GA-ASI przeprowadzi w Europie serię pokazów możliwości swojego sprzętu

Współpraca z HAF przy organizacji pokazów technologii nadzoru morskiego i integracji samolotów typu RPA w przestrzeni powietrznej

“We appreciate the Hellenic Air Force’s support in helping showcase the maritime surveillance and civil airspace integration capabilities of our unmanned aircraft in Europe.” - Linden Blue, CEO, GA-ASI. (Photo: Business Wire)

Bazy lotnicze w San Diego i w Larisie (Grecja)--()--Spółka General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI), globalny lider w zakresie zdalnie pilotowanych statków powietrznych (Remotely Piloted Aircraft, RPA), poinformowała dziś, że wspólnie z wojskami lotniczymi Grecji (HAF) pracuje nad organizacją w grudniu br. serii pokazów lotniczych dla krajów europejskich. Loty wykonywane będą z bazy lotniczej HAF w miejscowości Larisa. Przy pomocy swojego samolotu MQ-9 Guardian GA-ASI zaprezentuje możliwości w zakresie obserwacji morskiej oraz opracowany przez siebie system do wykrywania i unikania kolizji z innymi samolotami (Detect and Avoid, DAA), pozwalający mu na bezpieczne loty w cywilnej przestrzeni powietrznej, gdzie obecne są także jednostki załogowe.

„Doceniamy wsparcie HAF w przygotowaniu europejskich pokazów możliwości naszych jednostek bezzałogowych w zakresie obserwacji morskiej i integracji z cywilną przestrzenią powietrzną - stwierdził Linden Blue, dyrektor generalny GA-ASI. - Obecnie mamy do czynienia ze wzrostem zapotrzebowania na przystępny cenowo i wytrzymały sprzęt do obserwacji mórz wokół Europy”.

Konfiguracja wykorzystana podczas pokazów bazować będzie na systemach MQ-9 wykorzystywanych przez amerykański Departament Bezpieczeństwa Krajowego (DHS) podczas realizacji zadań z zakresu nadzoru morskiego.

System DAA składa się z radaru powietrze-powietrze oraz procesora zintegrowanego z systemem ostrzegania o kolizji oraz ich unikania (ang. Traffic Alert and Collision Avoidance System; TCAS II) i technologią automatycznego nadzoru zależnego (ang. Automatic Dependent Surveillance-Broadcast, ADS-B). Opracowany przez GA-ASI system DAA jest już stosowany w Stanach Zjednoczonych. Wykorzystywany w nim radar pozwala na unikanie kolizji i stanowi istotny element pozwalający na loty jednostek bezzałogowych w cywilnej przestrzeni powietrznej.

System MQ-9 posłuży również do demonstracji wielofunkcyjnego morskiego radaru powierzchniowego udostępniającego tryb odwróconej syntezy apertury (ISAR), odbiornik automatycznego systemu identyfikacji (AIS) działający w wysokiej rozdzielczości i zapewniający płynny obraz czujnik wideo oraz kamery na podczerwień. Wspomniany zestaw czujników umożliwia wykrywanie oraz identyfikację statków nawodnych w czasie rzeczywistym na terenie tysięcy kwadratowych mil morskich.

Prezentowany radar powierzchniowy Raythen SeaVue pozwala na automatyczne śledzenie jednostek pływających oraz powiązanie nadajników AIS z radarem.

Spółka GA-ASI nawiązuje także współpracę z czołowym operatorem telekomunikacji satelitarnej (SATCOM), firmą SES, która dysponuje ponad 70 satelitami na orbicie geostacjonarnej (GEO) i średniej orbicie okołoziemskiej (MEO). SES zapewni łączność z satelitami GEO, która pozwoli na bezpieczne funkcjonowanie MQ-9 w oparciu o transmisję danych połączeniem o wysokiej przepustowości. Dzięki temu jednostki latające będą mogły przesyłać dane z czujników w czasie rzeczywistym, a ich faktyczny zasięg będzie znacznie wykraczać poza ten dostępny dla systemów łączności wymagających znajdowania się w polu widzenia.

„Dzięki naszym ogólnoświatowym zasobom satelitarnym SES może realizować kluczowe potrzeby GA-ASI oraz klientów rządowych firmy, którzy już od blisko dwóch dziesięcioleci korzystają z jej produktów” - powiedziała Nicole Robinson, starsza wiceprezes ds. współpracy z jednostkami rządowymi w SES Networks. „Jesteśmy dumni z możliwości udziału w pokazach dla HAF w ramach naszej długoterminowej współpracy z General Atomics”.

Zdjęcia MQ-9 Guardian w wysokiej rozdzielczości są dostępne dla wybranych koncernów medialnych wpisanych na listę GA-ASI oraz HAF.

GA-ASI

Firma General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI), będąca jednostką stowarzyszoną General Atomics, to czołowy projektant i producent sprawdzonych i niezawodnych systemów dla zdalnie sterowanych statków powietrznych (RPA), radarów oraz układów elektrooptycznych i powiązanych z nimi technologii wojskowych, w tym urządzeń z serii Predator® i wielofunkcyjnych radarów Lynx®. Mając na swoim koncie łącznie 6 mln godzin w powietrzu, samoloty oferowane przez GA-ASI zapewniają zdolność operacyjną i wytrzymałość w oparciu o zintegrowane czujniki i technologie łączności niezbędne do realizacji długich lotów oraz nadzorowania sytuacji i szybkiego reagowania. Firma zajmuje się także produkcją różnego rodzaju naziemnych stacji sterowania (GCS) i oprogramowania do sterowania pracą czujników oraz analizy obrazu, a także oferuje szkolenia i materiały dla pilotów oraz opracowuje anteny zbudowane z tzw. metamateriałów. Więcej informacji dostępnych jest na stronie firmy pod adresem: www.ga-asi.com.

Predator i Lynx to zastrzeżone znaki towarowe General Atomics Aeronautical Systems, Inc.

Robert Walker
General Atomics Aeronautical Systems, Inc.
ASI-MediaRelations@ga-asi.com

Robert Walker
General Atomics Aeronautical Systems, Inc.
ASI-MediaRelations@ga-asi.com