UC Davis Health Study ontdekt dat speciale filters in brillen die mensen die kleurenblind zijn kunnen helpen om kleuren beter zien

Het effect blijft bestaan, zelfs als u geen bril draagt

UC Davis Eye Center color blind study participant Alex Zbylut wearing EnChroma glasses for color blindness (Photo: Business Wire)

SACRAMENTO, Californië.--()--Een nieuw Onderzoek van UC Davis Eye Center, in samenwerking met het Franse INSERM Stem-cell and Brain Research Institute, ontdekte dat een speciale gepatenteerde bril, ontworpen met technisch geavanceerde spectrale gradatiefilters, het kleurenzien verbetert voor mensen met de meest voorkomende soorten rood-groen kleurenzienstoornis ("afwijkende trichromatie"). In het bijzonder het vermogen om uitgebreide kleuren te identificeren en te ervaren, werd ook aangetoond wanneer kleurenblinde proefpersonen de bril niet droegen.

Ten minste acht op de 100 mannen (8%) en één op de 200 vrouwen (0,5%) lijden aan rood-groen kleurenzienstoornis (color vision deficiency, CVD), in totaal 13 miljoen in de VS en 350 miljoen wereldwijd. Terwijl degenen met normaal kleurenzien meer dan een miljoen kleurnuances en -tinten zien, ziet een persoon met een kleurenzienstoornis een enorm verminderd kleurengamma. Mensen met een kleurenzienstoornis ervaren kleuren als meer gedempt en vervaagd, en sommige kleuren veroorzaken verwarring of zijn moeilijker te onderscheiden. Met een organisatie van eerste- en tweedefasestudenten met bijna 40.000 personen, heeft UC Davis naar schatting 1.700 studenten met een rood-groen kleurenzienstoornis.

De studie evalueerde de invloed van spectrale gradatiefilters op het verbeteren van de chromatische reacties van waarnemers met een rood-groen kleurenzienstoornis gedurende twee weken gebruik. De filters (EnChroma-bril) zijn ontworpen om de scheiding tussen kleurkanalen te vergroten, zodat mensen met kleurenblindheid kleuren levendiger, duidelijker en nadrukkelijker kunnen zien.

Het onderzoek, gepubliceerd in Current Biology, liet deelnemers met een kleurenzienstoornis de speciale filterbril of placebo-bril dragen. Gedurende twee weken hielden ze een dagboek bij en werden ze opnieuw getest op dag 2, 4 en 11, maar zonder de bril te dragen. De onderzoekers ontdekten dat het dragen van de filterbril de respons op de chromatische contrastrespons bij personen met een rood-groen kleurenzienstoornis verhoogde. Het is onduidelijk hoelang de verbetering aanhoudt zonder de filters te dragen, maar het bewijs toont aan dat het effect enige tijd aanhoudt.

"Langdurig gebruik van deze bril verhoogt de chromatische respons bij mensen met afwijkende trichromatie (rood-groen kleurzienstoornis)." zei John S. Werner, vooraanstaand hoogleraar oogheelkunde en leider in zichtwetenschap aan UC Davis Health. "We ontdekten dat langdurig gebruik gedurende twee weken niet alleen leidde tot een verhoogde chromatische contrastrespons, maar, belangrijker nog, deze verbeteringen bleven bestaan wanneer ze zonder filters werden getest, en toonden daarmee een adaptieve visuele respons aan."

Werner merkte op dat dit effect niet kan worden bereikt met breedbandfilters die worden verkocht als hulpmiddel voor kleurenblindheid. Hij en zijn onderzoekscollega's zijn van mening dat de bevindingen van de studie suggereren dat modificaties van fotoreceptorsignalen een plastic postreceptoraal substraat in de hersenen activeren dat mogelijk kan worden benut voor visuele revalidatie.

"Als ik de bril buiten draag, zijn alle kleuren extreem levendig en verzadigd, en ik kan naar bomen kijken en duidelijk zien dat elke boom een iets andere tint groen heeft in vergelijking met de rest," zegt Alex Zbylut, een van de kleurenblinde deelnemers aan het onderzoek die eerst de placebo-bril kregen en daarna de speciale filterversie probeerden. "Ik had geen idee hoe kleurrijk de wereld is en ik denk dat deze bril kleurenblinden kan helpen om beter door kleuren te navigeren en de wereld te waarderen."

Reacties van andere deelnemers over hun ervaringen met de bril zijn te vinden in de bijlagesectie van het artikel in Current Biology.

Werner, hoofdauteur van de studie, heeft tal van wetenschappelijke werken gepubliceerd en is bekroond met de prestigieuze Verriest Medal 2015 van de International Color Vision Society.

Co-auteurs van de studie, Adaptive Changes in Color Vision from Long-Term Filter Usage in Anomalous but Not Normal Trichromacy, zijn Kenneth Knoblauch van de Université de Lyon en Inserm Stem Cell and Brain Research Institute in Frankrijk, en Brennan Marsh-Armstrong, momenteel een medische student aan de UC San Diego. Het onderzoek werd ondersteund door het National Eye Institute en werd toegekend door LABEX CORTEX, Université de Lyon, beheerd door het Franse Agence nationale de la recherche.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Karen Finney
Senior Public Information Representative
UC Davis Health Office of Public Affairs
916-505-2601 mobiel
916-734-9064 kantoor
klfinney@ucdavis.edu

Contacts

Karen Finney
Senior Public Information Representative
UC Davis Health Office of Public Affairs
916-505-2601 mobiel
916-734-9064 kantoor
klfinney@ucdavis.edu