MHPS znów z największym udziałem w światowym rynku turbin gazowych

Silny wzrost popytu na turbiny gazowe klasy J.

MHPS M501JAC gas turbine being manufactured at Takasago Works in Hyogo Prefecture, Japan. (Photo: Business Wire)

JOKOHAMA--()--zgodnie z danymi uzyskanymi z McCoy Power Reports firma Mitsubishi Hitachi Power Systems (MHPS) posiada w 2020 r. największy liczony w megawatach udział w zamówieniach na turbiny gazowe. W I kw. firma otrzymała na całym świecie zamówienia na łączną moc 2638 MW, co daje jej 28,5-procentowy udział w globalnym rynku. Wzrost ten w dużej mierze przyczynił się do zwiększenia globalnego portfela zamówień MHPS o 19,7 proc. w roku obrotowym zakończonym 31 marca 2020 roku.

„Tendencja na niezwykle konkurencyjnym rynku turbin gazowych odwróciła się na naszą korzyść wraz ze znacznym wzrostem popytu na turbiny gazowe klasy J, które odznaczają się większą niezawodnością niż te produkowane przez konkurentów, jednocześnie zapewniając rekordowe poziomy wydajności zużycia paliwa i produkcji energii - powiedział Ken Kawai, prezes i dyrektor wykonawczy MHPS. - Przyspieszyła też dynamika sprzedaży turbin gazowych w segmencie zarówno klasy J, jak i turbin gazowych pochodzenia lotniczego, co ma związek z dążeniami do obniżenia kosztów energii elektrycznej przez przedsiębiorstwa energetyczne, niezależnych producentów energii i władze miejskie poprzez zastosowanie naszych rozwiązań, które łączą potwierdzoną niezawodność z najwyższym poziomem wydajności”.

Produkowane przez MHPS turbiny gazowe klasy J po raz pierwszy weszły do użytku komercyjnego w 2011 r. i odznaczają się rekordowo wysokim poziomem niezawodności wynoszącym 99,5 proc. Dodatkowo w instalacjach pracujących w układzie gazowo-parowym zapewniają one wydajność przekraczającą 64 proc. Niedawno zainstalowana flota turbin gazowych klasy J osiągnęła poziom miliona godzin pracy w warunkach komercyjnych na całym świecie, a więc prawie dwukrotnie tyle, co konkurencyjne turbiny podobnych rozmiarów.

Do wzrostu udziału rynkowego MHPS w I kw. 2020 r. wydatnie przyczyniło się zamówienie złożone przez Intermountain Power Agency w Delta w stanie Utah na dwie pierwsze turbiny gazowe klasy J z możliwością pracy z wykorzystaniem odnawialnego wodoru. „Wybraliśmy mechanizmy napędowe klasy J produkcji MHPS, ponieważ stanowią one rozwiązanie w największym stopniu spełniające wymagania naszych urządzeń do wytwarzania energii elektrycznej, zapewniając m.in. elastyczność w zakresie zużycia paliwa, dzięki której do 2045 r. będziemy w stanie całkowicie wyeliminować nasze emisje CO2. Liczymy na to, że narzędzia i wsparcie MHPS pozwolą nam w kolejnych dekadach na realizowanie stabilnych dostaw czystszej energii elektrycznej” - powiedział Dan Eldredge z International Power Agency.

Już 45 turbin klasy J zostało uruchomionych do użytku komercyjnego, a łączna wartość zamówionej mocy w skali globalnej przekracza 25 GW. Po przeprowadzonych testach technicznych wyboru łącznie 144 jednostek dokonali odbiorcy w Brazylii, Kanadzie, Japonii, Meksyku, Peru, Korei Południowej, Tajwanie, Tajlandii i Stanach Zjednoczonych.

„Rynek pozytywnie zweryfikował nasze starania, czego dowodem jest cała seria pomyślnie przebytych testów technicznych i złożonych zamówień - powiedział Junichiro Masada, Senior Vice President, dyrektor techniczny i zastępca dyrektora działu maszyn wirnikowych w MHPS. - Cały czas pracujemy nad udoskonalaniem naszej technologii. Przykładowo, ostatnio dokonaliśmy synchronizacji z siecią w japońskim Takasago, osiągając pełne obciążenie poprzez zwiększenie obrotu turbin klasy J do 60 Hz, co pozwoliło uzyskać rekordowy poziom produkcji i wydajności pracy w układzie gazowo-parowym. Miną lata, zanim konkurencja uruchomi turbinę gazową tej wielkości lub wydajności. Ponadto niedawno zaprezentowaliśmy w naszym ośrodku badawczym w West Palm Beach na Florydzie znacznie zwiększone możliwości turbiny FT4000”.

Po nabyciu PW Power Systems (PWPS) zasięg wykorzystania turbiny gazowej pochodzenia lotniczego FT4000, którą uruchomiono już w wielu miejscach na świecie, m.in. na terenie Ameryki Północnej, wzrósł trzykrotnie w ciągu ostatnich dwóch lat, co przełożyło się na znaczny udział w rynku w tej klasie turbin. Turbinę PWPS FT4000 po raz pierwszy uruchomiono do komercyjnego użytku w 2015 roku. Zapewnia ona najlepsze w branży parametry w cyklu prostym, jeżeli chodzi o wydajność, czas uruchamiania i szybkość narastania.

„Jesteśmy dumni z tego, że dzięki naszej technologii znaleźliśmy się na czele konkurencyjnego globalnego rynku turbin gazowych - powiedział Ken Kawai, prezes i dyrektor generalny. - Cenimy wkład naszych pracowników na całym świecie w tworzenie zaawansowanych technologii i rozwiązań energetycznych, które zwiększają niezawodność i zmniejszają koszty produkcji energii elektrycznej. Nie zapominamy też o działaniach na rzecz dekarbonizacji z myślą o wyzwaniach, jakie stoją w tym zakresie przed światem”.

Mitsubishi Hitachi Power Systems, Ltd.

Mieszcząca się w Jokohamie Mitsubishi Hitachi Power Systems, Ltd. (MHPS) to spółka joint venture założona w lutym 2014 r. przez Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. i Hitachi, Ltd., które dokonały integracji działalności w zakresie produkcji energii cieplnej i powiązanych obszarów działalności. MHPS niedawno ogłosiła, że jej nazwa wkrótce zostanie zmieniona na Mitsubishi Power. Obecnie MHPS zalicza się do światowej czołówki producentów sprzętu i usługodawców na potrzeby rynku produkcji energii elektrycznej, dysponując kapitałem rzędu 100 mld jenów i zatrudniając ok. 20 tys. pracowników na całym świecie. W ofercie spółki znajdują się instalacje GTCC i IGCC, elektrownie gazowe/węglowe i opalane ropą, kotły, generatory, turbiny gazowo-parowe, elektrownie geotermalne, systemy kontroli jakości powietrza, urządzenia peryferyjne stosowane w elektrowniach i ogniwa paliwowe ze stałym tlenkiem (SOFC). Więcej informacji można znaleźć na stronie spółki pod adresem https://www.mhps.com.

Śledź nas na https://twitter.com/MHPS_Global lub http://www.linkedin.com/showcase/mhps.

Naoya Kanamura
Deputy Manager