t.ex. följ-mig, waypoint-navigering och hinderdetektering med artificiell intelligens som en del av algoritmerna”, säger Väärsi. “Våra programutvecklare har också tagit ett helt nytt och innovativt tillvägagångssätt för att möjliggöra fjärrstyrd drift i högre hastigheter.”

Med en vikt på 12 ton och effektiv energihantering har fordonet överlägsen terrängförmåga. Dess höjd på 2,2 m och bakre motor ger låg värme- och visuell signatur.

Type-X är tre till fyra gånger lättare och dess kostnad avsevärt lägre än för ett konventionellt infanteristridsfordon. Det har utformats med intelligent prediktivt underhåll kombinerat med ett system för övervakning av hälsa och användning och ersättningsprincip för linjeenhet för att säkerställa en låg kostnad genom livscykeln och logistiskt fotavtryck. Dess hybrida drivlina och gummilarvband minskar livscykelkostnaderna avsevärt.

För att skapa Type-X har Milrem Robotics använt sin kunskap från att utveckla sitt obemannade markfordon THeMIS, avsett att stödja frigående trupper, som har förvärvats av tio länder, inklusive sju NATO-medlemmar: Frankrike, Norge, Storbritannien, USA, Tyskland, Nederländerna och Estland.

Milrem Robotics är Europas ledande utvecklare av robot- och autonoma system med två kontor i Estland, ett i Sverige och Finland och inom kort ett i Nederländerna.

Företaget leder ett konsortium som tilldelats 30,6 miljoner euro från Europeiska kommissionens European Defense Industrial Development Program (EDIDP) för att utveckla ett europeiskt standardiserat obemannat marksystem.

Titta på videon om Type-X: https://youtu.be/34-NWYQ0L0c

Contacts

Gert Hankewitz
Exportchef
Gert.hankewitz@milrem.com

Contacts

Gert Hankewitz
Exportchef
Gert.hankewitz@milrem.com