Walton zatwierdza wypłatę łącznej kwoty 21,3 mln dolarów kanadyjskich na rzecz swoich inwestorów

PHOENIX--()--Walton, spółka zajmująca się inwestycjami w nieruchomości i zarządzaniem gruntami, ma przyjemność ogłosić, że w kwietniu zatwierdzono wypłatę na rzecz inwestorów łącznej kwoty 21315034 CAD. Środki zostaną wypłacone przez następujące podmioty zarządzane przez Walton: Roll-Up Corporation (RUC), McConachie Asset Management Corporation, U.S. Dollar 1 Corporation, U.S. Dollar 2 Corporation oraz WIGI Restructured Bond Corporation.

W dniu 24 kwietnia 2020 r. akcjonariusze Roll-Up Corporation (RUC) otrzymali łącznie 8,3 mln CAD. RUC zarządzana jest przez spółkę Walton Global Investments, Ltd., którą utworzono z połączenia 132 kanadyjskich spółek gruntowych. Obecnie udziały w Walton ma 27 tys. akcjonariuszy. RUC posiada łącznie ok. 8714 ha niezagospodarowanych gruntów na kluczowych rynkach rozwijających się na terenie całych Stanów Zjednoczonych i Kanady.

Z kolei w dniu 30 kwietnia 2020 r. należąca do Walton spółka McConachie Asset Management Corporation wypłaciła łączną kwotę 5515035 CAD z tytułu obligacji korporacyjnych. Obejmuje ona zarówno kapitał, jak i odsetki. McConachie to inwestycja mieszkaniowa w Edmonton w prowincji Alberta. Walton pełni w niej funkcję inwestora zastępczego. W minionym roku spółka Walton zakończyła wszystkie ważniejsze prace budowlane. Na wszystkie pozostałe działki zawarto już umowy. Spółka cały czas śledzi wpływ sytuacji związanej z pandemią COVID-19 na realizację inwestycji.

Ponadto dnia 4 kwietnia 2020 r. Walton wypłaciła kwoty 924999,97 CAD i 274999,94 odpowiednio z U.S. Dollar 1 Corporation i U.S. Dollar 2 Corporation.

Spółka WIGI Restructured Bond Corporation (WIGI RBC) natomiast w dniu 5 maja 2020 r. dokonała wypłaty środków pieniężnych o wartości 6300000 CAD. Jest to pierwsza wypłata dokonana przez ten podmiot.

„Wszystkich pięć podmiotów należących do Walton rozpoczęło rok 2020 bardzo dynamicznie. Cieszymy się z możliwości podzielenia się zyskami z inwestorami. Cały czas bacznie obserwujemy wpływ pandemii COVID-19, pracując nad zawarciem i realizacją możliwie jak największej liczby transakcji poprzez zastosowanie opracowanych wcześniej strategii awaryjnych. Stosowany przez Walton model zarządzania nieruchomościami stanowi doskonałą szansę dla firm budowlanych i inwestorów. Liczymy, że do końca roku uda nam się zawrzeć dodatkowe transakcje” - powiedział Bill Doherty, dyrektor generalny Walton Group of Companies.

Walton

Walton jest spółką prywatną zajmującą się inwestycjami w nieruchomości i zarządzaniem nieruchomościami gruntowymi. Jej działalność od przeszło 40 lat skupia się na strategicznie położonych gruntach na najbardziej rozwojowych rynkach. W imieniu inwestorów i partnerów biznesowych spółka zarządza nieruchomościami na terenie Ameryki Północnej o łącznej wartości 3,8 mld USD. Walton jest właścicielem albo zarządcą ponad 42 tys. ha gruntów na terenie Stanów Zjednoczonych i Kanady. Do najważniejszych podmiotów działających w ramach grupy Walton zaliczają się Walton Global Holdings, Walton International Group oraz Walton Development and Management. Więcej informacji można znaleźć na stronie Walton.com.

Dla mediów:
Jennifer Whittle