Medicago maakt productie van een geschikt kandidaat-vaccin voor COVID-19 bekend

Het biofarmabedrijf produceerde in slechts 20 dagen met succes 'Virus-Like Particles' (VLP) van het coronavirus met behulp van gepatenteerde plantgebaseerde technologie

Medicago's platform is geschikt voor de productie van zowel kandidaat-vaccins als kandidaat-antilichamen tegen de ziekte COVID-19

QUEBEC CITY, Quebec--()--Medicago, een biofarmaceutisch bedrijf met hoofdkantoor in Quebec City, maakte vandaag bekend met succes een 'Virus-Like Particle' (VLP) van het coronavirus geproduceerd te hebben, slechts 20 dagen na het verkrijgen van het SARS-CoV-2-gen (virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt). De productie van de VLP is de eerste stap in de ontwikkeling van een vaccin voor COVID-19, dat nu preklinisch zal worden getest op veiligheid en werkzaamheid. Zodra dit is voltooid, verwacht Medicago met de bevoegde gezondheidsinstanties te overleggen om tegen de zomer (juli/augustus) van 2020 proeven met het vaccin bij mensen te starten.

Medicago gebruikt zijn technologieplatform ook voor de ontwikkeling van antilichamen tegen SARS-CoV-2, in samenwerking met het Infectious Disease Research Centre van Laval University onder leiding van Dr. Gary Kobinger, die hielp bij de ontwikkeling van een vaccin en een behandeling voor Ebola. Deze SARS-CoV-2-antilichamen zouden mogelijk gebruikt kunnen worden voor de behandeling van mensen die besmet zijn met het virus. Dit onderzoek wordt deels gefinancierd door de Canadese Instituten voor Gezondheidsonderzoek (CIHR).

Medicago is koploper op het gebied van plantgebaseerde technologie en heeft eerder aangetoond dat het in staat is om als eerste te reageren op een grieppandemie. In 2009 produceerde het bedrijf in slechts 19 dagen een kandidaat-vaccin voor onderzoek tegen H1N1. In 2012 produceerde Medicago binnen een maand 10 miljoen doses van een monovalent griepvaccin voor het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), onderdeel van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Daarnaast heeft Medicago in 2015 laten zien dat het snel een anti-Ebola monoklonale antilichaamcocktail kon produceren voor de Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken.

"Het tempo van onze eerste vorderingen met COVID-19 is te danken aan de capaciteit van ons op planten gebaseerde platform, waarmee we vaccin- en antilichaamoplossingen kunnen produceren om deze mondiale bedreiging van de volksgezondheid het hoofd te bieden. De capaciteit om binnen 20 dagen na het verkrijgen van het gen een kandidaat-vaccin te produceren is een kritische onderscheidende factor voor onze bewezen technologie. Dankzij deze technologie is een ongekend snelle schaalvergroting mogelijk en kunnen we in principe COVID-19 bestrijden," aldus Dr. Bruce Clark, CEO van Medicago.

Dr. Gary Kobinger, hoogleraar van de afdeling Microbiologie en Infectieziekten en directeur van het Infectious Disease Research Centre van Laval University, stelde: "De samenwerking tussen het onderzoeksteam van Laval University en Medicago is zeer succesvol geweest bij het ontwikkelen van unieke antilichamen tegen infectieziekten zoals RSV en HMPV, en die ervaring geeft ons vertrouwen voor een succesvolle identificatie van therapeutische antilichamen tegen SARS-CoV-2."

Het eerste product van Medicago, een seizoensgebonden recombinant quadrivalent VLP-vaccin voor actieve immunisatie tegen griep, wordt momenteel door Health Canada beoordeeld in aansluiting op een robuust klinisch veiligheids- en werkzaamheidsprogramma waarbij meer dan 25.000 patiënten betrokken zijn.

Noot voor de redactie:

Medicago's unieke op planten gebaseerde platform

Het bedrijf maakt gebruik van een gepatenteerde plantgebaseerde technologie om op eiwitten gebaseerde therapeutische middelen te ontwikkelen. In tegenstelling tot de traditionele ontwikkeling van vaccins gebruikt Medicago geen dierlijke producten of levende virussen om haar producten te creëren. In plaats daarvan gebruikt het 'Virus-Like Particles' (VLP's) die de vorm en afmetingen van een virus nabootsen, waardoor het lichaam ze kan herkennen en een immuunrespons kan genereren zonder dat er infectie plaatsvindt. Klinische onderzoeksgegevens lijken erop te wijzen dat VLP's een multi-modaal werkingsmechanisme hebben dat verschilt van dat van geïnactiveerde vaccins, waardoor beide delen van het immuunsysteem - antilichamen en celgemedieerde reacties - worden geactiveerd.

De gepatenteerde technologie van Medicago is snel, veelzijdig en schaalbaar. Zodra de genetische sequentie van een virus beschikbaar is, kan Medicago in slechts enkele weken een kandidaat-vaccin van klinische kwaliteit ontwikkelen. De recombinante technologie maakt de productie van een vaccin mogelijk dat precies overeenkomt met de circulerende stammen, zoals in het geval van seizoensgriep. De technologie is gemakkelijk schaalbaar, waardoor het bedrijf het productievolume kan verhogen door eenvoudigweg het aantal gebruikte planten te vergroten.

Productportfolio en pijplijn

Het eerste product van Medicago, een 'Recombinant Quadrivalent Virus-Like Particle' (QVLP) seizoensgebonden griepvaccin, wordt momenteel beoordeeld door Health Canada. Kandidaat-vaccins voor pandemische griep, rotavirus en norovirus worden getest in pre-klinische en fase II klinische onderzoeken. Medicago ontwikkelt ook antilichamen tegen hMPV, RSV en opioïden.

Vestigingen

Medicago is gevestigd in Quebec City, Canada en is van plan om vaccins en antilichamen tegen COVID-19 te produceren in haar testfabriek in Quebec, in reactie op de onmiddellijke vraag op korte termijn. Het bedrijf heeft ook een productiefaciliteit in Durham, North Carolina (VS), waar momenteel vaccins en antilichamen geproduceerd worden voor klinisch onderzoek, die naar verwachting de lancering van het quadrivalent VLP-griepvaccin zal ondersteunen zodra het is goedgekeurd. In Quebec City is een nieuwe ultramoderne fabriek in aanbouw, die tegen 2023 volledig operationeel zal zijn en tot 50 miljoen doses recombinant quadrivalent griepvaccin per jaar zal kunnen leveren.

Over Medicago

Medicago is een biofarmaceutisch bedrijf met meer dan 450 medewerkers in Canada en de Verenigde Staten. De missie van Medicago is het verbeteren van de wereldwijde gezondheidsresultaten door gebruik te maken van innovatieve, plantaardige technologieën om snel te kunnen reageren op opkomende mondiale gezondheidsproblemen. Medicago zet zich in voor het verbeteren van therapeutische middelen tegen levensbedreigende ziekten wereldwijd.

Voor meer informatie: www.medicago.com

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersoon voor Engelse media:
Alissa Von Bargen
+1-647-234-5975
Alissa.VonBargen@gcicanada.com

Contactpersoon voor Franse media:
Marie-Pier Côté
+1-418-999-4847
mpcote@tactconseil.ca

Contacts

Contactpersoon voor Engelse media:
Alissa Von Bargen
+1-647-234-5975
Alissa.VonBargen@gcicanada.com

Contactpersoon voor Franse media:
Marie-Pier Côté
+1-418-999-4847
mpcote@tactconseil.ca