Spółka Virgin Galactic dokonuje fuzji z Social Capital Hedosophia, dając początek pierwszej na świecie notowanej na giełdzie spółce organizującej pasażerskie loty kosmiczne

(Photo: Business Wire)

NOWY JORK--()--Virgin Galactic („VG”), zintegrowane pionowo przedsiębiorstwo z branży kosmicznej i Social Capital Hedosophia („SCH”), publiczne narzędzie inwestycyjne, ogłosiły dziś finalizację zapowiedzianego wcześniej połączenia biznesowego. Powstały w jego wyniku podmiot nosi nazwę Virgin Galactic Holdings, Inc. („VGH”), a jego akcje zwykłe, jednostki i świadectwa udziałowe będą notowane na giełdzie, odpowiednio pod symbolami „SPCE”, „SPCE.U” i „SPCE WS", począwszy od 28 października 2019 r. Produkcja pojazdów kosmicznych realizowana jest w Mojave w Kalifornii za pośrednictwem Spaceship Company – podmiotu zależnego specjalizującego się w rozwojowych projektach lotniczych, zaś ośrodkiem działań komercyjnych jest port kosmiczny Spaceport America w stanie Nowy Meksyk.

Rezerwację na lot kosmiczny VG dokonało już ponad 600 osób z 60 krajów świata. Kwota wpłaconych depozytów wynosi ok. 80 mln USD, zaś potencjalne przychody sięgają 120 mln USD. Finalizacja fuzji oraz wprowadzenie spółki na giełdę to kolejne kroki milowe w rozwoju dobrze prosperującego komercyjnego przedsiębiorstwa usługowego i inwestowaniu w przyszłość.

George Whitesides, dyrektor generalny Virgin Galactic Holdings:

Dziś w przemyśle kosmicznym rozpoczyna się nowa era. Spółka VG już wcześniej dała się poznać jako podmiot torujący drogę do realizacji wielu ważnych projektów kosmicznych – m.in. organizując pierwszy testowy lot pasażerski w kosmos na pokładzie komercyjnego statku – a dzisiejsze ogłoszenie jest tego potwierdzeniem. Ponieważ VG jest obecnie notowana na giełdzie, każdy może zainwestować w to wyjątkowe przedsięwzięcie, które może zrewolucjonizować rynek, tym samym stając się częścią niezwykle ekscytującej komercyjnej branży kosmicznej. Jestem dumny z tak dużej liczby depozytów wpłacanych przez klientów oraz zainteresowania, jakim się cieszymy. Z niecierpliwością wyczekuję możliwości spełnienia marzeń naszych wspaniałych klientów o odbyciu lotu w kosmos”.

Chamath Palihapitiya, założyciel i dyrektor generalny SCH:

Od momentu powstania celem SCH było skupienie technologów, przedsiębiorców i inwestorów technologicznych wokół wspólnej wizji. To, co kiedyś było naszym dążeniem, teraz staje się zakończoną z powodzeniem misją. Cieszymy się, że zrobiliśmy tak znaczący krok milowy i z radością oczekujemy podjęcia tej współpracy, która przyniesie dalsze przekształcenia w komercyjnym przemyśle kosmicznym”.

Sir Richard Branson, założyciel Virgin Galactic:

Pragnę serdecznie podziękować wszystkim współinwestorom, pracownikom VG i Spaceship Company, a także partnerom biznesowym i klientom za ogromne zaangażowanie w nasze przedsięwzięcie, dzięki któremu możemy podzielić się dziś tą nowiną. Wierzę, że opracowany przez nas system lotów kosmicznych, dostęp do portu kosmicznego Spaceport America, uznana na całym świecie marka i szerokie zainteresowanie inwestorów stawiają VG na dogodnej pozycji, by wykorzystywać możliwości istniejące w obrębie szybko rozwijającego się i wartego wiele miliardów dolarów rynku komercyjnych lotów kosmicznych, a także dać szansę odbycia podróży w kosmos tysiącom nowych astronautów. Dziś zrealizowaliśmy jedną z misji i z nadzieją patrzymy na przyszłość, w której wyślemy w kosmos jeszcze większą liczbę astronautów”.

Szczegóły transakcji

W wyniku transakcji spółka Virgin Galactic otrzymała kwotę 450 mln USD, a w chwili zamknięcia rynku w dniu 25 października (piątek) kapitalizacja rynkowa przedsięwzięcia wyniosła 2,3 mld USD. Dotychczasowi udziałowcy Virgin Galactic będą posiadać blisko 59% udziałów. W skład Zarządu spółki wchodzą: Chamath Palihapitiya pełniący funkcję prezesa, Adam Bain i James Ryans, którzy zasiadali w Zarządzie SCH, a także Wanda Austin, Craig Kreeger, George Mattson, Evan Lovell i George Whitesides

Virgin Galactic Holdings

Virgin Galactic Holdings, Inc. to zintegrowana pionowo spółka lotnicza, będąca pionierem w obszarze lotów kosmicznych z udziałem osób prywatnych i naukowców. Władze spółki wierzą, że badanie przestrzeni kosmicznej stanowi jedną z najbardziej ekscytujących i ważnych inicjatyw technologicznych naszych czasów. Misją spółki jest organizacja rutynowych, opartych o spójne zasady i przystępnych cenowo komercyjnych wypraw badawczych w kosmos oraz zapewnienie pasażerom bezpiecznego powrotu na Ziemię. Opierając się na własnych rozwiązaniach technologicznych wielokrotnego użytku, a także na wyjątkowym doświadczeniu klientów związanych z marką Virgin, spółka opracowuje system lotów kosmicznych, który pozwoli klientom udać się w jedyną w swoim rodzaju, kilkudniową podróż w przestrzeń kosmiczną, doświadczyć stanu nieważkości i podziwiać Ziemię z kosmosu. Projekt znajduje się na końcowym etapie rozwoju. Odbyło się już kilka załogowych lotów z wykorzystaniem zaprojektowanego przez spółkę pojazdu kosmicznego, a komercyjne uruchomienie usługi planowane jest na rok 2020.

Materiały do pobrania znajdują się na stronie: https://www.image.net/virgingalactic

W przypadku zapytań kierowanych przez przedstawicieli mediów do Social Capital Hedosophia prosimy o kontakt na adres:
Jonathan Gasthalter/Carissa Felger/Nathaniel Garnick
Gasthalter & Co.
tel. +1 (212) 257-4170
e-mail: SCH@gasthalter.com

W przypadku zapytań kierowanych przez przedstawicieli mediów do Virgin Galactic prosimy o kontakt na adres:
e-mail: VirginGalacticPress@virgingalactic.com

Wielka Brytania, Bliski Wschód, Azja, Afryka
Ollie Bailey-Pratt
tel. +44 (203) 727-1000

Stany Zjednoczone, Kanada, Ameryka Południowa, Australia