Medicago kondigt positieve dieronderzoeksresultaten aan van zijn kandidaatvaccin tegen COVID-19

QUEBEC CITY, Quebec--()--Medicago, een biofarmaceutisch bedrijf dat is gevestigd in Quebec City, heeft vandaag aangekondigd dat zijn kandidaatvaccin voor COVID-19 slechts 10 dagen na toediening van één enkele dosis bij muizen een positieve antistofrespons heeft teweeggebracht.

“Deze positieve resultaten zijn essentieel om een klinisch onderzoek te starten bij gezonde vrijwilligers. Wanneer de resultaten van een tweede 'boosterdosis' beschikbaar komen, zal Medicago bij Health Canada een aanvraag voor klinisch onderzoek indienen en bij de FDA in de Verenigde Staten een nieuw experimenteel geneesmiddel indienen, zodat deze zomer klinisch onderzoek bij mensen kan worden uitgevoerd,” zei Nathalie Landry, Executive Vice-President Scientific and Medical Affairs bij Medicago. “We zijn zeer bemoedigd door deze veelbelovende vroege resultaten die we hebben verkregen met ons in Canada ontwikkeld, plantgebaseerd kandidaatvaccin.”

Hoewel de precieze dosering van het vaccin voor mensen nog niet is vastgesteld, schat Medicago dat zijn huidige faciliteiten in Quebec en North Carolina per jaar tot respectievelijk 20 miljoen en 100 miljoen doses COVID-19-vaccins van farmaceutische kwaliteit zouden kunnen produceren. Vóór het einde van het jaar zouden zo nodig miljoenen doses beschikbaar kunnen zijn.

"We werken hard om voor 2022 een capaciteit van nog eens 20 miljoen doses toe te voegen in Canada en 100 miljoen doses in North Carolina, vóór de voltooiing van onze grootschalige fabriek in Quebec in 2023, die per jaar meer dan 1 miljard doses COVID-19-vaccins zal kunnen produceren,” sprak Michael Schunk, Executive Vice-President Operations bij Medicago.

Het bedrijf produceerde begin maart een virusachtig deeltje (VLP) van het coronavirus, slechts 20 dagen nadat het bedrijf het SARS-CoV-2-gen had verkregen, waarna het snel preklinisch onderzoek is begonnen. Het bedrijf verwacht deze zomer met klinische fase I-onderzoeken te beginnen. Na deze onderzoeken begint naar verwachting vóór het einde van 2020 het fase II-onderzoek.

Medicago is een leider op het gebied van plantgebaseerde technologie en heeft eerder aangetoond dat het in staat is om als eerste te reageren op een grieppandemie. In 2009 produceerde het bedrijf in slechts 19 dagen een kandidaatvaccin van onderzoekskwaliteit tegen H1N1. In 2012 produceerde Medicago binnen één maand 10 miljoen doses van een monovalent griepvaccin voor het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), onderdeel van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Daarnaast heeft Medicago in 2015 laten zien dat het snel een anti-ebola monoklonale antistofcocktail kon produceren voor de Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken.

Het eerste product van Medicago, een seizoensgebonden recombinant quadrivalent VLP-vaccin voor actieve immunisatie tegen griep, wordt momenteel door Health Canada beoordeeld na voltooiing van een robuust klinisch veiligheids- en werkzaamheidsprogramma waarbij meer dan 25.000 patiënten waren betrokken.

Medicago’s plantgebaseerd platform

Het bedrijf maakt gebruik van een gepatenteerde plantgebaseerde technologie om op eiwitten gebaseerde therapeutische middelen te ontwikkelen. In tegenstelling tot de traditionele ontwikkeling van vaccins gebruikt Medicago geen dierlijke producten of levende virussen om zijn producten te creëren. In plaats daarvan gebruikt het virusachtige deeltjes (VLP's) die de vorm en afmetingen van een virus nabootsen, waardoor het lichaam ze kan herkennen en een immuunrespons kan genereren zonder dat er infectie plaatsvindt. Klinische onderzoeksgegevens lijken erop te wijzen dat VLP's een multimodaal werkingsmechanisme hebben dat verschilt van dat van geïnactiveerde vaccins, waardoor beide delen van het immuunsysteem - antistoffen en celgemedieerde responsen - worden geactiveerd.

De gepatenteerde technologie van Medicago is snel, veelzijdig en schaalbaar. Zodra de genetische sequentie van een virus beschikbaar is, kan Medicago in slechts enkele weken een kandidaatvaccin van klinische kwaliteit ontwikkelen. De recombinante technologie maakt de productie van een vaccin mogelijk dat precies overeenkomt met de circulerende stammen, zoals in het geval van seizoensgriep. De technologie is gemakkelijk schaalbaar, waardoor het bedrijf het productievolume kan verhogen door eenvoudigweg meer planten te gebruiken.

Productportfolio en pijplijn

Het eerste product van Medicago, een recombinant quadrivalent virusachtig deeltje (QVLP) als seizoensgebonden griepvaccin, wordt momenteel beoordeeld door Health Canada. Kandidaatvaccins voor pandemische griep, rotavirus en norovirus worden getest in preklinische en klinische fase II-onderzoeken. Medicago ontwikkelt ook antistoffen tegen hMPV, RSV en opioïden.

Faciliteiten

Medicago is gevestigd in Quebec City, Canada en is van plan om vaccins en antistoffen tegen COVID-19 te produceren in zijn testfabriek in Quebec, in reactie op de onmiddellijke vraag op korte termijn. Het bedrijf heeft ook een productiefaciliteit in Durham, North Carolina (VS), waar momenteel vaccins en antistoffen worden geproduceerd voor klinisch onderzoek, die naar verwachting de lancering van het quadrivalent VLP-griepvaccin zal ondersteunen zodra het is goedgekeurd. In Quebec City is een nieuwe ultramoderne fabriek in aanbouw, die tegen 2023 volledig operationeel zal zijn en tot 50 miljoen doses recombinant quadrivalent griepvaccin per jaar zal kunnen leveren.

Over Medicago

Medicago is een biofarmaceutisch bedrijf met meer dan 450 medewerkers in Canada en de Verenigde Staten. De missie van Medicago is het verbeteren van de wereldwijde gezondheidsresultaten door gebruik te maken van innovatieve, plantaardige technologieën om snel te kunnen reageren op opkomende mondiale gezondheidsproblemen. Medicago zet zich in voor het verbeteren van therapeutische middelen tegen levensbedreigende ziekten wereldwijd.

Voor meer informatie: www.medicago.com

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Mediacontact (Engels)
Alissa Von Bargen
+1-647-234-5975
Alissa.VonBargen@gcicanada.com

Mediacontact (Frans)
Marie-Pier Côté
+ 418 999-4847
mpcote@tactconseil.ca

Contacts

Mediacontact (Engels)
Alissa Von Bargen
+1-647-234-5975
Alissa.VonBargen@gcicanada.com

Mediacontact (Frans)
Marie-Pier Côté
+ 418 999-4847
mpcote@tactconseil.ca